B

Babka cytrynowa

Składniki:

1 margaryna
25 dag cukru pudru
25 dag mąki tortowej
6 jaj
0,5 torebki proszku do pieczenia
1 cytryna

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny, i dodać do ciasta. Ubić na sztywno pianę z białek i połączyć delikatnie z ciastem. Wyłożyć na blaszkę (może być keksówka lub forma do babek świątecznych).

Piec w temp. ok. 170 C° przez ok. 50 min.

Przekazała Danuta z Malenisk


Barszcz na ogórczance

Składniki:

Ogórczanka (woda z ogórków kiszonych)
1 cebula
Mąka, ewentualnie śmietana
1 żółtko
przyprawa jarzynowa, sól i pieprz

Wykonanie:

Udusić w garnku cebulkę i podlać wodą (ok. 1 l). Dolać ogórczankę (ilość według smaku). Mąkę rozmieszać z żółtkiem w odrobinie wywaru z zupy (jeśli chcemy gęściejszą zupę, można też dodać trochę śmietany) i wlać do zupy. Doprawić przyprawą jarzynową, a jeśli potrzeba, to także solą i pieprzem.

Do barszczu można ugotować ziemniaki w mundurkach lub jajko na twardo.

Przekazała Genowa z Łańcuta


Biszkopt szybki

Porcja na kwadratową tortownicę lub dużą formę.

Składniki:

8 jaj
¾ szkl. cukru kryształu
2 szkl. mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl. oleju
cukier waniliowy
Opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao, owoce

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać dalej. Gdy powstanie beza, wlać żółtka. Wszystko ubić na szybkich obrotach. Następnie wlać delikatnym ciurkiem olej i ubijać na małych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i wymieszać drewnianą łyżką. Można odlać trochę ciasta do osobnego naczynia i dodać kakao, wymieszać.

Wyłożyć do foremki.

Opcjonalnie:

Można skroić w dużą kostkę dwa jabłka i posypać nimi po wierzchu. Zamiast jabłek mogą być też wiśnie, porzeczki itp. Można też łączyć owoce, np. zimą pomiędzy jabłka można wsypać trochę mrożonych borówek. Jeśli wykonywaliśmy ciasto kakaowe, to polać nim po owocach. Można polać ciemnym ciastem po wierzchu także wtedy, gdy nie dodajemy owoców.

Piec do suchego patyczka. Jeśli ciasto jest bez owoców, to w średnio nagrzanym piekarniku, a jeśli z owocami to po pewnym czasie trzeba zwiększyć temperaturę.

Po 2-3 dniach ciasto wilgotnieje.

Maria z Brzozowa


Biszkopt z pięciu jaj

Składniki:

5 jajek
cukier kryształ – tyle, ile ważą 4 jajka (w skorupkach)
mąka pszenna na pół z mąką ziemniaczaną – tyle, ile ważą 3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka
opcjonalnie: 2 galaretki

Wykonanie:

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Posmarować go masłem. Ułożyć obrane jabłka pokrojone w ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości jabłek).

Oddzielić żółtka białek, białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do piany po trochę cukru i po jednym żółtku. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać i jeszcze chwilę mieszać robotem na najmniejszych obrotach.

Wylać biszkopt na jabłka. Piec w temp. 175 C° (góra i dół, na drugim poziomie) przez 30-40 min. na lekko złoty kolor.

Po upieczeniu położyć na ciasto papier, na nim deskę i odwrócić placek do góry spodem. Odciągnąć papier, na którym ciasto się piekło.

Można na wierzch wyłożyć dwie galaretki wymieszane w mniejszej ilości wody (800 ml) wystudzone lub lekko skrzepnięte. Wcześniej ciasto dobrze jest dać do lodówki, to galaretka szybciej na nim krzepnie.

Genowefa z Łańcuta


Bułeczki

Składniki:

100 ml mleka
200 ml wody
¼ kostki drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
50 dag maki pszennej (lub innej)
5 łyżek oleju

Wykonanie:

Do miski wlać 100 ml mleka i 200 ml wody. Muszą być ciepłe, aby w nich rozpuściły się rozkruszone drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i płaską łyżeczkę soli, wymieszać. Dodać 50 dag mąki i wymieszać. Jeśli ciasto jest za wolne, dodać troszkę więcej mąki. Wlać 5 łyżek oleju. Wymieszać rękami około 10 minut. Powinno mieć konsystencję jak ciastolina.

Odstawić na 45 minut pod ściereczką w ciepłym pomieszczeniu.

Wyrobić i uformować 8 bułeczek. Wcześniej można ręce posmarować olejem. Kiedy są uformowane, położyć je na papierze do pieczenia w ciepłym miejscu i zostawić na chwilę.

Piec 20 minut w temp. 180 °C. Po po wyciągnięciu posmarować masłem.

Bernadetta z Krosna

Wróć do LISTY PRZEPISÓW