C

Calzone (pizza) o. Marka, karmelity bosego

Składniki: 

Ciasto:

100 g drożdży
1 niecała szklanka mleka
ok. 0,5 szklanki wody
1 łyżka cukru
ok. 1 kg mąki
trochę oleju
1 łyżeczka soli

Sos:

cebula
koncentrat pomidorowy
(zamiast koncentratu można użyć świeżych pomidorów, rozgnieść je i podsmażyć)
oregano lub przyprawy do pizzy
sól i pieprz

Farsz:

cebula
pieczarki
boczek
pieprz
sól
olej do podsmażenia
szynka, salami lub inna wybrana wędlina
oliwki
ser mozzarella do pizzy

Składniki na farsz można dobierać według upodobania.

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, wody i cukru zrobić rozczyn. Zostawić na ok. 15 min. Jak trochę ruszy, to wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia na ok. 1-2 godz. Potem dolać olej, żeby ciasto zmiękło, oraz sól i jeszcze raz wymieszać ciasto. Jeśli trzeba, to jeszcze dosypać mąki. Kształtować z niego kulki wielkości pączka. Zostawić je jeszcze do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić sos i farsz.

Część cebulki pokroić drobno, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Drugą część cebuli, pieczarki pokroić w cienkie paski, boczek w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni, dodać pieczarki i poddusić. Następnie dołożyć boczek, wymieszać i chwilę podsmażyć.

Wędliny pokroić w plasterki. Oliwki wypestkować i przekroić na połówki. Ser zetrzeć na grubych oczkach

Każdą porcję ciasta dość cienko rozwałkować. Smarować sosem, zostawiając ok. 2 -3 cm wolne od brzegu. Na to kłaść pieczarki z cebulą i boczkiem. Na wierzchu ułożyć plasterki wędlin. Posypać oliwkami i startym serem.

Złożyć na pół i skleić jak dużego pieroga. Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Można też posmarować po wierzchu oliwą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 min.


Cebulaki

Ciasto:

2 szkl. mąki
1 jajko
Sól
1 łyżeczka cukru
3 dag drożdży
¾ szkl. mleka
2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny

Farsz:

3-4 średniej wielkości cebule
1 łyżka tłuszczu do podsmażenia cebuli
1 łyżka śmietany
2 łyżki startego żółtego sera na grubych oczkach
Sól
Pieprz
Tłuszcz do formy

Wykonanie ciasta:

Przygotować rozczyn z cukru, drożdży, ciepłego mleka i odrobiny mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie przesiać mąkę, dodać rozczyn, dodać jajko, resztę mleka (w zależności od konsystencji ciasta), sól i wyrobić ciasto, a na końcu tłuszcz. Nie trzeba zostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 12-16 równych części. Uformować kule i lekko je spłaszczyć. Placki ułożyć w sporej odległości od siebie na blasze, przykryć ściereczką i teraz zostawić do wyrośnięcia.

 Wykonanie farszu cebulowego:

Pokrojoną w krążki cebulę krótko podsmażyć na tłuszczu, żeby się tylko zeszkliła. Dodać odrobinę wody, przykryć na chwilę i poddusić. Po odparowaniu wody dać łyżkę kwaśnej śmietany i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.

Placki z formy na środku spłaszczyć dnem szklanki. W powstałych zgłębieniach wyłożyć cebulę i posypać startym serem. Można też do farszu dodać pieczarki.

Upiec w średnio gorącym piekarniku do zrumienia, ok. 20-25 min.

Można jeść same lub użyć ich też do czystego barszczu lub zupy pomidorowej.

Przekazała Maria z Pawłosiowa


Chałka

Przepis na dwie chałki

Ciasto:

300-350 g mąki tortowej (typ 450)
50 g masła roztopionego i ostudzonego
pół szkl. mleka
25 g świeżych drożdży
1/3 szkl. cukru kryształu
Cukier waniliowy
3 żółtka
pół płaskiej łyżeczki soli

Kruszonka:

10 g masła
2 płaskie łyżki cukru
50 g mąki

Zagnieść razem i pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do posmarowania chałki:

1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka

Wykonanie:

Drożdże, cukier i mleko wymieszać i odstawić, żeby ruszyły. Dodać pozostałe składniki (na końcu tłuszcz) i wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto nie będzie zbyt gęste (można też użyć miksera).

Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Musi mocno podrosnąć, przynajmniej podwoić swoją objętość.

Następnie trzeba podzielić ciasto na wałeczki i zakręcić je w chałkę na dużej blasze na papierze do pieczenia. Z sześciu wałeczków robi się tradycyjny kształt chałki, ale zawijanie jest dość skomplikowane (można poszukać video w Internecie). Ale można też z trzech wałeczków zrobić zwyczajny warkoczyk. Wałeczki na końcach są cieńsze, a w środku grubsze, co sprawia, że zyskujemy wypukły kształt chałki.

Zostawić do wyrośnięcia, znów powinna podwoić swoją objętość. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką.

W piekarniku piec w temperaturze 180-190 °C przez ok. 20-25 min., do zrumienienia.

Przekazała Teresa

Podpowiedź do wykonania chałki:

Można też upiec chałkę w foremce-keksówce. Wyłożyć na dno foremki keksowej ciasto (na wysokość ok. 5 cm, w zależności jak wysoka ma być chałka), a na wierzchu ułożyć zwykły warkoczyk z ciasta. I to po upieczeniu bardzo ładnie wygląda.

Przekazała Maria z Jarosławia


Chatka Puchatka

Składniki:

0,5 kg tłustego sera białego (lub twarogu), zmielonego
250 g masła
1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
1 łyżka kakao
36 sztuk herbatników
odrobina aromatu waniliowego

Wykonanie:

Składniki „lodówkowe” ogrzać do temp. pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać zmielony ser. Podzielić masę na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.

Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Na wierzch dać masę kakaową, ale nie całą – zostawić tyle, aby wystarczyło na rozłożenie na końcu jednego cienkiego paska tej masy wzdłuż herbatników. Na masę kakaową rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę waniliową. A na środek położyć paseczek odłożonej masy kakaowej. Całość złożyć w trójkąt. Należy podnieść po bokach folię do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży. Wygładzić i wstawić do lodówki.

W międzyczasie masa będzie tężała i można jeszcze poprawić kształt ciasta – lepiej, gdy jest mocniej dociśnięte.

Wierzch polać polewą czekoladową. Można też posypać wiórkami kokosowymi lub bakaliami.

Polewa czekoladowa

Składniki:

1/4 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
3 łyżki mleka w proszku
można dodać 3 łyżki wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki rozpuścić i połączyć w garnku na małym ogniu.

Gdy polewa lekko ostygnie (stężeje), polać nią Chatkę Puchatka.

Przekazała s. Kinga M. Wiącek, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej


Chleb bez zaczynu

Składniki:

1 l letniej wody
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
8 czubatych łyżek płatków owsianych górskich
1 kg mąki pszennej (lub wymieszanej z razową lub z żytnią)
1 łyżka soli
opcjonalnie: ziarna, np. słonecznik, dynia, siemię lniane
tłuszcz do wysmarowania blaszek

Wykonanie:

Do dużego garnka wlać wodę, dodać drożdże, cukier i 8 płatki owsiane (te grube, górskie, nie błyskawiczne). Rozmieszać tak, by drożdże się rozpuściły, i odstawić na pół godziny.

W tym czasie przygotować 2 długie keksówki (lub 3 małe), wysmarować je tłuszczem.

Po pół godziny do tych drożdży dosypać mąkę i sól. Mąka może być pszenna tortowa lub zmieszana pszenna z żytnią lub pszenna z razową żytnią – musi być minimum połowa pszennej. Zamieszać łyżką drewnianą, żeby nie było grudek, nie wyrabiać. Odstawić na pół godziny. Ciasto bardzo szybko rośnie.

Po wyrośnięciu można dosypać ziarna słonecznika, dyni lub siemię lniane. Wyłożyć ciasto do keksówek. Można przed włożeniem do piekarnika polać łyżką wody i wygładzić, wtedy będzie chrupiąca skórka. Chleb włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180 °C i piec 1 godz. 15 min.

Przekazała Maria z Brzozowa

PS. Można najpierw drożdże rozmieszać z cukrem i dopiero dodać do wody.


Chleb domowy

Na dwie keksówki długości 30 cm

Składniki:

1 kg mąki pszennej najtańszej (lub po 0,5 kg mąki pszennej i żytniej; można użyć też mąki razowej)
1 szkl. płatków owsianych
pół szkl. ziaren słonecznika (lub mieszanki ziaren)
¼ kostki drożdży świeżych (2,5 dag)
2 łyżki płaskie soli kamiennej niejodowanej (wystarczy też ¾ łyżki)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru czubata
ok. 1 l przegotowanej letniej wody
otręby do posypania keksówek

Wykonanie:

Drożdże skruszyć do mąki wymieszanej z ziarnami. Dodać sól, olej i cukier. Do wszystkich składników wlać wodę i wyrabiać ręką lub łyżką drewnianą (w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne więcej wody).

Ciasto mieszać krótko, do połączenia składników. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 20-30 min.

Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem i posypać otrębami. Wyłożyć ciasto do keksówek. Wierzch można posmarować ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 min (do pełnych blaszek).

Piekarnik nagrzać do temp. 220 °C (góra dół) i wstawić te chleby. Na spód piekarnika włożyć blaszkę lub naczynie żaroodporne  z wodą. Piec 20-30 min., po czym zmniejszyć temp. na 180-190 °C i piec jeszcze ok. godzinę (sprawdzić patyczkiem).


Chleb mieszany łyżką

Składniki:

5 dag drożdży
2 łyżki cukru
10 łyżek płatków owsianych
1 l ciepłej wody
1 kg mąki
Opcjonalnie: kminek, słonecznik, czarnuszka, siemię lniane, zioła prowansalskie, ząbek czosnku lub czosnek granulowany

Wykonanie:

Do miski dać: drożdże, na to wysypać cukier i płatki owsiane. Zalać litrem ciepłej wody, wymieszać łyżką i odstawić.

Jak drożdże ruszą (10-15 min.), to wsypać 1 kg mąki i dodać łyżkę soli. Można też dodać według uznania: kminek, słonecznik, czarnuszkę, siemię lniane, zioła prowansalskie (1-1,5 łyżeczki, rozetrzeć w dłoniach), roztarty ząbek czosnku lub czosnek granulowany. Zamieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Odstawić na 10-15 min. Dwie podłużne keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką po równo przełożyć do nich ciasto. Odstawić na 5 -10 min., żeby chleb troszkę zaczął rosnąć.

Włożyć do piekarnika, przez pierwsze 15 min. na temp. 200 C° i dalej piec w temp. 180 C° do godziny czasu (można być z termoobiegiem). Chleb się zarumieni i będzie miał twardą, chrupiącą skórką, więc trzeba posmarować chleb z wierzchu masłem, żeby skórka zmiękła.

Przekazała Daniela


Chleb pszenny

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka cukru
0,5 łyżki soli
1 jajo
5 łyżek oleju rzepakowego
ok. 4 dag drożdży (nie więcej)
160 ml mleka
150 ml wody

Wykonanie:

Mleko z wodą razem zagotować i trochę przestudzić.

Drożdże zasypać 1 pełną łyżeczką cukru i rozetrzeć. Dolać letnie mleko z wodą. Dodać do tego niepełną szklankę mąki (7 łyżek). Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 20 min. do wyrośnięcia.

Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać sól i resztę cukru i wymieszać.  Dodać wyrośnięty rozczyn, jajo i olej i wyrobić ciasto w garnku.

Wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiać (ok. 3-4 min.). Włożyć do miski, przykryć i zostawić n 1 godz. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozciągnąć lub rozwałkować na niewielki prostokąt. Następnie zwinąć w roladę (wtedy lepiej wyrasta) i wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić przykryte ciasto do wyrośnięcia na 50 min. do 1 godz.

Posmarować przegotowaną wodą wymieszaną z olejem (2 łyżki wody i 2 łyżki oleju), to sprawi, ze chleb będzie miał miękką skórkę i nie spiecze się tak, jak np. po posmarowaniu mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 170 C° i piec przez 1 godz. Pod koniec pieczenia można przykryć chleb z wierzchu i zmniejszyć temperaturę.

Przekazała Krystyna


Chleb żytni

Składniki:

500 g mąki żytniej 720
25 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
ok. 400 ml ciepłej wody (do uzyskania konsystencji gęstego ciasta, ale mieszalnego łyżką)
2 łyżeczki melasy, cukru lub miodu
3 łyżki oleju
olej + mąka do wysypania do formy

Wykonanie:

Mąkę żytnią wymieszać dokładanie w dużej misce z 350 ml wody. Zostawić na 10 minut. Następnie dodać, sól, olej, drożdże rozpuszczone w 50 ml wody, cukier i wymieszać ponownie bardzo dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać kilka łyżek wody. Wyrabianie ciasta mikserem zajmuje około 3 minut. Ciasto będzie miało konsystencję gęstą, ale nadal płynną. Nie jest to w pełni zwarte ciasto, ale również nie lejące, coś pomiędzy.

Ciasto odstawić na 60-120 min. do rośnięcia. Zależy to od temperatury i wilgotności otoczenia, czasami potrzebuje 1 godzinę innym razem do 4 godzin, różnie bywa, zależnie od pory roku i aktywności drożdży. Poczekać do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. U mnie stoi w misce metalowej, szczelnie przykrytej folią spożywczą na kaloryferze lub w piekarniku na programie „rośnięcie ciasta”.

Gdy pięknie wyrośnie, ponownie delikatnie wymieszać ciasto i przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i wyspanej mąką.

Blachę z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około 30-60  min., również na kaloryferze. Ciasto musi się podnieść!

Przenieść chleb bardzo delikatnie i wstawić do piernika nagrzanego do 200 °C . Piec 15 min., a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 °C  i piec kolejne 50 min. Chleb wyjąć z blaszki i papieru i wystudzić na kratce.

Przekazał Andrzej Kuca

Posłuchaj całej audycji Andrzeja Kucy „Chleb i jego podkarpacki poprzednik, czyli proziaki”


Chlebek bananowy

Składniki:

3 małe dojrzałe banany (lub 2 duże)
200 g mąki (niepełna szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka miodu (zamiast cukru)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Banany pokroić na plasterki i rozgnieść widelcem. Dodać miód, jajko, olej i cukier waniliowy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temp. 180 C° przez ok. 45-50 min. (sprawdzać patyczkiem, czy upieczone; ciasto ma być rumiane).

Przekazała Maria z Jodłówki


Chłodnik jogurtowy z zielonych szparagów

Składniki:

2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
0,5 kg zielonych szparagów (po odłamaniu twardych końcówek)
2-3 cebule
2 pory
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Wykonanie:

W garnku rozgrzać masło z oliwą. Włożyć pokrojone na kawałki szparagi oraz posiekane cebule i pory Lekko posolić i smażyć przez 5 minut. Wlać litr wody, ponownie doprawić solą i pieprzem i gotować przez 15 minut. Wystudzić, dolać pół szklanki jogurtu i zblendować. Jeśli trzeba, to jeszcze przyprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem skropić chłodnik oliwą i udekorować kleksami jogurtu.


Chrzan z jajkami (sos chrzanowy)

Składniki:

2 słoiczki chrzanu po 180 g
5 niedużych jajek ugotowanych na twardo
0,5 kostki masła
Sól i cukier do smaku
Opcjonalnie: po 1 łyżce majonezu i śmietany

Wykonanie:

Zmiksować lub zblendować masło, aż się spieni. Dodać jajka starte na cienkich oczkach (w wiórki). Zmiksować. Dodać chrzan i znów zmiksować. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Jeśli sos ma być rzadki, to dodać majonez i śmietanę i zmiksować.

Sos może być dodatkiem do wędlin lub jeśli dodamy go do bulionu, to otrzymamy sos chrzanowy.

Przekazała Maria z Brzozowa


Chrzan z jajkiem na stół wielkanocny

Składniki:

1 szkl. chrzanu (startego lub kupionego w słoiczku)
6 jajek
5 łyżek octu
2 łyżki cukru
0,5 l śmietany
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Jeśli mamy chrzan korzenny, to trzeba go najpierw obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Jajka wbić do garnka i ubijać mikserem na gorąco – tzn. na początku można ubijając podgrzewać je w kąpieli wodnej, a potem na małym ogniu.

Dodać ocet i cukier, a jak dobrze zgęstnieje, to dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze chwilę, żeby masa była gęsta. To wszystko na małym ogniu, tak jakby się warzyło, uważając, żeby się nie przypaliło.

Dodać szklankę chrzanu i wymieszać. jeśli mamy chrzan naturalny, to można dać go mniej, bo może być bardzo ostry – według własnego smaku.

Gdy masa wystygnie, to przełożyć ją do salaterek.

Przekazała Bożena


Ciasteczka budyniowe

Składniki:

30 dag mąki
2 budynie (waniliowe lub śmietankowe, po 40 g)
¾ szkl. cukru pudru (lub mniej)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła (może być margaryna)
opcjonalnie: 2-3 łyżki mleka albo 1-2 żółtka
opcjonalnie: kakao lub 1 budyń czekoladowy

Wykonanie:

Przesiać suche składniki, masło pokroić nożem i szybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, to można dodać 2-3 łyżki mleka albo 1-2 żółtka.

Jeśli chcemy mieć część ciemniejszego ciasta, to można odłożyć kawałek i dodać do niego kakao. Można też połowę powyższego ciasta zrobić z budyniem waniliowym, a połowę z czekoladowym.

Ciastka formujemy według uznania. Ciasta się nie wałkuje. Można robić wałeczki i zwijać w precelki albo dwa wałeczki zapleść ze sobą w warkoczyk. Można też zrobić grubszy wałek (jak na kopytka), obcinać krążki, rozgniatać lekko ręką, a widelcem zrobić na wierzchu wzorek.

Piec 10-15 min. w temperaturze 170 stopni. Wyjmować, jak się lekko zarumienią. Ciasto w środku początkowo może wydawać się niedopieczone, ale jak wystygną, to jet dobre.

Ciastka wychodzą kruche i bardzo smaczne. Raczej nie nadają się do przekładania.

Przekazała Maria z Wolicy


Ciasteczka drożdżowe z jabłkami

Składniki:

2 szkl. mąki
2 łyżeczki cukru
1 cukier waniliowy
2 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki śmietany lub jogurtu
1/2 kostki masła

jabłka

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w jogurcie z cukrem. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ciasto rozwałkować. Wykrawać ciasteczka szklanką. Do środka dawać ćwiartki jabłka. Zlepiać od góry.

Piec 20 min. w temp. 180 °C.


Ciasteczka francuskie

 

Składniki:

20 dag mąki
20 dag masła
2 łyżki octu
2 łyżki zimnej wody
1 żółtko
Do udekorowania ciasteczek:
1 białko (osobno zostawić na talerzu)
cukier

Wykonanie:

Z wszystkich składników (bez białka i cukru) prędko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny (może być na dłużej).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm lub mniej. Wycinać dowolne kształty, mogą być też po prostu paseczki. Moczyć je z jednej strony (na wierzchu) w białku i cukrze. Wykładać na blachę i wkładać do piekarnika. Można kłaść je blisko siebie, ponieważ rosną tylko do góry, tak jakby się rozwarstwiały. Pieką się szybko. Trzeba je wyjmować, gdy mają lekko złoty kolor.

Przekazała Elżbieta z Jarosławia


Ciasteczka kruche (bez jajek)

Składniki:

60 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 margaryny
6 łyżek kwaśnej dobrej śmietany

1 jajko do posmarowania
Opcjonalnie: zmielone orzechy lub kokos wymieszane z cukrem albo kminek i sól

Wykonanie:

Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zetrzeć na tarce 2 margaryny, zimne z lodówki. Połączyć, zacierając szybko tłuszcz z mąką, żeby wyszła kruszonka. Zrobić dołek, dać śmietanę i szybko zarobić ciasto. Włożyć je do worka i trzymać w lodówce 1 dobę lub 2 dni.

Po tym czasie wyjąć. Ciasto podzielone na porcje rozwałkować dość cienko. Wykrawać większe ciastka, maczać w roztrzepanym całym jajku (lub posmarować nim).

Można też posypać cukrem lub wymieszanymi z cukrem zmielonymi orzechami czy wiórkami kokosowymi. Można też zrobić ciasteczka wytrawne, posypując solą i kminkiem itp.

Ciastka układać na dużej blasze z piekarnika (wychodzi 4 blachy). Piec krótko w temp. 180 °C.

Przekazała Maria z Brzozowa


Ciasteczka „maszynkowe”

Składniki:

43 dag mąki
1 margaryna
2 żółtka gotowane
1 żółtko surowe
12 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
Starta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej przed pieczeniem (np. wieczorem poprzedniego dnia lub nawet całą dobę wcześniej).

Ugotowane żółtka zetrzeć na najmniejszych oczkach. Składniki połączyć i zagnieść ciasto.

Ciasto przekręcić przez maszynkę z nakładką do ciastek (najlepiej duży rozmiar). W zagłębienia można dać marmoladę. Można też po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Piec w dobrze nagranym piekarniku, ok. 10 min. Uważać, żeby nie spiec. Gdy już spód jest podrumieniony, to można wyjąć z pieca i zostawić na blaszce.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Ciasteczka owsiane z bakaliami

Najlepiej przygotować porcję 4-krotnie większą od podanej.

Składniki:

10 dag masła
15 dag płatków owsianych (grubych)
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 garście bakalii mix
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki rozpuszczonego miodu
15 dag mąki

Wykonanie:

Masło roztopić w garnku. Do miski lub na stolnicę wysypać płatki owsiane, mąkę, sodę i bakalie (duże posiekać). Dodać roztrzepane jajko i wymieszać. Posłodzić cukrem waniliowym, wlać roztopione i przestudzone masło oraz miód i wymieszać.

Ciasteczka można kształtować na dwa sposoby:

1 sposób:

Mokrymi rękami formować z ciasta kulki, rozpłaszczać je i układać na papierze do pieczenia.

2 sposób:

Podsypać mąkę na stolnicę, partiami rozwałkowywać ciasto dość grubo i wykrawać ciastka szklanką. Układać na papierze do pieczenia.

Ciasteczka piec przez 10-15 min. w temp 175-180 C° na złoty kolor. Można je przyozdobić, polewając po wierzchu gorzką czekoladą.

Ciastka wychodzą bardzo smaczne i mogą długo leżeć.

Przesłała Maria z Brzozowa


Ciasteczka ryżowe

Składniki:

Paczka kleiku ryżowego tradycyjnej wielkości (160 g)
1 margaryna
3 jajka
½ szkl. cukru pudru
4 łyżki wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

Marmolada wieloowocowa lub wiśnie (mogą być z soku, drylowane)

Wykonanie:

Z podanych produktów zagnieść ciasto. Jeśli będzie bardzo miękkie, to schłodzić je (najlepiej wyrabiać w rękawiczkach jednorazowych).

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Kulki ułożyć w odstępach 2-3 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie. I tam włożyć wiśnie lub marmoladę.

Piec na rumiany kolor w temp. ok. 180 C°.

Przekazała Lucyna


Ciasteczka słone

(Polecane dla panów chorych na prostatę i dla cukrzyków)

Składniki:

1 kg mąki (lub mąka i różnego rodzaju ziarna – słonecznik, dynia, siemię lniane, orzechy… – razem z mąką ma być 1 kg)
10 dag drożdży
1 łyżeczką cukru
0,5 kg smalcu (można zastąpić innym tłuszczem lub dać różne, np. smalec, margaryna, masło)
4 jajka
6 łyżek gęstej śmietany
1 płaska łyżka soli

Wykonanie:

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, żeby się rozpuściły. Mąkę (lub mąkę z ziarnami) wysypać na stolnicę.  Dodać smalec (lub inny tłuszcz – ale wszystkie dodawane tłuszcze muszą być w jednakowej temperaturze, bo inaczej trudno je będzie połączyć). Następnie wbić jajka i wlać drożdże. Do tego dodać śmietanę i sól. Wszystko razem zagnieść.

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrajać dowolne kształty i układać na blasze. Blachy nie trzeba smarować. Nie trzeba też smarować ciastek po wierzchu (ale można pokryć je np. białkiem lub posypać jakąś ostrą przyprawą).

Piec w temp. 170 °C ok. 15-20 min. Mocniej przypieczone są smaczniejsze.

Przekazali członkowie Akcji Katolickiej z Jelnej


Ciasteczka z ziarnami bez mąki (bezglutenowe)

Składniki:

2 średniej wielkości dojrzałe banany
2 łyżki miodu prawdziwego płynnego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych

Wykonanie:

Pokrojone banany wrzucić do miski, rozgnieść widelcem i dodać miód. Dokładnie wymieszać.

Dodać sypkie składniki, czyli: cynamon, posiekane orzechy, płatki owsiane i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać.

Formować okrągłe płaskie ciasteczka (nie trzeba rozwałkowywać ciasta) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C° przez ok. 20-25 min do zarumienia.

Nadają się do długiego przechowywania.

Przekazała Maria z Brzozowa


Ciasto bananowe z patelni

Składniki:

Ciasto:

1 jajko
100 g cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. mleka
130 g mąki
1 proszek do pieczenia

2 banany
Dżem morelowy

Wykonanie:

Z podanych składników zrobić ciasto (jak na naleśniki).

Patelnię posypać cukrem. Wyłożyć banany pokrojone w plasterki. Banany też posypać cukrem. Wylać na wierzch ciasto.

Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Po wyjęciu posmarować wierzch dżemem.

Przekazała s. Paulina


Ciasto drożdżowe (1)

Składniki:

60 dag mąki pszennej tortowej
3 jaja
5 dag drożdży
3 czubate łyżeczki wanilii
1/3 szkl. cukru
1/3 kostki masła
1 szkl. mleka
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
10 dag rodzynek
smażona skórka pomarańczowa
szczypta soli

Wykonanie:

Podgrzać mleko i dodać do niego masło. Gdy to będzie letnie, to wymieszać z drożdżami. Jajka ubić z cukrem. Wymieszać z rozpuszczonymi drożdżami i mąką. Wyrobić, dodając spirytus. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.

Odstawić na ok. 1 godzinę, aby wyrosło.

Przekazała Maria z Opoczna


Ciasto drożdżowe (2)

Składniki:

10 dag drożdży
4-5 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
4,5 szkl. mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
dowolne bakalie

Wykonanie:

Do garnka wkruszyć drożdże. Dodać 4 lub 5 jaj, cukier, olej i mleko. Na wierz wsypać mąkę. Dodać cukier waniliowy i szczyptę soli.

Odstawić na 3 godziny. Następnie zmiksować wszystko mikserem, dodać bakalie i wymieszać.

Wlać do dwóch keksówek. Zostawić na 10 min. Następnie wstawić do piekarnika nagranego do temp 160-170 °C .

Przekazała Janina z Jarosławia


Ciasto „Dymek” –> Zobacz: Dymek (ciasto)


Ciasto japońskie z makiem

Składniki:

30 dag maku
1 kostka margaryny
45 dag cukru
6 jabłek
9 jaj
9 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
10 dag rodzynek

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mak sparzyć i zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mak i starte jabłka. Delikatnie wszystko wymieszać.

Ubić pianę z 9 białek. Dodać kaszę mannę oraz pozostałe składniki (proszek do pieczenia, orzechy, rodzynki) i wszystko wymieszać.

Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temp. 150-180 stopni przez 40-50 min.

Po upieczeniu polać polewą czekoladową i można posypać wiórkami kokosowymi.

Przekazała s. Kinga M. Wiącek, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej


Ciasto jogurtowe z owocami

Składniki:

2,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

5 jaj
1 szkl. jogurtu naturalnego
3./4 szkl. oleju

1 szkl. rabarbaru (obranego i pokrojonego na kawałki)
1 szkl. jagód

Wykonanie:

Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu. W większej misce wymieszać  drewnianą łyżką składniki „mokre” (jajka, jogurt i olej). Do „mokrych” składników wsypać suche. Wszystko wymieszać i wylać na formę (wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą).

Na ciasto wyłożyć owoce.

Piec 40 min. w temp. 170 °C.

Przekazała Jadwiga


Ciasto kruche

Składniki:

2,5 szkl. mąki tortowej
2 szkl. mąki krupczatki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 garści cukru pudru
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
3 łyżki smalcu (lub 1/3 kostki smalcu)
2 jajka
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka dobrej kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Suche składniki na ciasto wysypać na stolnicę i wymieszać. Dodać tłuszcz starty na grubej tarce (masło, margarynę i smalec – tłuszcz musi być zimny, prosto z lodówki).

Rozetrzeć ciasto w rękach bardzo energicznie, robiąc kruszonkę. Zrobić dołek, wrzucić jajka i żółtka, posolić i dodać śmietanę. Szybko zarobić ciasto, zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki. W lodówce może być ok. godzinę lub dłużej. Po wyjęciu z lodówki  rozwałkować.

Nadaje się zarówno do ciast, np. szarlotki, jak i do różnego rodzaju ciasteczek.

Po upieczeniu ciasta kruchego nie trzyma się w żadnych pojemnikach i niczym się nie przykrywa.

Przekazała Maria z Brzozowa


Ciasto kruche z pianką budyniową i malinami

Na blachę 36 x 24 cm

Składniki:

Ciasto:

2 szkl. mąki tortowej
0,5 szkl. mąki krupczatki
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Pianka budyniowa:

5 białek
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
1 cukier wanilinowy
1 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju

Dodatkowo:

0,5 kg malin (mogą być też mrożone)
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść, by pozostały zimne. Podzielić ciasto na dwie równe części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1 godz.

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i na niego zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Lekko docisnąć i wyrównać. Podpiec ten spód w piekarniku w temp 190 °C przez 20 min. Wyjąć i wystudzić.

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Nadal ubijając dodawać łyżka po łyżce proszek budyniowy. Na koniec, nie przerywając miksowania, cienką stróżką wlać olej. Piankę wyłożyć na wystudzony spód z kruchego ciasta. Na piance ułożyć maliny, lekko je dociskając (malin mrożonych nie rozmraża się przed położeniem na ciasto). Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec 30-40 min. w temp. 190 °C.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przekazała s. Paulina


Ciasto kruche z rabarbarem

Składniki:

Masa rabarbarowa:

1 kg rabarbaru
1 szkl. cukru
budyń malinowy lub wiśniowy

Ciasto kruche:

3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. roztopionej i przestudzonej margaryny
2 żółtka
2 całe jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szkl. cukru i odstawić np. na noc. Po tym czasie odcedzić do garnka i sok uzupełnić wodą do objętości 0,5 l. Na tym soku ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać rabarbar. Wymieszać.

Ze podanych składników zagnieść ciasto na stolnicy.

Połowę ciasta od razu wyłożyć na spód formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Posmarować placek białkiem i rozłożyć na nim masę rabarbarową. Na niej położyć drugą część ciasta (można posłużyć się papierem do pieczenia – rozwałkować na nim ciasto i z jego pomocą przełożyć ciasto na masę rabarbarową). Ciasto nakłuć widelcem.

Piec na złoty kolor w temp. 180 °C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przekazała Maria z Jodłówki


Ciasto na pierogi i uszka

1 kg mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
4-5 łyżek oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
letnia woda

Mąkę wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wbić jajko i posolić (szczyptą soli). Dodać 4-5 łyżek oleju oraz ok. 4 łyżek kwaśnej śmietany. Wymieszać to wszystko. Dolewać letnią wodę w takiej ilości, ile zabierze ciasto  i zarabiać. Ciasto powinno być dość wolne, miękkie i lśniące.

Podsypać mąką, położyć ciasto w naczyniu i przykryć. Odcinać po kawałku i wałkować.

To ciasto robi się szybko i jest bardzo elastyczne.

Maria z Brzozowa


Ciasto na pizzę (bez czekania)

Przepis na dwie pizze wielkości blachy w piekarniku.

Składniki:

5 dag drożdży
¼ szklanki oleju
¼ szklanki ciepłego mleka
0,5 szklanki ciepłej wody
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Olej z mlekiem, wodą i drożdżami wymieszać (rozpuścić drożdże). Wszystkie składniki wyłożyć do miski i wyrobić jak ciasto na pierogi.

Rozwałkować i położyć na nim wybrane produkty (np. ser, wędlinę itd.). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C° na 20-25 min.

Przekazała Edyta z Parczewa


Ciasto przekładane masą rabarbarową

Składniki:

Ciasto:

6 jajek
25 dag mąki
1 szkl. cukru
1 dag amoniaku
20 dag margaryny

Masa rabarbarowa

0,5 szkl. wody
5 szkl. obranego, pokrojonego na kawałki rabarbaru
1,5 szkl. cukru
2 kisiele, najlepiej pomarańczowe

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, później żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z amoniakiem i wsypać do ubitej masy. Na końcu dodać roztopioną i lekko wystudzona margarynę. Wymieszać.

Podzielić to na trzy części i upiec trzy osobne placki. Piec ok. 20 min. w temp. 180 °C.

Wodę, rabarbar i cukier razem zagotować. Pozostawić na ogniu do rozgotowania rabarbaru, czyli ok. 5 min. Można go dodatkowo przecisnąć np. przez praskę do ziemniaków.

Kisiele rozpuścić w ¾ szkl. zimnej wody i wlać do tego rabarbaru. Wymieszać i zagotować.

Ciepłą masą przekładać placki. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przekazała Janina z Bolestraszyc


Ciasto toffi

Przepis na formę wielkości 21 x 32 cm

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

¾ szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki kakao
¾ szkl. cukru

Masa toffi:

0,5 l śmietanki 36%
2 łyżki żelatyny
1 puszka masy krówkowej
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Podłużne biszkopty

Masa śmietanowa:

0,5 l śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo do dekoracji:
3 kostki czekolady

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier. Następnie dodać żółtka i lekko ubić do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao (mąkę i kakao przesiać). Suche składniki delikatnie wmieszać w ciasto.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 20 min. w temp. 180 °C. Wystudzić.

Przygotować masę toffi. 1 łyżkę kawy rozpuścić w ¼ szkl. ciepłej przegotowanej wody. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl. zimnej wody i podgrzać aż do rozpuszczenia.

Śmietankę ubić na sztywno. Masę z puszki zmiksować. Dodać do niej rozpuszczoną kawę i gorącą żelatynę i zmiksować. Po wystudzeniu partiami dodawać ubitą śmietanę i chwilkę miksować.

Na biszkopt wyłożyć 1/3 tężejącej masy (to będzie dość cienko). W ½ szkl. wody rozpuścić resztę kawy. Zanurzać w niej biszkopty i układać je na cieście. Na te biszkopty wyłożyć resztę masy. Odstawić do schłodzenia.

Przygotować masę śmietanową

Śmietankę ubić z cukrem pudrem. W ¼ szkl. wody rozpuścić żelatynę, wlać ją do śmietanki i ubić tak, żeby masa stężała. Wyłożyć na wierzch ciasta.

Dekorować we wzorki rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Ciasto z cukinią i marchewką

Składniki:

półtorej szkl. mąki
1 płaska łyżeczka sody
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 1/3 łyżeczki: mielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru
3 jajka
1 szkl. cukru
pół szkl. oleju
1 szkl. marchewki startej na małych oczkach
1 szkl. cukinii startej na dużych oczkach
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Puder do posypania

Wykonanie:

Wymieszać łyżką wszystkie suche składniki. Jajka rozbić i połączyć z cukrem widelcem. Dodać olej.

Warzywa odcisnąć z soku. Połączyć wszystko (składniki suche, mokre i warzywa).

Piec 50 min. w temp.  180 C°.

Przekazała Maria z Jodłówki


Ciasto z kremem i truskawkami –> Zobacz: Krem do ciasta z truskawkami


Ciasto z makiem –> Zobacz: Makowiec


Ciasto z owocami (np. z rabarbarem)

Składniki:

6 jajek
1 szkl. cukru
3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy mały
1 szkl. oleju

owoce, np. rabarbar, śliwki, mogą być też brzoskwinie z puszki i borówki

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszysto , czyli najpierw ubić białka na sztywno, następnie cały czas ubijając dodać cukier i po jednym żółtku. Potem dolewać stopniowo olej i nadal ubijać. Dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszając dokładnie łyżką drewnianą.

Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nim układać gęsto owoce, np. rabarbar, śliwki, mogą brzoskwinie z puszki (odsączone) układane rzędami na przemian z rzędem borówek amerykańskich. Jeśli używamy rabarbaru, trzeba go umyć, obrać i pokrojony na kawałki układać gęsto na cieście.

Na wierzch można dać kruszonkę lub zostawić wcześniej trochę ciasta i tym ciastem lekko wygłaskać owoce.

Piec w temp. 180 °C ok. 45 min., do suchego patyczka.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Przekazała Janina


Ciasto z rabarbarem

Ciasto:

Składniki:

30 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
10 dag cukru pudru
3-4 żółtka surowe
3 żółtka gotowane
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z przetartymi przez sitko żółtkami gotowanymi. Dodać żółtka surowe i cukier puder. Zarobić ciasto i podzielić na dwie części.

Masa z rabarbarem:

Składniki:

1 l soku jabłkowego (nie nektaru)
3 budynie owocowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kg pokrojonego rabarbaru
cukier do smaku

Wykonanie:

Budyń w proszku rozmieszać z mąką ziemniaczaną w małej ilości soku jabłkowego. Pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku dodać rabarbar, a następnie rozmieszany budyń. Mieszać do czasu zagotowania. Posłodzić do smaku.

Przygotowanie do pieczenia:

Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta i na niej rozsmarować ciepłą masę budyniową. Na wierzchu rozłoży drugą część ciasta. Piec w temp. 180 C° przez ok. 30-35 min.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Można wstawić do lodówki, aby ciasto lepiej się kroiło.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Ciasto z truskawkami

Składniki:

Ciasto:

3 szkl. mąki
5 żółtek
1 szkl. cukru
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Pianka budyniowa:

5 białek
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru
2 budynie jasne bez cukru
pół szklanki oleju.

Dodatki:

ok. 0,5 kg truskawek (lub innych owoców)

 

Wykonanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto na stolnicy. ¼ część ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę na pół godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu część z lodówki wałkujemy i wykładamy na blachę (natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy 20 min. w temp. 180 C°.

W międzyczasie przygotować piankę budyniową:

Białka ubić. Do piany po jednej łyżce wsypywać cukier, dodać cukier wanilinowy, budynie i pół szklanki oleju. Wszystko ubić.

Wyjąć placek z piekarnika, lekko przestudzić i nałożyć na niego piankę.

Truskawki przekroić na pół i ułożyć częścią przekrojoną w górę. Wyjąć zamrożone ciasto i zetrzeć na wierzch na tarce o dużych oczkach.

Piec jeszcze ok. 30 minut w temp. 180 C° (do suchego patyczka).

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przekazała Maria z Jodłówki


Cukinia a’la ananas

Składniki:

3  kg obranej cukinii obranej
1 kg cukru
2 op. cukru waniliowego
3-4 goździki
1-2 łyżeczek kwasku cytrynowego

Wykonanie:

1,5 l wody zagotować z kwaskiem cytrynowym i wystudzić. Cukinię obrać i pokroić w kostkę (takiej wielkości jak do sałatek). Wystudzoną zalewą zalać cukinię i odstawić na 1 dobę.

Następnie odcedzić, ale nie wylewać zalewy. Do zalewy wsypać cukier, cukry wanilinowe i goździki. Zagotować. Do gotującej zalewy włożyć cukinię i gotować ok. 7 min. Cukinię z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 min.

Można dawać ją do ciast, deserów, a nawet sałatek. Smakuje jak ananas.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Cukinia nadziewana

Składniki:

1 młoda cukinia
1 woreczek ryżu (100 g)
mięso mielone
cebula
koncentrat pomidorowy
sól i pieprz

Ilość składników według uznania.

Wykonanie:

Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ (nie obierać). Ugotować woreczek ryżu. Mięso mielone przysmażyć z cebulką. Wymieszać mięso z ryżem, dodać sól, pieprz i trochę koncentratu pomidorowego. Można też posiekać miąższ i dodać do farszu.

Cukinię nadziać farszem i zapiekać w piekarniku.

Można zrobić do tego dania sos, ale dobre jest także bez sosu.

Przekazała Maria z Jodłówki


Cukinia po gruzińsku

Składniki:

3-4 cukinie młode (z miękką skórką i bez twardych gniazd nasiennych)
pęczek bazylii
pęczek pietruszki (zielonej, świeżej)
9 ząbków czosnku

Zalewa:

¾ szkl. octu 10%
2 płaskie łyżki soli do przetworów (nie jodowanej)
Pół szklanki oleju słonecznikowego
Pół szkl. cukru

Wykonanie:

Cukinie poszatkować ze skórką. Pokroić bazylię i pietruszkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przemieszać i odstawić na pół godziny.

W międzyczasie przygotować zalewę, zagotowując wszystkie składniki.

Gorącą zalewą zalać cukinię, przemieszać i odstawić na noc. Następnego dnia włożyć sałatkę do słoiczków razem z zalewą. Pasteryzować 15 minut.

Przekazała Daniela


Cytrynowiec (1)

Przepis na małą blaszkę; na zwykłą blaszkę lepiej zrobić 1,5 porcji i 2 porcje kremu.

Składniki:

Ciasto:

30 dag mąki
1 margaryna
3 jajka
25 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka i sok z cytryny

Krem:

0,5 l wody
1,5  – 1 szkl cukru
2 żółtka
1 kisiel cytrynowy (na ¾ l lub dołożyć troszkę mąki ziemniaczanej)
Sok z 1,5 cytryny

Lukier:

ok. 30 dag cukru pudru
3 łyżki wrzątku
1 łyżeczka masła
opcjonalnie: olejek lub sok z cytryny.

Wykonanie:

Składniki na cisto połączyć i wyrobić z nich ciasto. Upiec trzy kruche placki.

Wodę zagotować z cukrem (trochę można odlać do żółtek). W osobnym naczyniu zmiksować żółtka z sokiem z cytryny i  kisielem (ewentualnie z odrobiną wody). Wlać mieszankę na wrzącą wodę i zagotować. Gorącym kremem przekładać placki.

Na wierzch dać lukier.

Ciasto można przygotować wcześniej; lepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Przekazała Danuta z Malenisk


Cytrynowiec (1)

Składniki:

40 dag mąki
40 dag margaryny
40 dag cukru
6 jaj
1 cukier wanilinowy
1,5 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i wystudzić. W tym czasie ubić białka. Gdy piana będzie sztywniała, dodać cukier, a na koniec ubijania dodać żółtka i wsypać cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Dodać skórkę startą z 1,5 cytryny i wyciśnięty z niej sok. Delikatnie wszystko wymieszać, żeby się połączyło.

Na koniec pomału dodać wystudzoną margarynę. Jeszcze raz wymieszać i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temp. 180 °C do godziny czasu.

Przekazała s. Kinga M. Wiącek, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej

Wróć do LISTY PRZEPISÓW