G

Gołąbki z młodej kapusty bez zawijania

Składniki:

1 kg mięsa mielonego
Pół szklanki kaszy gryczanej
Pół szklanki ryżu
Pół szklanki kaszy manny
2 jajka
Przecier pomidorowy
Sól, pieprz, przyprawa warzywna

Wykonanie:

Kapustę kroimy na 4 części. Jedną ćwiartkę kroimy bardzo drobno, mieszamy z mięsem, z kaszami, ryżem, jajkami i przyprawami. Wyrabiamy okrągłe duże pulpety.

W brytfance układamy kolejno:

Na dno drugą ćwierć kapusty pokrojoną nieco grubiej.
Na to połowę pulpetów.
Na pulpetach trzecią ćwierć grubiej pokrojonej kapusty.
Na to resztę pulpetów.
Na wierzch kolejną ćwiartkę kapusty grubiej pokrojonej.

Zalewamy wywarem zrobionym z połowy słoiczka koncentratu pomidorowego.

Gotujemy i zapiekamy (od pół godziny do trzech kwadransów) do miękkości.

Maria z Jodłówki

Wróć do LISTY PRZEPISÓW