D

Deser z kaszy manny (placuszki)

Składniki:

0,5 szkl kaszy manny
1 i ½ szkl mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki masła
Olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę mannę wymieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać kaszę i dodać masło. Mieszając, zagotować kaszę na kleik. Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem i wystudzić. Dodać żółtka, z białek ubić pianę, dodać ją i wymieszać.

Na patelni na rozgrzanym oleju kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

Podawać z bitą śmietaną, sokiem owocowym, cukrem pudrem lub jogurtem owocowym.

Przekazała Maria z Jodłówki


Drożdżowe ciasto

Składniki:

0,5 kg mąki
2 żółtka (surowe)
10 dag masła
1 szkl. ciepłego mleka
5 łyżek cukru kryształu
5 dag drożdży
1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Do ciasta drożdżowego potrzeba, aby składniki były ciepłe. Masło roztopić i trochę przestudzić. Mleko lekko podgrzać. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu. Ciasto rośnie szybko – wystarczy ok. pół godziny.

Z tego ciasta można zrobić wszystko, co robi się z ciasta drożdżowego, zarówno na słodko jak i na słono, np.: placek drożdżowy, bułeczki, drożdżówki nadziewane, oponki, chleb…

Przekazała Lucyna


Dżem z aronii

(Warto wykonywać dżem z podwójnej porcji)

1 kg owoców aronii
sok z 1 cytryny
3 dojrzałe gruszki (soczyste, aromatyczne)
Ok. 0,5 kg cukru (lub mniej)
100 ml wody

Aronię umyć. Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Owoce włożyć do garnka o grubym dnie, dodać sok z cytryny, cukier i wodę.

Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 3 godziny (żeby owoce odparowały).

Gorącym dżemem napełnić słoiki.  Zapasteryzować w wodzie lub zapiec w piekarniku albo zamiast pasteryzacji dać na wierzch łyżeczkę czystego alkoholu i odwrócić słoiki do góry dnem.

Przekazała Maria z Brzozowa

 

Wróć do LISTY PRZEPISÓW