Audycja kulinarna – Przepisy na literę F
F
Fale Dunaju
(przepis na małą blachę)

Wyk. s. Teresa M.
1 margaryna
5 jaj
1 cukier waniliowy
20-30 dag cukru (w zależności od tego, jakie słodkie ciasto chcemy)
30-40 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżek kakao
2 łyżki mleka
4-5 jabłek
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukry, margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia utrzeć mikserem na pulchną masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blachę. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao rozpuszczone w mleku i wymieszać. Wyłożyć na pierwsze ciasto. Jabłka pokroić na ósemki i ułożyć je na wierzchu.
Piec ok. 40 min. w temp 170 °C.
Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Stefania z Woli Zarczyckiej
Uzupełnienie do ciasta Fale Dunaju
Po upieczeniu można przekroić ciasto na pół i przełożyć masą budyniową. Natomiast na wierzch dać polewę czekoladową.
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
2 żółtka
1 duży budyń waniliowy
1 szkl. cukru
1 kostka masła lub margaryny
Z pół litra mleka odlać pół szklanki i dodać tu 2 żółtka oraz duży budyń śmietankowy. Pozostałe mleko zagotować ze szklanką cukru. Na gotujące się mleko wylać roztwór ze szklanki. Wymieszać i zagotować (jak bydyń).
Gdy wystygnie, to połączyć budyń z kostką masła lub margaryny. I tą masą przełożyć ciasto.
Polewa czekoladowa:
14 łyżeczek cukru
14 łyżeczek wody
0,5 kostki margaryny
3-4 łyżek kakao
Margarynę z wodą i cukrem zagotować. Gdy cukier się rozpuści, to ściągnąć z ognia i dodać kakako. Wymieszać i z powrotem zagotować. Trochę przestudzić polewę i polać nią ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.
Teresa
Faworki
Składniki:
3 szkl. mąki
7 żółtek
4 łyżki śmietany
2 łyżki octu
szczypta soli
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z żółtkami, solą, octem, stopniowo dodając śmietanę i szybko, dokładnie wyrobić ciasto.
Rozwałkowywać partiami i jak najmniej podsypywać mąką. Radełkiem wycinać pasy długości ok. 15 cm i szerokości od 2-5 cm . Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż i przewinąć.
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron.
Po usmażeniu przełożyć na bibułę lub ręczniczki papierowe, by odsączyć olej. Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.
Przekazała Lucyna z Łowiec
Faworki pieczone
Składniki:
4 żółtka
400 g mąki tortowej
200 g jogurtu naturalnego
1 cukier wanilinowy
kilka kropli aromatu waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka cukru pudru
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski dać żółtka, jogurt, szczyptę soli i parę kropli aromatu. Zmiksować na puszysto. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wyrabiać ręcznie tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.
Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i jeszcze wyrabiamy. Jeśli trzeba, to można dodać mąki. Nakryć chustką i zostawić na 10 min.
Wałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać paski szerokości ok. 2 cm, a długości ok. 10 cm. Nacinać w środku i przewijać jeden koniec przez nacięcie.
Ułożyć faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 ºC z funkcją termoobiego przez ok. 10-15 min. Faworki mają być tylko lekko zrumienione.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przekazała Janina z Jarosławia
Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mleka
2 ugotowane ziemniaki
100 g szpinaku
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
o,5 pęczka szczypiorku
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
W misce roztrzepać jajka, doprawić solą, pieprzem i wsypać łyżkę posiekanego szczypiorku. Szpinak umyć i pozostawić do osuszenia.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić szpinak i smażyć go przez kilka minut, aż zmniejszy objętość. Ułożyć na patelni pokrojone (wcześniej ugotowane) ziemniaki i wlać masę z jajek.
Pozostawić fritattę na 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta i posypać całość papryką w proszku.
Włożyć patelnię na 15 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.