K

Kajmak –> Zobacz: Andrut lub Wafel tortowy


Kapuśniaczki lub paszteciki

Składniki:

1 kg mąki
25 dag margaryny
1 szkl. śmietany
10 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 jajka i 2 żółtka
½ szkl. mleka

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem i zostawić, żeby lekko podrosły.

W tym czasie na stolnicę przesiać mąkę i posiekać z mąką margarynę. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wlać drożdże i zarobić ciasto jak na pierogi.

Podzielić ciasto na 3 części (wychodzą 3 blaszki). Wałkować cienko na kształt prostokątny. Na skraju prostokąta kłaść farsz i zawijać na pół, żeby powstał rulonik. Rulonik pociąć na mniejsze kawałki. Można też wykonać inne kształty, np. jak pierogi. Posmarować lekko rozmąconym białkiem. Można czymś posypać według uznania.

Jako farsz może być słodka lub kiszona kapusta z podsmażoną cebulką i doprawiona.

Może być też farsz mięsny. Ugotować mięso (może być z rosołu), obrać z kości, podsmażyć cebulkę na smalcu na złoto, zmielić razem z mięsem i doprawić solą i pieprzem.

Można też zrobić je na słodko z marmoladą.

Piec w dość gorącym piekarniku, ok. 180 °C.

Można je upiec wcześniej i zamrozić. Bardzo dobre są po rozmrożeniu, podgrzane w piekarniku.

Przekazała Lucyna z Odrzykonia


Kapuśniak z młodej kapusty z pieczarkami

Składniki:

1 mała kapusta (młoda)
2-3 udka z kurczaka
2 l wody
40 dag pieczarek
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 marchwie
2 cebule
4 młode ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Sól, pieprz, tymianek
ewentualnie pół szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, imbir

Wykonanie:

Mięso ugotować, dodając ziele angielskie i liście laurowe.

Kapustę pokroić, sparzyć i odcedzić. Ziemniaki pokroić w kostkę i podrumienić na patelni na maśle. Dodać pokrojone cebule, czosnek i marchew pokrojoną w plasterki. Dodać tymianek i przyprawy według uznania. Na końcu dodać kapustę i delikatnie podsmażyć. Wyjąć mięso, a do garnka z wywarem wrzucić zawartość patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć i dodać do zupy. Przykryć i gotować do 40 min. na małym ogniu.

Mięso można pokroić i dodać do zupy lub przeznaczyć np. na drugie danie.

Na koniec można dodać śmietanę, koperek czy imbir i doprawić do smaku.

Przekazała Maria z Jodłówki


Kasza jaglana z warzywami

Składniki:

100 g kaszy jaglanej
1 mały ogórek
1 żółta papryka
garść pomidorków cherry
kilka listków mięty
sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę ugotować na sypko. Ugotowaną kaszę przelać zimną wodą i odcedzić.

Nieobranego ogórka i paprykę pokroić w kostkę, a pomidorki – na połówki lub ćwiartki. Miętę posiekać. Kaszę wymieszać z warzywami i miętą, doprawić solą i pieprzem.

Do kaszy można dodać też kukurydzę z puszki lub pokrojoną w kostkę szynkę albo żółty ser. Danie można jeść z suszonymi figami, morelami oraz z migdałami, pestkami dyni czy słonecznika.

Przekazała s. Paulina


Kawa pana Tadeusza

To kawa „energetyczna”, która rozgrzewa organizm, wzmacnia nerki i jelito grube, nie powoduje pobudzenia nerwowego, niepokoju serca, nie wypłukuje magnezu i witaminy D.

Składniki:

1,5 szkl. wody
1 łyżeczka naturalnej zmielonej kawy
1 łyżeczka zmielonego kminku
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Do metalowego kubka wlać wodę, wsypać kawę, zioła, dodać miód i zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać przez 2 minuty. Przecedzić i pić ciepłą.

Przekazał Tadeusz


Kawa po mandżursku

Składniki:

kawa parzona
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Wykonanie:

Kawę zaparzyć w filiżance lub w kawiarce.

Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowymi na puszystą masę. Następnie powoli wlać masę z żółtka do filiżanki z kawą.

Przekazał Andrzej Kuca

Posłuchaj całej audycji Andrzeja Kucy: „Kawa po polsku i nie tylko”.


Kawa po wiedeńsku

Niegdyś za kawę po wiedeńsku uznawano kawę z mlekiem, obecnie jest to kawa z dodatkiem czekolady, bitej śmietany, cynamonu lub kakao. To wszystko sprawia, że napój ten przestaje być kawą, a staje się raczej deserem, który jest prawdziwą bombą kaloryczną, a zarazem ucztą dla podniebienia.

Składniki:

200 ml świeżo zaparzonej kawy — najlepiej z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Świetnie sprawdzi się arabika z delikatnym posmakiem karmelu, czekolady i orzechów
2 kostki startej czekolady — najlepiej gorzkiej z dużą zawartością kakao
1 łyżeczka cukru
50 ml pełnotłustego mleka lub bitej śmietany (opcjonalnie spienionego mleka)

Wykonanie:

Najpierw trzeba wymieszać zimne mleko z czekoladą i cukrem, a następnie ubić wszystko, używając do tego celu blendera lub spieniacza.

Mleko połączyć z gorącą kawą i taką mieszankę przelać do szklanki.

Kawę udekorować bitą śmietaną i na wierzchu posypać ją kakao lub cynamonem.

Kawę po wiedeńsku powinno się serwować w szerokich szklankach z podstawką o pojemności 250 ml. Z powodzeniem można ją podawać z niezbyt słodkim deserem np. kruchymi ciasteczkami.

Przekazał Andrzej Kuca

Posłuchaj całej audycji Andrzeja Kucy: „Kawa po polsku i nie tylko”.


Kawuś

Na formę 25×40 cm

Składniki:

Biszkopt:

1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek

Pianka kawowa:

11 dag kawy cappuccino
2,5 szkl. mleka
4 śnieżki (bita śmietana w proszku)
2 łyżeczki żelatyny

Pianka śmietankowa:

0,5 l śmietanki 30 %
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka cukru pudru

1 opakowanie biszkoptów

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem.

Wlać do natłuszczonej formy. Piec ok. 40 min. w temp. 180 °C.

Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. wody letniej. Mleko ubić ze śnieżkami. Dodać do tego kawę cappuccino. Na końcu dolać żelatynę.

Wykonać piankę śmietankową: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem i wymieszać z galaretką.

Kolejność warstw:

Upieczony i wystudzony biszkopt
Pianka kawowa (wylać i zostawić do stężenia)
Rozłożyć biszkopty.
Pianka śmietankowa
Posypać czekoladą lub kakao.

Przekazała Danuta


Ketchup z cukinii

Przepis na małą porcję. Można ją podwoić lub potroić.

Składniki:

1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
1 łyżka soli
0,5 kg cukru
1 szkl. octu (można dać mniej, np. ¾ szkl.)
30 dag przecieru pomidorowego
1 łyżeczka papryki chili
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej

Wykonanie:

Cukinię zmielić z cebulą. Wymieszać z solą i odstawić na ok. 4 godz. Następnie gotować 40 min., dodać cukier, ocet i przecier pomidorowy i gotować 20 min. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 10 min.

Włożyć gorący ketchup do słoików i odwrócić je do góry dnem.

Tak przygotowany ketchup nadaje się zarówno do pizzy, jak i do wędlin czy dań mięsnych.

Przekazała s. Kinga M. Wiącek, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej


Ketchup ze śliwek węgierek

3 kg pomidorów
¼ kg cebuli
1 kg śliwek węgierek
1 kg jabłek
pół szkl. octu 10 %
5 goździków
5 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
1/2 kg cukru (można dać mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie)
1 łyżka soli
1 łyżka musztardy
pół łyżeczki imbiru
Po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
Można dać ulubione zioła (np. oregano lub zioła prowansalskie)

Pomidory, jabłka i cebule pokroić. Śliwki wypestkować, pokroić i gotować na małym ogniu do wyparowania wody (ja gotuję po trochu przez dwa dni). Teraz zblendować. Ocet, goździki, listki, pieprz, sól, cukier, musztardę, zioła, imbir i papryki zagotować i dodać do tego przecieru. Gorące wkładać do słoików lub pasteryzować 10 min.


Kocie oczka

Składniki:

1 kostka margaryny
1/3 kostki smalcu
1 szkl. cukru pudru
6 żółtek (surowych)
4 szkl. mąki
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Można zrobić to ciasto dzień wcześniej lub odłożyć je w chłodnym miejscu na 1-2 godz. (niekoniecznie w lodówce).

Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać foremką na „kocie oczka” (kształt przypominający stokrotkę). Połowa wyciętych kształtów to „kwiatki z dziurką” (to będzie górna część kocich oczek), a druga połowa ma być bez dziurki (na spód). Ciasteczka piec ok. 15 min. w temp. 160-180 stopni. Pilnować, żeby się za mocno nie spiekły.

Dekorację wykonać następnego dnia. Rozłożyć ciasteczka z dziurką na papierze śniadaniowym i posypać cukrem pudrem. Spody, czyli ciasteczka bez dziurki, posmarować marmoladą wieloowocową. Ciastko z dziurką położyć na posmarowanym ciastku bez dziurki. Kocie oczko gotowe!

Przekazała Lucyna


Kompot z czereśni na zimę

Składniki:

czereśnie

Zalewa:

1 l wody
1 łyżka cukru

Wykonanie:

Przygotować zalewę. Czereśnie opłukać i wydrylować. Włożyć je do słoików i zalać zalewą.

Pasteryzować przez 20 min. od zagotowania wody.

Przekazała Teresa


Konfitury z cebuli

(Przepis na ok. 3-4 słoiczki)

Składniki:

1 kg cebuli
10 dag masła
2 szkl. czerwonego wina
¼ szkl. octu balsamicznego lub winnego
¼ szkl. posiekanych rodzynek
1 łyżka gorczycy
½ szkl. cukru

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Masło roztopić. Dodać do niego cebulę i dusić ok. 30 min. pod przykryciem, aż zmięknie. Dodać cukier, zamieszać i gotować ok. godzinę bez przykrycia, aż masa zacznie się karmelizować. Dodać gorczycę i rodzynki, wlać ocet i 1 szklankę wina i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, to wlać resztę wina. Odparować i przełożyć do słoików. Można pasteryzować przez ok. 10-15 min. lub bez pasteryzowania przechowywać w lodówce.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Konfitury z wiśni

Składniki:

2 kg wiśni
80 dag cukru

Wykonanie:

Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, wsypać 40 dag cukru i gotować 20 min. na dużym ogniu (będzie pryskało). Potem dosypać drugie 40 dag cukru i znów gotować 20 min.

Włożyć do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować.

Przekazała Teresa z Medyki


Kopytka dyniowo-jaglane

Składniki:

2 ząbki czosnku
szczypta soli
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
½ szkl. podduszonej dyni
2 łyżki odwaru z siemienia lnianego (można to zastąpić 1 jajkiem)
szczypta pieprzu
5 łyżek mąki orkiszowej (typ 700)

Wykonanie:

Czosnek obrać, zgnieść i drobno poszatkować. Posypać solą i rozetrzeć na desce. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną, dodać podduszoną i rozgniecioną dynię, dodać wywar z siemienia lnianego (lub jajko), przyprawy i roztarty czosnek. Delikatnie zblendować. Całość wymieszać, dodając mąkę orkiszową.

Nastawić wodę w garnku. Na podsypanej mąka stolnicy lub blacie wyłożyć kawałek ciasta i zrolować w podłużne kawałki. Pokroić po skosie na kopytka. Wrzucić na gotującą się wodę na kilka minut.

Najlepsze są kopytka podawane z masłem klarowanym i ziołami.


Kotleciki z piersi z kurczaka

Składniki:

Jedna podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przyprawa do mięsa
Sól, pieprz do smaku, jeśli trzeba

Wykonanie:

Pierś pokroić w drobną kostkę. Cebulę też. Jajka rozbić i wymieszać z mąką. Dodać do ciasta mięso i cebulę i wszystko razem wymieszać. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Z tego formować kotleciki, łyżką nakładając na patelnię, i smażyć na oleju do przyrumienienia.

Do tego pasują ziemniaki lub kasza i dowolna surówka.

Przekazała Maria z Jodłówki


Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

2 młode cukinie ze skórką zetrzeć na średnich oczkach (drobniejszych niż tradycyjne grube)
30 dag mielonego mięsa
1 bułka namoczona w mleku
1 jajo
Sól, pieprz i zioła prowansalskie
1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
opcjonalnie natka pietruszki
Bułka tarta do obtoczenia kotletów

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Przekazał Krystyna


Kotlety schabowe w chrupiącej panierce

Składniki:

4 sznycle schabu
1 jajko
1 łyżka majonezu
Po 1 łyżce koperku i natki z pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1/2łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu (można dodać też inne przyprawy)
4 łyżki płatków kukurydzianych lub bułki tartej
olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. W misce przygotować marynatę: majonez, posiekana natka i koperek, sok z cytryny. Wymieszać i pokryć nią kotlety z dwóch stron. Przechowywać  min. 3 godz. w lodówce.

Kotlety obtoczyć w jajku, następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych lub w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Przekazała Maria z Jodłówki


Kotlety schabowe zapiekane z jabłkiem i cebulą

Składniki:

4 porcje schabu (4 sznycle)
1 jajko
bułka tarta
sól i pieprz
majeranek
2 jabłka
2 cebule
4 łyżki majonezu
4 łyżki startego żółtego sera
olej do smażenia

Wykonanie:

Kotlety lekko rozbić, skropić olejem i włożyć na jakiś czas do lodówki. Potem wetrzeć w mięso sól i pieprz. Opanierować i usmażyć. Ułożyć na blaszce.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni na oleju. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać jabłka z cebulą. Można je posolić i dodać majeranek. Posmarować kotlety majonezem i na wierzch położyć farsz. Posypać po wierzchu startym żółtym serem.

Zapiekać krótko 10 -15 min, w temp. 180 stopni.

Przekazała Maria z Brzozowa


Kotlety z cukinii

Składniki:

młoda cukinia
jajko
bułka tarta
czosnek
bazylia lub inne przyprawy
sól i pieprz
opcjonalnie mąka

Wykonanie:

Cukinię kroimy w plasterki (bez obierania). Przyprawić solą, pieprzem, można też innymi przyprawami, najbardziej pasuje czosnek lub bazylia. Można oprószyć mąką. Następnie moczyć w jajku, w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na oleju do zrumienienia.

Kotleciki mogą być dodatkiem do drugiego dania, można je podawać z samymi ziemniakami lub jako samodzielne danie.

Przekazała Maria z Jodłówki


Kotlety z płatków owsianych

Składniki:

2 szkl. płatków owsianych
3 szkl. wody (ewentualnie dolać w czasie gotowania, jeśli wyparuje)
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 szkl. słonecznika łuskanego
0,5 szkl. siemienia lnianego
1 jajko
sól
po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego (może być też czarny), kurkumy i oregano
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Wykonanie:

Wodę zagotować, wsypać płatki i siemię i gotować ok. 10 min. na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.

Na oleju zrumienić pokrojone w kosteczkę czosnek i cebulę. Wymieszać wszystko, dodać jajko, ziarna słonecznika i doprawić. Do masy można też dodać trochę twarogu, papryki lub szczypiorku.

Formować kotleciki, mocząc ręce w zimnej wodzie. Obtaczać w bułce i smażyć na oleju.

Można podawać z sosem i surówką.

Przekazała Maria z Jodłówki

PS. Dobrze jest wykonywać kotleciki w jednorazowych rękawiczkach (rada Lucyny).


Kotlety z soczewicy i kaszy jęczmiennej

Składniki:

100 g zielonej soczewicy
50 g kaszy jęczmiennej (pół torebki)
1 średni ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
bułka tarta do obtoczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy – po 1 płaskiej łyżeczce: papryki ostrej i słodkiej, rozmarynu, majeranku, soli i pieprzu

Wykonanie:

Soczewicę wypłukać i ugotować w 0,5 l wody z pokrojonymi ziemniakami. Gotować razem 20 min. Kaszę ugotować w 3/4 szkl. wody do miękkości. Czosnek i cebulę posiekać, przysmażyć na oleju i ostudzić. Soczewicę rozgnieść tłuczkiem. Włożyć do miski kaszę, soczewicę i resztę składników, mieszać i przyprawić.

Kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Jako dodatek do kotletów najlepsza jest surówka z kapusty kiszonej, z marchewką i jabłkiem. Może być też inna sałatka. Nie potrzeba ziemniaków i mięsa.

Przekazała Maria z Jodłówki

Rada innej słuchaczki: Kotleciki dobrze jest wykonywać w rękawiczkach jednorazowych.


Krem cytrynowy

Składniki:

2 jajka
2 żółtka
¾ szklanki cukru
8 dag schłodzonego masła
Sok i skórka z 2 cytryn

Wykonanie:

Najlepiej wykonywać krem w kąpieli wodnej, żeby się nie przypalił.

Jajka, żółtka i cukier ubijać na małym ogniu, aż powstanie puch. Można lekko wzmocnić ogień, wtedy dodać sok i startą skórkę z cytryn. Na końcu dodać schłodzone masło (cały kawałek) i tak długo ubijać na wolnych obrotach, aż krem będzie miał konsystencję budyniu.

Przełożyć do słoika (wielkości jak po majonezie). Można go przez 2 tygodnie przechowywać w lodówce.

Można go używać do naleśników, suchych ciast, tortów, deserów, np. babeczki. Można upiec tartę i wyłożyć krem na wierzch, i do tego polewę czekoladową. Bardzo dobry jest, gdy posmaruje się nim sernik (już po wystudzeniu), a na wierzchu można zrobić kleksy z polewy czekoladowej. Można też jeść go z waflem, ale bezpośrednio po posmarowaniu, nie jako kajmak, bo wafel szybko zwilgotnieje.

Przekazała Elżbieta z Jarosławia


Krem do ciasta z truskawkami (karpatkowy)

Składniki:

0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko (opcjonalnie)
1 niecała szklanka cukru
25 dag masła

Wykonanie:

Odlać pół szklanki mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, można dodać 1 żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, to zdjąć je z palnika, wlać rozmieszane mąki, dobrze rozmieszać i postawić ponownie na ogień. Mieszać gotując do uzyskania gęstości budyniu.

Zmiksować masło. Dodawać do niego po łyżce wykonanego budyniu, cały czas miksując.

Aby wykonać ciasto z powyższym kremem i truskawkami:

Składniki:

„Biszkopt z pięciu jaj”
truskawki
galaretka

Wykonanie:

Upiec biszkopt z przepisu na „Biszkopt z pięciu jaj” (użyć dużych jaj). Przekroić go na dwa blaty. Część wierzchnią położyć spieczoną stroną na papierze lub ściereczce (aby potem łatwiej było przenieść ten blat na wierzch ciasta).

Wykonany krem podzielić na 3 części (trzecia część mniejsza). Dwie części kremu wyłożyć na dwa blaty biszkoptu. Na jednym ułożyć truskawki i przyłożyć drugim blatem z kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta. Truskawki przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu przecięciem do góry.

Ugotować galaretkę i tężejącą wylać na wierzch. Wcześniej dobrze jest placek włożyć do lodówki, żeby galaretka lepiej przylgnęła.

Przekazała Genowefa z Łańcuta


Krem pomidorowy z pieczoną papryką

Składniki:

2 czerwone papryki
1 kg pomidorów
1 cebula
1 czosnek
1/4 szklanki oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli himalajskiej
Kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

Pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę w piórka, czosnek i paprykę przekroić na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą, pieprzem i polać oliwą.

Piekarnik nagrzać do 185 °C. Włożyć do niego przygotowane warzywa i piec przez ok. 40 min. do zrumienienia.

Warzywa przełożyć do blendera, dodać bazylię i blendować do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Doprawić do smaku.


Krem z kaszy manny (dla dorosłych)

Składniki:

1 szklanka kaszy manny suchej
1 szklanka wódki
1 szklanka wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów
1 szkl cukru

35 dag masła

Wykonanie:

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki bez masła i zostawić na jedną dobę lub na noc w lodówce, dobrze przykryć.

Następnego dnia wyciągnąć masę i masło, żeby nabrało temperatury pokojowej. Masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo masę, aż się wszystko połączy.

Kremem można przekładać ciasta.

Przekazała Elżbieta z Jarosławia


Kulebiak (kartoflak), czyli placek drożdżowo-kruchy z ziemniakami

Składniki:

Farsz:
półtora kg ziemniaków
2 cebule
masło do smażenia
2 torebki kaszy gryczanej
sól i pieprz

Ciasto:
pół kg mąki
kostka masła
2 jajka
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
5 dag drożdży
3 łyżki mleka

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować. Cebule pokroić w kosteczkę i udusić na maśle na złoto. Osobno gotować 2 torebki kaszy gryczanej – ale niezbyt miękko, krócej niż jest w przepisie. Ciepłe ziemniaki ubić, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Kaszę odszączyć i dodać do ziemniaków. Wymieszać delikatnie, żeby kasza się nie rozpadła.

Farsz odstawić do lekkiego ostudzenia (ale nie może wystygnąć całkiem, żeby nie stwardniał).

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, zetrzeć na nią kostka masła na grubych oczkach. Dodać jajka, żółtka i cukier puder. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Wszystko połączyć i zagnieść na aksamitne ciasto.

Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować połowę i wyłożyć na formę, brzegi troszkę wyciągnąć. Na ciasto wyłożyć farsz. Rozwałkować też drugą część ciasta i położyć na wierzchu. Boki posklejać. Ciasto zostawić na pół godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec ok. 1 godzinę (w piekarniku ustawić pieczenie od dołu), aż ciasto będzie miało ciemno złoty kolor.

Jak wystygnie, to obkroić dookoła. Można jeść je na zimno, np. posmarowane masłem. Można też podsmażyć na patelni (jak pierogi). Wtedy wyśmienity jest z kefirem, jogurtem lub sałatką.

Z tego samego ciasta można robić też bułeczki z tym farszem.

Elżbieta z Jarosławia


Kurczak na porze

Składniki:

5 filetów z kurczaka
4 duże pory
40 dag sera żółtego
przyprawa warzywna
majonez

Wykonanie:

Pory pokroić drobno w plasterki i rozsypać je na blaszce do pieczenia. Posypać przyprawą warzywną. Filety z kurczaka rozciąć na cienkie płaty i lekko rozbić. Ułożyć na porach. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać nim filety. Na całość rozsmarować majonez.

Wstawić do piekarnika na 45 min.

Przekazała s. Paulina

Wróć do LISTY PRZEPISÓW