Tym razem bardzo różnorodnie w naszej audycji.
Pojawiła się i lemoniada… z ogórków, i własnoręcznie przygotowywany ketchup, ponadto dżem, kurczak i deser ryżowy… Zobaczcie sami 

Dziękujemy wszystkim, którzy aktywnie tworzą „Audycję kulinarną”!

„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00

Tel. 16 67 67 000

Najnowsze przepisy:

Audycja z dnia 25 czerwca 2022 r.:

Deser ryżowyDżem czereśniowo-różany * Ketchup z cukinii * Kurczak na porze * Lemoniada z ogórków 

Audycja z dnia 18 czerwca 2022 r.:

 Ciasto „Dymek” * Ciasto jogurtowe z owocamiDżem z truskawek, aronii i jabłek * Sałatka z kurczaka (2)


Przepisy według kategorii:

CIASTA I CIASTECZKA

DANIA OBIADOWE

DESERY

PIECZYWO

PRZEKĄSKI I DODATKI

PRZETWORY

SAŁATKI I SURÓWKI

ZUPY


Alfabetyczna lista przepisów

A
Amoniaczki (ciasteczka)
Andrut
Antonianki (ciasteczka)

B
Babka cytrynowa
Babka piaskowa
Babka puszysta
Babka śmietankowa (wielkanocna)
Babka z majonezem
Bananowiec
Barszcz na ogórczance
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami
Biszkopt (do kremów i galaretek)
Biszkopt szybki
Biszkopt z pięciu jaj
Blok
Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą
Buraki marynowane
Bulwiok futomski
Bułeczki domowe

C
Calzone o. Marka, karmelity bosego
Cebulaki
Chałka
Chatka Puchatka
Chleb domowy
Chleb mieszany łyżką
Chleb pszenny
Chleb żytni
Chlebek bananowy
Chłodnik jogurtowy z zielonych szparagów
Chrzan z jajkami (sos chrzanowy)
Chrzan z jajkiem na stół wielkanocny
Ciasteczka budyniowe
Ciasteczka drożdżowe z jabłkami
Ciasteczka francuskie
Ciasteczka kruche (bez jajek)
Ciasteczka „maszynkowe”
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka ryżowe
Ciasteczka słone
Ciasteczka z ziarnami bez mąki (bezglutenowe)
Ciasto bananowe z patelni
Ciasto drożdżowe (2 wersje)
Ciasto „Dymek”
Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto kruche
Ciasto kruche z rabarbarem
Ciasto kruche z pianką budyniową i malinami
Ciasto na pierogi i uszka
Ciasto na pizzę (bez czekania)
Ciasto przekładane masą rabarbarową
Ciasto toffi
Ciasto z cukinią i marchewką
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto z makiem
Ciasto z owocami (np. z rabarbarem)
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z truskawkami
Cukinia a’la ananas
Cukinia nadziewana
Cukinia po gruzińsku
Cytrynowiec (2 wersje)

D
Deser z kaszy manny (placuszki)
Drożdżowe ciasto
Dymek (ciasto)
Dżem czereśniowo-różany
Dżem z aronii
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z truskawek, aronii i jabłek

F
Fale Dunaju
Faworki
Faworki pieczone
Firatta z ziemniakami, szpinakiem i fetą

Francusko-drożdżowe ciasto (rogaliki)
G
Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami
Gołąbki z młodej kapusty bez zawijania

J
Jajka w mięsie mielonym
Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów

K
Kajmak (wafel tortowy)
Kapuśniaczki
Kapuśniak z młodej kapusty z pieczarkami
Kasza jaglana z warzywami
Kawa pana Tadeusza
Kawa po mandżursku
Kawa po wiedeńsku
Kawuś
Ketchup z cukinii
Ketchup ze śliwek węgierek
Kocie oczka
Konfitury z cebuli
Konfitury z wiśni
Kopytka dyniowo-jaglane
Kotleciki z piersi z kurczaka
Kotlety mielone z cukinią
Kotlety schabowe w chrupiącej panierce
Kotlety schabowe zapiekane z jabłkiem i cebulą
Kotlety z cukinii
Kotlety z płatków owsianych
Kotlety z soczewicy i kaszy jęczmiennej
Krem cytrynowy
Krem do ciasta z truskawkami (karpatkowy)
Krem pomidorowy z pieczoną papryką
Krem z kaszy manny (dla dorosłych)
Kulebiak (kartoflak)
Kurczak na porze

L
Lemoniada z ogórków
Lukier
Lukier gotowany
Lukier z białka (2 wersje)
Lukier z masłem (bez białka)

M
Makaron z sosem warzywnym z pieczarkami
Makaron ze szpinakiem i z rybą
Makaron ze szpinakiem i serem blue
Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą (lub szpinakiem)
Makowiec
Marcepan (placek serowo-makowy)
Marchewka na ciepło (do obiadu)
Masa budyniowa
Masa czekoladowa tradycyjna
Masa czekoladowa z Nutellą
Mazurek pomarańczowo-jabłkowy

Mufinki
Mufinki z serem i jagodami

N
Naleśniki budyniowe
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki leningradzkie
Naleśniki razowe z twarożkiem

O
Obwarzanki słone z makiem
Ogórki konserwowe
Oponki z serem
Orzeszki

P
Paluszki babuni
Paluszki do barszczu (3 wersje)

Paluszki z amoniakiem
Papryka marynowana
Papryka w słoikach
Pascha wielkanocna
Pasta do chleba z brokułów
Pasta do chleba z soczewicy
Pasta jajeczna z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Paszteciki
Pasztet gryczany
Pasztet gryczany
Pączki (2 wersje)
Pieczeń wieprzowa
Pierniczki
Pierniczki caritas (dla służb mundurowych)
Pierniczki dobre
Piernik
Piernik drożdżowy
Piernik drożdżowy z masą budyniową

Piernik ekspresowy
Piernik staropolski
Piernik staropolski drożdżowy
Piernik z powidłami

Pierogi z kapustą  i grzybami
Pierogi z truskawkami
Pieróg jarosławski (bieszczadzki)
Pieróg z kaszy gryczanej
Pierś z indyka z jabłkami i żurawiną
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
Pigwa do słoików
Pigwa do żucia
Pigwa – sok
Pizza
Pizza (ciasto bez czekania)
Pizza o. Marka

Placek drożdżowo-kruchy z ziemniakami (kulebiak, kartoflak)
Placek orzechowy
Placek orzechowy we francuskim cieście (2 wersje)

Placek pomarańczowy
Placek śmieciuch
Placek serowo-makowy
Placek ze śliwkami
Placek z owocami
Placek z serem
Placki ziemniaczane z cukinią
Placuszki z kurczaka z musztardą
Podudzia na kapuście kiszonej

Polewa czekoladowa
Powidła z papryki
Precelki słone (paluszki do barszczu 2)
Proziaki
Przysmak z węgierek (powidła)
Ptasie mleczko
Ptasie mleczko trójkolorowe

R
Racuchy
Racuchy z jabłkami
Racuchy z kapustą
Rogale słone z makiem
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki-grzebyki (bez jajek)
Rogaliki kruche
Rogaliki krucho-drożdzowe
Rogaliki piwne
Rogaliki z ciasta drożdżowo-francuskiego
Rogaliki z jabłkami
Rolada z jabłkami
Rolada z sera żółtego
Roladki schabowe
Roladki z karkówki z kiełbasą
Roladki z kurczaka ze szparagami
Roladki z piersi z kurczaka z pieczarkami
Ryba po rybacku

S/Ś
Sałatka chrzanowa
Sałatka jugosłowiańska
Sałatka kolorowa z suszonymi owocami
Sałatka śledziowa (1)
Sałatka śledziowa (2)
Sałatka warstwowa
Sałatka z buraków do słoika
Sałatka z buraków gotowanych (2 wersje)
Sałatka z buraków i rukoli
Sałatka z buraków, jajka i ogórków
Sałatka z buraków surowych
Sałatka z cukinii do słoika
Sałatka z groszku zielonego na ciepło
Sałatka z kurczaka (2 wersje)
Sałatka z makaronem
Sałatka z pora i kabanosów
Sałatka z selera (2 wersje)
Sałatka z ryżem
Sałatka z soczewicy z cukinią
Schab wg pani Marii
Serek do święcenia
Sernik czarno-biały
Sernik bez spodu
Sernik jogurtowy na biszkoptach
Sernik mango na zimno
Sernik św. Kingi
Sernik wiśniowy z ananasami
Sernik z ciastem ucieranym
Sernik z dynią
Serownik z puchem cytrynowym
Sernik z jabłkami
Skórka pomarańczowa kandyzowana
Skubaniec
Sok przecierowy
Sos chrzanowy
Sos do makaronu
Strucla krucho-drożdżowa z makiem
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z marchwi
Syrop z kwiatów bzu czarnego
Szarlotka (2 wersje)
Szarlotka dla najbliższych
Szarlotka gotowana
Szyszki kukurydziane
Śledzie po myśliwsku
Śledzie z cebulą
Śledzie z kapustą i majonezem
Śledzie z majonezem i kolendrą
Śmieciuch (placek)

T
Tarciuchy
Toffi
Tort makowy
Tort mech leśny
Tort orzechowy (3 wersje)
Tort z orzechów gniecionych wałkiem, z masą kawową
U
Udka w zalewie z ryżem
Usta Romana
Uszka z grzybami

W
Wafel tortowy
Wafel z biszkoptami
Wiśnie w galaretce i sok z wiśni

Z
Zalewa do papryki marynowanej
Zakwas buraczano-warzywny (2 wersje)
Zapiekanka św. Daniela
Zapiekanka św. Józefa
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z mięsem
Zupa chlebowa
Zupa krem z brokułów (lub brukselki lub kalafiora)
Zupa krem z dyni z dodatkiem mięsa
Zupa marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą
Zupa marchwianka
Zupa szczawiowa
Zupa z krewetek

PORADY RÓŻNE
Chwasty w kostce brukowej
Myjki do naczyń – czyszczenie
Placki ziemniaczane – aby były chrupiące
Zielone naleśniki