K

Kapuśniak z młodej kapusty z pieczarkami

Składniki:

1 mała kapusta (młoda)
2-3 udka z kurczaka
2 l wody
40 dag pieczarek
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 marchwie
2 cebule
4 młode ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Sól, pieprz, tymianek
ewentualnie pół szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, imbir

Wykonanie:

Mięso ugotować, dodając ziele angielskie i liście laurowe.

Kapustę pokroić, sparzyć i odcedzić. Ziemniaki pokroić w kostkę i podrumienić na patelni na maśle. Dodać pokrojone cebule, czosnek i marchew pokrojoną w plasterki. Dodać tymianek i przyprawy według uznania. Na końcu dodać kapustę i delikatnie podsmażyć. Wyjąć mięso, a do garnka z wywarem wrzucić zawartość patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć i dodać do zupy. Przykryć i gotować do 40 min. na małym ogniu.

Mięso można pokroić i dodać do zupy lub przeznaczyć np. na drugie danie.

Na koniec można dodać śmietanę, koperek czy imbir i doprawić do smaku.

Przekazała Maria z Jodłówki


Ketchup ze śliwek węgierek

3 kg pomidorów
¼ kg cebuli
1 kg śliwek węgierek
1 kg jabłek
pół szkl. octu 10 %
5 goździków
5 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
1/2 kg cukru (można dać mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie)
1 łyżka soli
1 łyżka musztardy
pół łyżeczki imbiru
Po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
Można dać ulubione zioła (np. oregano lub zioła prowansalskie)

Pomidory, jabłka i cebule pokroić. Śliwki wypestkować, pokroić i gotować na małym ogniu do wyparowania wody (ja gotuję po trochu przez dwa dni). Teraz zblendować. Ocet, goździki, listki, pieprz, sól, cukier, musztardę, zioła, imbir i papryki zagotować i dodać do tego przecieru. Gorące wkładać do słoików lub pasteryzować 10 min.


Kocie oczka

Składniki:

1 kostka margaryny
1/3 kostki smalcu
1 szkl. cukru pudru
6 żółtek (surowych)
4 szkl. mąki
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Można zrobić to ciasto dzień wcześniej lub odłożyć je w chłodnym miejscu na 1-2 godz. (niekoniecznie w lodówce).

Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać foremką na „kocie oczka” (kształt przypominający stokrotkę). Połowa wyciętych kształtów to „kwiatki z dziurką” (to będzie górna część kocich oczek), a druga połowa ma być bez dziurki (na spód). Ciasteczka piec ok. 15 min. w temp. 160-180 stopni. Pilnować, żeby się za mocno nie spiekły.

Dekorację wykonać następnego dnia. Rozłożyć ciasteczka z dziurką na papierze śniadaniowym i posypać cukrem pudrem. Spody, czyli ciasteczka bez dziurki, posmarować marmoladą wieloowocową. Ciastko z dziurką położyć na posmarowanym ciastku bez dziurki. Kocie oczko gotowe!

Przekazała Lucyna


Konfitury z cebuli

(Przepis na ok. 3-4 słoiczki)

Składniki:

1 kg cebuli
10 dag masła
2 szkl. czerwonego wina
¼ szkl. octu balsamicznego lub winnego
¼ szkl. posiekanych rodzynek
1 łyżka gorczycy
½ szkl. cukru

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Masło roztopić. Dodać do niego cebulę i dusić ok. 30 min. pod przykryciem, aż zmięknie. Dodać cukier, zamieszać i gotować ok. godzinę bez przykrycia, aż masa zacznie się karmelizować. Dodać gorczycę i rodzynki, wlać ocet i 1 szklankę wina i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, to wlać resztę wina. Odparować i przełożyć do słoików. Można pasteryzować przez ok. 10-15 min. lub bez pasteryzowania przechowywać w lodówce.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Konfitury z wiśni

Składniki:

2 kg wiśni
80 dag cukru

Wykonanie:

Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, wsypać 40 dag cukru i gotować 20 min. na dużym ogniu (będzie pryskało). Potem dosypać drugie 40 dag cukru i znów gotować 20 min.

Włożyć do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować.

Przekazała Teresa z Medyki


Kotleciki z piersi z kurczaka

Składniki:

Jedna podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przyprawa do mięsa
Sól, pieprz do smaku, jeśli trzeba

Wykonanie:

Pierś pokroić w drobną kostkę. Cebulę też. Jajka rozbić i wymieszać z mąką. Dodać do ciasta mięso i cebulę i wszystko razem wymieszać. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Z tego formować kotleciki, łyżką nakładając na patelnię, i smażyć na oleju do przyrumienienia.

Do tego pasują ziemniaki lub kasza i dowolna surówka.

Przekazała Maria z Jodłówki


Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

2 młode cukinie ze skórką zetrzeć na średnich oczkach (drobniejszych niż tradycyjne grube)
30 dag mielonego mięsa
1 bułka namoczona w mleku
1 jajo
Sól, pieprz i zioła prowansalskie
1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
opcjonalnie natka pietruszki
Bułka tarta do obtoczenia kotletów

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Przekazał Krystyna


Kotlety z cukinii

Składniki:

młoda cukinia
jajko
bułka tarta
czosnek
bazylia lub inne przyprawy
sól i pieprz
opcjonalnie mąka

Wykonanie:

Cukinię kroimy w plasterki (bez obierania). Przyprawić solą, pieprzem, można też innymi przyprawami, najbardziej pasuje czosnek lub bazylia. Można oprószyć mąką. Następnie moczyć w jajku, w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na oleju do zrumienienia.

Kotleciki mogą być dodatkiem do drugiego dania, można je podawać z samymi ziemniakami lub jako samodzielne danie.

Przekazała Maria z Jodłówki


Kotlety z soczewicy i kaszy jęczmiennej

Składniki:

100 g zielonej soczewicy
50 g kaszy jęczmiennej (pół torebki)
1 średni ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
bułka tarta do obtoczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy – po 1 płaskiej łyżeczce: papryki ostrej i słodkiej, rozmarynu, majeranku, soli i pieprzu

Wykonanie:

Soczewicę wypłukać i ugotować w 0,5 l wody z pokrojonymi ziemniakami. Gotować razem 20 min. Kaszę ugotować w 3/4 szkl. wody do miękkości. Czosnek i cebulę posiekać, przysmażyć na oleju i ostudzić. Soczewicę rozgnieść tłuczkiem. Włożyć do miski kaszę, soczewicę i resztę składników, mieszać i przyprawić.

Kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Jako dodatek do kotletów najlepsza jest surówka z kapusty kiszonej, z marchewką i jabłkiem. Moze być też inna sałatka. Nie potrzeba ziemniaków i mięsa.

Przekazała Maria z Jodłówki


Krem cytrynowy

Składniki:

2 jajka
2 żółtka
¾ szklanki cukru
8 dag schłodzonego masła
Sok i skórka z 2 cytryn

Wykonanie:

Najlepiej wykonywać krem w kąpieli wodnej, żeby się nie przypalił.

Jajka, żółtka i cukier ubijać na małym ogniu, aż powstanie puch. Można lekko wzmocnić ogień, wtedy dodać sok i startą skórkę z cytryn. Na końcu dodać schłodzone masło (cały kawałek) i tak długo ubijać na wolnych obrotach, aż krem będzie miał konsystencję budyniu.

Przełożyć do słoika (wielkości jak po majonezie). Można go przez 2 tygodnie przechowywać w lodówce.

Można go używać do naleśników, suchych ciast, tortów, deserów, np. babeczki. Można upiec tartę i wyłożyć krem na wierzch, i do tego polewę czekoladową. Bardzo dobry jest, gdy posmaruje się nim sernik (już po wystudzeniu), a na wierzchu można zrobić kleksy z polewy czekoladowej. Można też jeść go z waflem, ale bezpośrednio po posmarowaniu, nie jako kajmak, bo wafel szybko zwilgotnieje.

Przekazała Elżbieta z Jarosławia


Krem do ciasta z truskawkami (karpatkowy)

Składniki:

0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko (opcjonalnie)
1 niecała szklanka cukru
25 dag masła

Wykonanie:

Odlać pół szklanki mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, można dodać 1 żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, to zdjąć je z palnika, wlać rozmieszane mąki, dobrze rozmieszać i postawić ponownie na ogień. Mieszać gotując do uzyskania gęstości budyniu.

Zmiksować masło. Dodawać do niego po łyżce wykonanego budyniu, cały czas miksując.

Aby wykonać ciasto z powyższym kremem i truskawkami:

Składniki:

„Biszkopt z pięciu jaj”
truskawki
galaretka

Wykonanie:

Upiec biszkopt z przepisu na „Biszkopt z pięciu jaj” (użyć dużych jaj). Przekroić go na dwa blaty. Część wierzchnią położyć spieczoną stroną na papierze lub ściereczce (aby potem łatwiej było przenieść ten blat na wierzch ciasta).

Wykonany krem podzielić na 3 części (trzecia część mniejsza). Dwie części kremu wyłożyć na dwa blaty biszkoptu. Na jednym ułożyć truskawki i przyłożyć drugim blatem z kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta. Truskawki przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu przecięciem do góry.

Ugotować galaretkę i tężejącą wylać na wierzch. Wcześniej dobrze jest placek włożyć do lodówki, żeby galaretka lepiej przylgnęła.

Przekazała Genowefa z Łańcuta


Krem z kaszy manny (dla dorosłych)

Składniki:

1 szklanka kaszy manny suchej
1 szklanka wódki
1 szklanka wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów
1 szkl cukru

35 dag masła

Wykonanie:

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki bez masła i zostawić na jedną dobę lub na noc w lodówce, dobrze przykryć.

Następnego dnia wyciągnąć masę i masło, żeby nabrało temperatury pokojowej. Masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo masę, aż się wszystko połączy.

Kremem można przekładać ciasta.

Przekazała Elżbieta z Jarosławia


Kulebiak (kartoflak), czyli placek drożdżowo-kruchy z ziemniakami

Składniki:

Farsz:
półtora kg ziemniaków
2 cebule
masło do smażenia
2 torebki kaszy gryczanej
sól i pieprz

Ciasto:
pół kg mąki
kostka masła
2 jajka
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
5 dag drożdży
3 łyżki mleka

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować. Cebule pokroić w kosteczkę i udusić na maśle na złoto. Osobno gotować 2 torebki kaszy gryczanej – ale niezbyt miękko, krócej niż jest w przepisie. Ciepłe ziemniaki ubić, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Kaszę odszączyć i dodać do ziemniaków. Wymieszać delikatnie, żeby kasza się nie rozpadła.

Farsz odstawić do lekkiego ostudzenia (ale nie może wystygnąć całkiem, żeby nie stwardniał).

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, zetrzeć na nią kostka masła na grubych oczkach. Dodać jajka, żółtka i cukier puder. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Wszystko połączyć i zagnieść na aksamitne ciasto.

Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować połowę i wyłożyć na formę, brzegi troszkę wyciągnąć. Na ciasto wyłożyć farsz. Rozwałkować też drugą część ciasta i położyć na wierzchu. Boki posklejać. Ciasto zostawić na pół godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec ok. 1 godzinę (w piekarniku ustawić pieczenie od dołu), aż ciasto będzie miało ciemno złoty kolor.

Jak wystygnie, to obkroić dookoła. Można jeść je na zimno, np. posmarowane masłem. Można też podsmażyć na patelni (jak pierogi). Wtedy wyśmienity jest z kefirem, jogurtem lub sałatką.

Z tego samego ciasta można robić też bułeczki z tym farszem.

Elżbieta z Jarosławia

Wróć do LISTY PRZEPISÓW