C

Calzone (pizza) o. Marka, karmelity bosego

Składniki: 

Ciasto:

100 g drożdży
1 niecała szklanka mleka
ok. 0,5 szklanki wody
1 łyżka cukru
ok. 1 kg mąki
trochę oleju
1 łyżeczka soli

Sos:

cebula
koncentrat pomidorowy
(zamiast koncentratu można użyć świeżych pomidorów, rozgnieść je i podsmażyć)
oregano lub przyprawy do pizzy
sól i pieprz

Farsz:

cebula
pieczarki
boczek
pieprz
sól
olej do podsmażenia
szynka, salami lub inna wybrana wędlina
oliwki
ser mozzarella do pizzy

Składniki na farsz można dobierać według upodobania.

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, wody i cukru zrobić rozczyn. Zostawić na ok. 15 min. Jak trochę ruszy, to wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia na ok. 1-2 godz. Potem dolać olej, żeby ciasto zmiękło, oraz sól i jeszcze raz wymieszać ciasto. Jeśli trzeba, to jeszcze dosypać mąki. Kształtować z niego kulki wielkości pączka. Zostawić je jeszcze do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić sos i farsz.

Część cebulki pokroić drobno, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Drugą część cebuli, pieczarki pokroić w cienkie paski, boczek w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni, dodać pieczarki i poddusić. Następnie dołożyć boczek, wymieszać i chwilę podsmażyć.

Wędliny pokroić w plasterki. Oliwki wypestkować i przekroić na połówki. Ser zetrzeć na grubych oczkach

Każdą porcję ciasta dość cienko rozwałkować. Smarować sosem, zostawiając ok. 2 -3 cm wolne od brzegu. Na to kłaść pieczarki z cebulą i boczkiem. Na wierzchu ułożyć plasterki wędlin. Posypać oliwkami i startym serem.

Złożyć na pół i skleić jak dużego pieroga. Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Można też posmarować po wierzchu oliwą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 min.


Cebulaki

Ciasto:

2 szkl. mąki
1 jajko
Sól
1 łyżeczka cukru
3 dag drożdży
¾ szkl. mleka
2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny

Farsz:

3-4 średniej wielkości cebule
1 łyżka tłuszczu do podsmażenia cebuli
1 łyżka śmietany
2 łyżki startego żółtego sera na grubych oczkach
Sól
Pieprz
Tłuszcz do formy

Wykonanie ciasta:

Przygotować rozczyn z cukru, drożdży, ciepłego mleka i odrobiny mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie przesiać mąkę, dodać rozczyn, dodać jajko, resztę mleka (w zależności od konsystencji ciasta), sól i wyrobić ciasto, a na końcu tłuszcz. Nie trzeba zostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 12-16 równych części. Uformować kule i lekko je spłaszczyć. Placki ułożyć w sporej odległości od siebie na blasze, przykryć ściereczką i teraz zostawić do wyrośnięcia.

 Wykonanie farszu cebulowego:

Pokrojoną w krążki cebulę krótko podsmażyć na tłuszczu, żeby się tylko zeszkliła. Dodać odrobinę wody, przykryć na chwilę i poddusić. Po odparowaniu wody dać łyżkę kwaśnej śmietany i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.

Placki z formy na środku spłaszczyć dnem szklanki. W powstałych zgłębieniach wyłożyć cebulę i posypać startym serem. Można też do farszu dodać pieczarki.

Upiec w średnio gorącym piekarniku do zrumienia, ok. 20-25 min.

Można jeść same lub użyć ich też do czystego barszczu lub zupy pomidorowej.

Przekazała Maria z Pawłosiowa


Chałka

Przepis na dwie chałki

Ciasto:

300-350 g mąki tortowej (typ 450)
50 g masła roztopionego i ostudzonego
pół szkl. mleka
25 g świeżych drożdży
1/3 szkl. cukru kryształu
Cukier waniliowy
3 żółtka
pół płaskiej łyżeczki soli

Kruszonka:

10 g masła
2 płaskie łyżki cukru
50 g mąki

Zagnieść razem i pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do posmarowania chałki:

1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka

Wykonanie:

Drożdże, cukier i mleko wymieszać i odstawić, żeby ruszyły. Dodać pozostałe składniki (na końcu tłuszcz) i wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto nie będzie zbyt gęste (można też użyć miksera).

Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Musi mocno podrosnąć, przynajmniej podwoić swoją objętość.

Następnie trzeba podzielić ciasto na wałeczki i zakręcić je w chałkę na dużej blasze na papierze do pieczenia. Z sześciu wałeczków robi się tradycyjny kształt chałki, ale zawijanie jest dość skomplikowane (można poszukać video w Internecie). Ale można też z trzech wałeczków zrobić zwyczajny warkoczyk. Wałeczki na końcach są cieńsze, a w środku grubsze, co sprawia, że zyskujemy wypukły kształt chałki.

Zostawić do wyrośnięcia, znów powinna podwoić swoją objętość. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką.

W piekarniku piec w temperaturze 180-190 °C przez ok. 20-25 min., do zrumienienia.

Przekazała Teresa

Podpowiedź do wykonania chałki:

Można też upiec chałkę w foremce-keksówce. Wyłożyć na dno foremki keksowej ciasto (na wysokość ok. 5 cm, w zależności jak wysoka ma być chałka), a na wierzchu ułożyć zwykły warkoczyk z ciasta. I to po upieczeniu bardzo ładnie wygląda.

Przekazała Maria z Jarosławia


Chleb domowy

Na dwie keksówki długości 30 cm

Składniki:

1 kg mąki pszennej najtańszej (lub po 0,5 kg mąki pszennej i żytniej; można użyć też mąki razowej)
1 szkl. płatków owsianych
pół szkl. ziaren słonecznika (lub mieszanki ziaren)
¼ kostki drożdży świeżych (2,5 dag)
2 łyżki płaskie soli kamiennej niejodowanej (wystarczy też ¾ łyżki)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru czubata
ok. 1 l przegotowanej letniej wody
otręby do posypania keksówek

Wykonanie:

Drożdże skruszyć do mąki wymieszanej z ziarnami. Dodać sól, olej i cukier. Do wszystkich składników wlać wodę i wyrabiać ręką lub łyżką drewnianą (w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne więcej wody).

Ciasto mieszać krótko, do połączenia składników. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 20-30 min.

Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem i posypać otrębami. Wyłożyć ciasto do keksówek. Wierzch można posmarować ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 min (do pełnych blaszek).

Piekarnik nagrzać do temp. 220 °C (góra dół) i wstawić te chleby. Na spód piekarnika włożyć blaszkę lub naczynie żaroodporne  z wodą. Piec 20-30 min., po czym zmniejszyć temp. na 180-190 °C i piec jeszcze ok. godzinę (sprawdzić patyczkiem).


Chleb mieszany łyżką

Składniki:

5 dag drożdży
2 łyżki cukru
10 łyżek płatków owsianych
1 l ciepłej wody
1 kg mąki
Opcjonalnie: kminek, słonecznik, czarnuszka, siemię lniane, zioła prowansalskie, ząbek czosnku lub czosnek granulowany

Wykonanie:

Do miski dać: drożdże, na to wysypać cukier i płatki owsiane. Zalać litrem ciepłej wody, wymieszać łyżką i odstawić.

Jak drożdże ruszą (10-15 min.), to wsypać 1 kg mąki i dodać łyżkę soli. Można też dodać według uznania: kminek, słonecznik, czarnuszkę, siemię lniane, zioła prowansalskie (1-1,5 łyżeczki, rozetrzeć w dłoniach), roztarty ząbek czosnku lub czosnek granulowany. Zamieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Odstawić na 10-15 min. Dwie podłużne keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką po równo przełożyć do nich ciasto. Odstawić na 5 -10 min., żeby chleb troszkę zaczął rosnąć.

Włożyć do piekarnika, przez pierwsze 15 min. na temp. 200 C° i dalej piec w temp. 180 C° do godziny czasu (można być z termoobiegiem). Chleb się zarumieni i będzie miał twardą, chrupiącą skórką, więc trzeba posmarować chleb z wierzchu masłem, żeby skórka zmiękła.

Przekazała Daniela


Chleb pszenny

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka cukru
0,5 łyżki soli
1 jajo
5 łyżek oleju rzepakowego
ok. 4 dag drożdży (nie więcej)
160 ml mleka
150 ml wody

Wykonanie:

Mleko z wodą razem zagotować i trochę przestudzić.

Drożdże zasypać 1 pełną łyżeczką cukru i rozetrzeć. Dolać letnie mleko z wodą. Dodać do tego niepełną szklankę mąki (7 łyżek). Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 20 min. do wyrośnięcia.

Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać sól i resztę cukru i wymieszać.  Dodać wyrośnięty rozczyn, jajo i olej i wyrobić ciasto w garnku.

Wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiać (ok. 3-4 min.). Włożyć do miski, przykryć i zostawić n 1 godz. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozciągnąć lub rozwałkować na niewielki prostokąt. Następnie zwinąć w roladę (wtedy lepiej wyrasta) i wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić przykryte ciasto do wyrośnięcia na 50 min. do 1 godz.

Posmarować przegotowaną wodą wymieszaną z olejem (2 łyżki wody i 2 łyżki oleju), to sprawi, ze chleb będzie miał miękką skórkę i nie spiecze się tak, jak np. po posmarowaniu mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 170 C° i piec przez 1 godz. Pod koniec pieczenia można przykryć chleb z wierzchu i zmniejszyć temperaturę.

Przekazała Krystyna


Chlebek bananowy

Składniki:

3 małe dojrzałe banany (lub 2 duże)
200 g mąki (niepełna szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka miodu (zamiast cukru)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Banany pokroić na plasterki i rozgnieść widelcem. Dodać miód, jajko, olej i cukier waniliowy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temp. 180 C° przez ok. 45-50 min. (sprawdzać patyczkiem, czy upieczone; ciasto ma być rumiane).

Przekazała Maria z Jodłówki


Chłodnik jogurtowy z zielonych szparagów

Składniki:

2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
0,5 kg zielonych szparagów (po odłamaniu twardych końcówek)
2-3 cebule
2 pory
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Wykonanie:

W garnku rozgrzać masło z oliwą. Włożyć pokrojone na kawałki szparagi oraz posiekane cebule i pory Lekko posolić i smażyć przez 5 minut. Wlać litr wody, ponownie doprawić solą i pieprzem i gotować przez 15 minut. Wystudzić, dolać pół szklanki jogurtu i zblendować. Jeśli trzeba, to jeszcze przyprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem skropić chłodnik oliwą i udekorować kleksami jogurtu.


Chrzan z jajkami (sos chrzanowy)

Składniki:

2 słoiczki chrzanu po 180 g
5 niedużych jajek ugotowanych na twardo
0,5 kostki masła
Sól i cukier do smaku
Opcjonalnie: po 1 łyżce majonezu i śmietany

Wykonanie:

Zmiksować lub zblendować masło, aż się spieni. Dodać jajka starte na cienkich oczkach (w wiórki). Zmiksować. Dodać chrzan i znów zmiksować. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Jeśli sos ma być rzadki, to dodać majonez i śmietanę i zmiksować.

Sos może być dodatkiem do wędlin lub jeśli dodamy go do bulionu, to otrzymamy sos chrzanowy.

Przekazała Maria z Brzozowa


Ciasteczka budyniowe

Składniki:

30 dag mąki
2 budynie (waniliowe lub śmietankowe, po 40 g)
¾ szkl. cukru pudru (lub mniej)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła (może być margaryna)
opcjonalnie: 2-3 łyżki mleka albo 1-2 żółtka
opcjonalnie: kakao lub 1 budyń czekoladowy

Wykonanie:

Przesiać suche składniki, masło pokroić nożem i szybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, to można dodać 2-3 łyżki mleka albo 1-2 żółtka.

Jeśli chcemy mieć część ciemniejszego ciasta, to można odłożyć kawałek i dodać do niego kakao. Można też połowę powyższego ciasta zrobić z budyniem waniliowym, a połowę z czekoladowym.

Ciastka formujemy według uznania. Ciasta się nie wałkuje. Można robić wałeczki i zwijać w precelki albo dwa wałeczki zapleść ze sobą w warkoczyk. Można też zrobić grubszy wałek (jak na kopytka), obcinać krążki, rozgniatać lekko ręką, a widelcem zrobić na wierzchu wzorek.

Piec 10-15 min. w temperaturze 170 stopni. Wyjmować, jak się lekko zarumienią. Ciasto w środku początkowo może wydawać się niedopieczone, ale jak wystygną, to jet dobre.

Ciastka wychodzą kruche i bardzo smaczne. Raczej nie nadają się do przekładania.

Przekazała Maria z Wolicy


Ciasteczka francuskie

 

Składniki:

20 dag mąki
20 dag masła
2 łyżki octu
2 łyżki zimnej wody
1 żółtko
Do udekorowania ciasteczek:
1 białko (osobno zostawić na talerzu)
cukier

Wykonanie:

Z wszystkich składników (bez białka i cukru) prędko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny (może być na dłużej).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm lub mniej. Wycinać dowolne kształty, mogą być też po prostu paseczki. Moczyć je z jednej strony (na wierzchu) w białku i cukrze. Wykładać na blachę i wkładać do piekarnika. Można kłaść je blisko siebie, ponieważ rosną tylko do góry, tak jakby się rozwarstwiały. Pieką się szybko. Trzeba je wyjmować, gdy mają lekko złoty kolor.

Przekazała Elżbieta z Jarosławia


Ciasteczka owsiane z bakaliami

Najlepiej przygotować porcję 4-krotnie większą od podanej.

Składniki:

10 dag masła
15 dag płatków owsianych (grubych)
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 garście bakalii mix
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki rozpuszczonego miodu
15 dag mąki

Wykonanie:

Masło roztopić w garnku. Do miski lub na stolnicę wysypać płatki owsiane, mąkę, sodę i bakalie (duże posiekać). Dodać roztrzepane jajko i wymieszać. Posłodzić cukrem waniliowym, wlać roztopione i przestudzone masło oraz miód i wymieszać.

Ciasteczka można kształtować na dwa sposoby:

1 sposób:

Mokrymi rękami formować z ciasta kulki, rozpłaszczać je i układać na papierze do pieczenia.

2 sposób:

Podsypać mąkę na stolnicę, partiami rozwałkowywać ciasto dość grubo i wykrawać ciastka szklanką. Układać na papierze do pieczenia.

Ciasteczka piec przez 10-15 min. w temp 175-180 C° na złoty kolor. Można je przyozdobić, polewając po wierzchu gorzką czekoladą.

Ciastka wychodzą bardzo smaczne i mogą długo leżeć.

Przesłała Maria z Brzozowa


Ciasteczka ryżowe

Składniki:

Paczka kleiku ryżowego tradycyjnej wielkości (160 g)
1 margaryna
3 jajka
½ szkl. cukru pudru
4 łyżki wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

Marmolada wieloowocowa lub wiśnie (mogą być z soku, drylowane)

Wykonanie:

Z podanych produktów zagnieść ciasto. Jeśli będzie bardzo miękkie, to schłodzić je (najlepiej wyrabiać w rękawiczkach jednorazowych).

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Kulki ułożyć w odstępach 2-3 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie. I tam włożyć wiśnie lub marmoladę.

Piec na rumiany kolor w temp. ok. 180 C°.

Przekazała Lucyna


Ciasteczka z ziarnami bez mąki (bezglutenowe)

Składniki:

2 średniej wielkości dojrzałe banany
2 łyżki miodu prawdziwego płynnego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych

Wykonanie:

Pokrojone banany wrzucić do miski, rozgnieść widelcem i dodać miód. Dokładnie wymieszać.

Dodać sypkie składniki, czyli: cynamon, posiekane orzechy, płatki owsiane i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać.

Formować okrągłe płaskie ciasteczka (nie trzeba rozwałkowywać ciasta) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C° przez ok. 20-25 min do zarumienia.

Nadają się do długiego przechowywania.

Przekazała Maria z Brzozowa


Ciasto na pizzę (bez czekania)

Przepis na dwie pizze wielkości blachy w piekarniku.

Składniki:

5 dag drożdży
¼ szklanki oleju
¼ szklanki ciepłego mleka
0,5 szklanki ciepłej wody
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Olej z mlekiem, wodą i drożdżami wymieszać (rozpuścić drożdże). Wszystkie składniki wyłożyć do miski i wyrobić jak ciasto na pierogi.

Rozwałkować i położyć na nim wybrane produkty (np. ser, wędlinę itd.). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C° na 20-25 min.

Przekazała Edyta z Parczewa


Ciasto z cukinią i marchewką

Składniki:

półtorej szkl. mąki
1 płaska łyżeczka sody
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 1/3 łyżeczki: mielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru
3 jajka
1 szkl. cukru
pół szkl. oleju
1 szkl. marchewki startej na małych oczkach
1 szkl. cukinii startej na dużych oczkach
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Puder do posypania

Wykonanie:

Wymieszać łyżką wszystkie suche składniki. Jajka rozbić i połączyć z cukrem widelcem. Dodać olej.

Warzywa odcisnąć z soku. Połączyć wszystko (składniki suche, mokre i warzywa).

Piec 50 min. w temp.  180 C°.

Przekazała Maria z Jodłówki


Ciasto z kremem i truskawkami –> Zobacz: Krem do ciasta z truskawkami


Ciasto z rabarbarem

Ciasto:

Składniki:

30 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
10 dag cukru pudru
3-4 żółtka surowe
3 żółtka gotowane
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z przetartymi przez sitko żółtkami gotowanymi. Dodać żółtka surowe i cukier puder. Zarobić ciasto i podzielić na dwie części.

Masa z rabarbarem:

Składniki:

1 l soku jabłkowego (nie nektaru)
3 budynie owocowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kg pokrojonego rabarbaru
cukier do smaku

Wykonanie:

Budyń w proszku rozmieszać z mąką ziemniaczaną w małej ilości soku jabłkowego. Pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku dodać rabarbar, a następnie rozmieszany budyń. Mieszać do czasu zagotowania. Posłodzić do smaku.

Przygotowanie do pieczenia:

Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta i na niej rozsmarować ciepłą masę budyniową. Na wierzchu rozłoży drugą część ciasta. Piec w temp. 180 C° przez ok. 30-35 min.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Można wstawić do lodówki, aby ciasto lepiej się kroiło.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Ciasto z truskawkami

Składniki:

Ciasto:

3 szkl. mąki
5 żółtek
1 szkl. cukru
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Pianka budyniowa:

5 białek
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru
2 budynie jasne bez cukru
pół szklanki oleju.

Dodatki:

ok. 0,5 kg truskawek (lub innych owoców)

 

Wykonanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto na stolnicy. ¼ część ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę na pół godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu część z lodówki wałkujemy i wykładamy na blachę (natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy 20 min. w temp. 180 C°.

W międzyczasie przygotować piankę budyniową:

Białka ubić. Do piany po jednej łyżce wsypywać cukier, dodać cukier wanilinowy, budynie i pół szklanki oleju. Wszystko ubić.

Wyjąć placek z piekarnika, lekko przestudzić i nałożyć na niego piankę.

Truskawki przekroić na pół i ułożyć częścią przekrojoną w górę. Wyjąć zamrożone ciasto i zetrzeć na wierzch na tarce o dużych oczkach.

Piec jeszcze ok. 30 minut w temp. 180 C° (do suchego patyczka).

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przekazała Maria z Jodłówki


Cukinia a’la ananas

Składniki:

3  kg obranej cukinii obranej
1 kg cukru
2 op. cukru waniliowego
3-4 goździki
1-2 łyżeczek kwasku cytrynowego

Wykonanie:

1,5 l wody zagotować z kwaskiem cytrynowym i wystudzić. Cukinię obrać i pokroić w kostkę (takiej wielkości jak do sałatek). Wystudzoną zalewą zalać cukinię i odstawić na 1 dobę.

Następnie odcedzić, ale nie wylewać zalewy. Do zalewy wsypać cukier, cukry wanilinowe i goździki. Zagotować. Do gotującej zalewy włożyć cukinię i gotować ok. 7 min. Cukinię z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 min.

Można dawać ją do ciast, deserów, a nawet sałatek. Smakuje jak ananas.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Cukinia nadziewana

Składniki:

1 młoda cukinia
1 woreczek ryżu (100 g)
mięso mielone
cebula
koncentrat pomidorowy
sól i pieprz

Ilość składników według uznania.

Wykonanie:

Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ (nie obierać). Ugotować woreczek ryżu. Mięso mielone przysmażyć z cebulką. Wymieszać mięso z ryżem, dodać sól, pieprz i trochę koncentratu pomidorowego. Można też posiekać miąższ i dodać do farszu.

Cukinię nadziać farszem i zapiekać w piekarniku.

Można zrobić do tego dania sos, ale dobre jest także bez sosu.

Przekazała Maria z Jodłówki


Cukinia po gruzińsku

Składniki:

3-4 cukinie młode (z miękką skórką i bez twardych gniazd nasiennych)
pęczek bazylii
pęczek pietruszki (zielonej, świeżej)
9 ząbków czosnku

Zalewa:

¾ szkl. octu 10%
2 płaskie łyżki soli do przetworów (nie jodowanej)
Pół szklanki oleju słonecznikowego
Pół szkl. cukru

Wykonanie:

Cukinie poszatkować ze skórką. Pokroić bazylię i pietruszkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przemieszać i odstawić na pół godziny.

W międzyczasie przygotować zalewę, zagotowując wszystkie składniki.

Gorącą zalewą zalać cukinię, przemieszać i odstawić na noc. Następnego dnia włożyć sałatkę do słoiczków razem z zalewą. Pasteryzować 15 minut.

Przekazała Daniela


Cytrynowiec

Przepis na małą blaszkę; na zwykłą blaszkę lepiej zrobić 1,5 porcji i 2 porcje kremu.

Składniki:

Ciasto:

30 dag mąki
1 margaryna
3 jajka
25 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka i sok z cytryny

Krem:

0,5 l wody
1,5  – 1 szkl cukru
2 żółtka
1 kisiel cytrynowy (na ¾ l lub dołożyć troszkę mąki ziemniaczanej)
Sok z 1,5 cytryny

Lukier:

ok. 30 dag cukru pudru
3 łyżki wrzątku
1 łyżeczka masła
opcjonalnie: olejek lub sok z cytryny.

Wykonanie:

Składniki na cisto połączyć i wyrobić z nich ciasto. Upiec trzy kruche placki.

Wodę zagotować z cukrem (trochę można odlać do żółtek). W osobnym naczyniu zmiksować żółtka z sokiem z cytryny i  kisielem (ewentualnie z odrobiną wody). Wlać mieszankę na wrzącą wodę i zagotować. Gorącym kremem przekładać placki.

Na wierzch dać lukier.

Ciasto można przygotować wcześniej; lepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Przekazała Danuta z Malenisk

Wróć do LISTY PRZEPISÓW