F

Fale Dunaju
(przepis na małą blachę)

Wyk. s. Teresa M.

1 margaryna
5 jaj
1 cukier waniliowy
20-30 dag cukru (w zależności od tego, jakie słodkie ciasto chcemy)
30-40 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżek kakao
2 łyżki mleka
4-5 jabłek

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukry, margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia utrzeć mikserem na pulchną masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blachę. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao rozpuszczone w mleku i wymieszać. Wyłożyć na pierwsze ciasto. Jabłka pokroić na ósemki i ułożyć je na wierzchu.

Piec ok. 40 min. w temp 170 °C.

Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Stefania z Woli Zarczyckiej

 

Uzupełnienie do ciasta Fale Dunaju

Po upieczeniu można przekroić ciasto na pół i przełożyć masą budyniową. Natomiast na wierzch dać polewę czekoladową.

Masa budyniowa:

0,5 l mleka
2 żółtka
1 duży budyń waniliowy
1 szkl. cukru
1 kostka masła lub margaryny

Z pół litra mleka odlać pół szklanki i dodać tu 2 żółtka oraz duży budyń śmietankowy. Pozostałe mleko zagotować ze szklanką cukru. Na gotujące się mleko wylać roztwór ze szklanki. Wymieszać i zagotować (jak bydyń).

Gdy wystygnie, to połączyć budyń z kostką masła lub margaryny. I tą masą przełożyć ciasto.

 

Polewa czekoladowa:

14 łyżeczek cukru
14 łyżeczek wody
0,5 kostki margaryny
3-4 łyżek kakao

Margarynę z wodą i cukrem zagotować. Gdy cukier się rozpuści, to ściągnąć z ognia i dodać kakako. Wymieszać i z powrotem zagotować. Trochę przestudzić polewę i polać nią ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.

Teresa


Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą

Składniki:

4 jajka
2 łyżki mleka
2 ugotowane ziemniaki
100 g szpinaku
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
o,5 pęczka szczypiorku
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie:

W misce roztrzepać jajka, doprawić solą, pieprzem i wsypać łyżkę posiekanego szczypiorku. Szpinak umyć i pozostawić do osuszenia.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić szpinak i smażyć go przez kilka minut, aż zmniejszy objętość. Ułożyć na patelni pokrojone (wcześniej ugotowane) ziemniaki i wlać masę z jajek.

Pozostawić fritattę na 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta i posypać całość papryką w proszku.

Włożyć patelnię na 15 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

Wróć do LISTY PRZEPISÓW