Tortilla to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jest szybka w przygotowaniu, kolorowa i pyszna. W kuchni meksykańskiej tortilla to okrągły płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Może występować w roli pieczywa lub bazy do innych potraw. Zachęcam do posłuchania kolejnej inspiracji na szybkie danie – zaprasza Aneta Katan

Składniki:

4 placki tortilli, 250 g piersi z kurczaka, pomidor, sałata lodowa, czerwona cebula, pół puszki kukurydzy, papryka, sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, olej do smażenia, keczup.

Sos: 

4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, pół pęczka koperku, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić na paski, oprószyć przyprawami i usmażyć na oleju. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki, cebulę pokroić w krążki, pomidora w półplasterki, a paprykę w paski. Kukurydzę należy odsączyć z zalewy.

Przygotowanie sosu:

Koperek posiekany, czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku rozsmarowujemy sos, układamy sałatę, warzywa i kurczaka. Polewamy sosem i keczupem, ciasto zwijamy. Smacznego!

czw, 9 Sie 2018  ·  1,7 MB  ·  37
Audycja kulinarna z 9 sierpnia 2018 r.