D

Deser ryżowy

Składniki:

1 szkl. suchego ryżu
2 szkl. mleka
2 cukry wanilinowe
1 puszka ananasów w syropie
3 łyżki rodzynek
sok z cytryny
cukier
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
listki świeżej melisy

Wykonanie:

Ryz ugotować w mleku z dodatkiem cukru wanilinowego i szczyptą soli (powinien być miękki i sypki).

Wypłukane rodzynki zalać odrobiną wody (można dodać dowolny alkohol). Ananasy wyjąć z puszki i pokroić w kostkę, a syrop przelać do rondla. Do ryżu wlać rodzynki z płynem, w którym się moczyły, i dodać pokrojone ananasy. Składniki wymieszać i rozłożyć w pucharkach.

Syrop z ananasów połączyć z wodą w proporcji 1:1. Dodać do smaku cukier i sok z cytryny (ilość według uznania). Zagotować. Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobić w łyżeczce zimnej wody, dodać do gorącego soku i gotować jeszcze ok. 1 min. na małym ogniu, aby pozbyć się smaku surowej mąki.

Ułożony w pucharkach ryż polać gorącym sosem. Przed podaniem przybrać listkami melisy.

Przekazała s. Paulina


Deser z kaszy manny (placuszki)

Składniki:

0,5 szkl kaszy manny
1 i ½ szkl mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki masła
Olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę mannę wymieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać kaszę i dodać masło. Mieszając, zagotować kaszę na kleik. Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem i wystudzić. Dodać żółtka, z białek ubić pianę, dodać ją i wymieszać.

Na patelni na rozgrzanym oleju kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

Podawać z bitą śmietaną, sokiem owocowym, cukrem pudrem lub jogurtem owocowym.

Przekazała Maria z Jodłówki


Drożdżowe ciasto

Składniki:

0,5 kg mąki
2 żółtka (surowe)
10 dag masła
1 szkl. ciepłego mleka
5 łyżek cukru kryształu
5 dag drożdży
1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Do ciasta drożdżowego potrzeba, aby składniki były ciepłe. Masło roztopić i trochę przestudzić. Mleko lekko podgrzać. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu. Ciasto rośnie szybko – wystarczy ok. pół godziny.

Z tego ciasta można zrobić wszystko, co robi się z ciasta drożdżowego, zarówno na słodko jak i na słono, np.: placek drożdżowy, bułeczki, drożdżówki nadziewane, oponki, chleb…

Przekazała Lucyna


Drożdżówka dla leniwych

Przepis na 1 keksówkę. Można zrobić na dużej blasze, tylko trzeba podwoić ilość produktów.

Składniki:

3 jaja
5 dag drożdży
1 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
½ szkl. oleju
1 szkl. mleka
szczypta soli

½ kg mąki
20 dag rodzynek

Wykonanie:

Wszystkie składniki bez mąki i rodzynek wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na noc lub na 10 godz. w temperaturze pokojowej.

Po 10 godzinach dodać mąkę pszenną i rodzynki i wymieszać. Wyłożyć na blachę (keksówkę). Można posypać kruszonką.

Włożyć do zimnego piekarnika i piec w temp. 180 °C około 1 godziny.

Drożdżówka jest szczególnie bardzo dobra, gdy jest jeszcze ciepła.

Przekazała s. Kinga M. Wiącek, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej


Drożdżówki -> Zobacz: Bułeczki drożdżowe nadziewane


Dymek (ciasto)

Składniki:

Ciasto:

4 szkl. mąki
6 żółtek
1,5 kostki margaryny
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Beza:

6 białek
1 szkl. cukru
3 łyżki maki ziemniaczanej
szczypta kwasku cytrynowego

Ponadto:

powidła lub smażone wiśnie
1 łyżka kakao

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym podzielić je na trzy nierówne części. Do jednej z mniejszych części dodać łyżkę kakao. Największą część ciasta wyłożyć na spód formy. Posmarować wyłożone ciasto powidłem lub smażonymi wiśniami. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.

Ubić pianę z białek. Cały czas ubijając, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i kwasek cytrynowy. Wylać pianę na ciasto kakaowe. Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta.

Piec „do suchego patyczka”, ok. 40-50 min. w temp. 180 °C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przekazała Zofia

PS. Aby ciasto łatwiej było ścierać, można je na pewien czas włożyć do lodówki lub zamrażarki.


Dżem czereśniowo-różany

Składniki:

1 kg czereśni (może być więcej)
1 słoiczek konfitury płatków róży, ok. 220 g

Wykonanie:

Czereśnie umyć, wydrylować i usmażyć tak, żeby zredukować wodę. Dodać słoiczek konfitury z płatków róży i przesmażyć jeszcze chwilę.

Gorące owoce przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 15 min.

Dżem jest idealny np. do drożdżówek.

Przekazała Maria


Dżem i sok z wiśni

Składniki:

wiśnie
cukier (do smaku)
pektyna (mniej niż według przepisu na opakowaniu)

Wykonanie:

Wiśnie opłukać, wydrylować i dać do dużych brytfann lub rondli. Dosypać trochę cukru i podgrzać. Co jakiś czas mieszać.

Wiśnie dadzą dużo soku i ten sok odlać, dodać cukier (ilość według uznania, do smaku) i wlać do słoików. Zapasteryzować lub zakręcić na gorąco.

Do pozostałych wiśni dodać też cukru do smaku i wsypać pektynę (nie musi być tak dużo, jak jest to polecone na opakowaniu). Wymieszać i dać do słoików.

Wiśnie świetnie nadają się do ciasta kruchego, drożdżowego, do bułeczek i naleśników.

Przekazała Maria z Brzozowa


Dżem z aronii

(Warto wykonywać dżem z podwójnej porcji)

1 kg owoców aronii
sok z 1 cytryny
3 dojrzałe gruszki (soczyste, aromatyczne)
Ok. 0,5 kg cukru (lub mniej)
100 ml wody

Aronię umyć. Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Owoce włożyć do garnka o grubym dnie, dodać sok z cytryny, cukier i wodę.

Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 3 godziny (żeby owoce odparowały).

Gorącym dżemem napełnić słoiki.  Zapasteryzować w wodzie lub zapiec w piekarniku albo zamiast pasteryzacji dać na wierzch łyżeczkę czystego alkoholu i odwrócić słoiki do góry dnem.

Przekazała Maria z Brzozowa


Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

5 kg czarnej porzeczki (można użyć też innych owoców)
Cukier (ilość do smaku, w zależności od tego, jak kwaśna jest porzeczka)
2 opakowania pektyny
spirytus (do lepszego zakonserwowania dżemu w słoiczkach)

Wykonanie:

Dżem można robić w kamiennym garnku lub w gęsiarce, brytfance – w naczyniu, w którym się nie będzie przypalać.

Porzeczkę obrać z gałązek i umyć.  Zblendować częściowo lub ubić innym narzędziem. Podgrzać, żeby było gorące, dosypać cukier i podgrzewać jeszcze przez 5 min. Wsypać pektynę (wg przepisu na opakowaniu) i zamieszać.

Dżem włożyć do słoików na gorąco. Do każdego słoiczka na wierzch wlać 1 łyżeczkę spirytusu.

Przekazała Maria z Brzozowa


Dżem z truskawek, aronii i jabłek

Przygotowywanie składników trzeba rozpocząć w sezonie truskawkowym.

Składniki:

1 kg truskawek
1 kg aronii
1 kg jabłek (najlepiej antonówek lub szarej renety)
1 kg cukru

Wykonanie:

Truskawki obrać, umyć i zamrozić (przynajmniej do czasu, gdy pojawi się aronia i jabłka; ale można dżem przygotować też późną jesienią). Podobnie aronię – przebrać, umyć i zamrozić (aronię do przetworów zawsze dobrze jest wcześniej zamrozić, np. na 24-48 godzin). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć lub zmielić na mus. Jabłka można też przygotować wcześniej. Wówczas zmielone jabłka trzeba przesmażyć (bez cukru), włożyć do słoików i zapasteryzować .

Aronię i truskawki na wpół rozmrożone przepuścić przez elektryczną maszynkę do mięsa, przez sitko o rzadkich oczkach. Zmielone owoce przesmażyć z jabłkami.

Gdy zredukuje się woda, to dodać cukier i jeszcze krótko podsmażyć.

Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 15 min. od momentu zawrzenia.

Przekazała Maria

Wróć do LISTY PRZEPISÓW