J

Jagodzianki

Składniki:

60 dag mąki pszennej tortowej
szczypta kurkumy
szczypta soli
1 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
5 dag drożdży
0,5 kostki masła
1 łyżeczka wanilii (lub cukru wanilinowego)
5 żółtek
1 całe jajko

jagody

Wykonanie:

Jagody opłukać i obsuszyć ręcznikiem papierowym (do bułek dajemy jagody bez cukru).

Roztopić masło i zostawić do wystudzenia. Z 60 dag mąki pszennej tortowej odłożyć garstkę do podsypywania ciasta. Pozostałą część przesiać i wymieszać z kurkumą i szczyptą soli. Mleko podgrzać na letnio, dodać drożdże i łyżkę cukru (wziąć to z przygotowanej połowy szklanki cukru).

Wystudzone masło i mleko z drożdżami dodać do mąki. Dodać wanilię (cukier wanilinowy) i jajka. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Ciasto dzielić na części, układać same jagody, zawijać i zlepiać bułki.

Upieczone jagodzianki można posypać cukrem.

Przekazała Maria


Jajka w mięsie mielonym

Składniki:

6 jaj
0,5 kg mięsa mielonego
¼ szkl. mleka
1 bułka
Sól
Pieprz
Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso wyłożyć do miski, dodać bułkę, wbić 2 jajka, dodać sól i pieprz. Wyrobić (tak jak na kotlety mielone).

Pozostałe jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Jajko włożyć do środka mięsa, zlepić mięso, formując kulki z jajkiem w środku.

Tłuszcz rozgrzać na patelni. Smażyć z każdej strony tak, żeby mięso się usmażyło. Usmażone kulki przekroić na połowę.
Można podawać z sosem, ziemniakami i surówką.

Przekazała Danuta


Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów -> Zobacz: Chłodnik jogurtowy z zielonych szparagów

Wróć do LISTY PRZEPISÓW