M

Makaron ze szpinakiem i z rybą

Składniki:

(Ilość według uznania)

Szpinak
czosnek
masło
ryba wędzona
makaron

Wykonanie:

Ugotować makaron.

Szpinak odparować z czosnkiem na maśle i dodać obraną z ości rybę wędzoną. Dodać to do ugotowanego wcześniej makaronu i wymieszać.


Makaron ze szpinakiem i z serem blue

Składniki:

150 g makaronu
1 dymka
2 ząbki czosnku
200 g szpinaku
2 łyżki masła
150 ml śmietanki 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
70 g sera typu blue

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, najlepiej al dente, żeby nie rozgotował się podczas późniejszego podgrzewania z sosem. Do szklanki odlać 3-4 łyżki wody z gotowania. Makaron odcedzić i zostawić na durszlaku.

W czasie gotowania makaronu dymkę i czosnek pokroić w kosteczkę. Szpinak umyć, po czym osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i udusić na nim cebulę i czosnek – około 3 minuty (trzeba pilnować, aby warzywa się nie przypaliły). Dorzucić szpinak i dusić przez 3 minuty. Następnie wlać śmietankę i redukować sos. Jeśli okaże się zbyt gęsty, wlać wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Doprawić solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać pokruszony ser blue.

Do sosu włożyć ugotowany makaron, szybko zamieszać i przełożyć na talerze.

Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Makaron możemy podać z posiekanymi orzechami włoskimi oraz dodatkowym serem blue.


Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą (szpiankiem)

Składniki:

250 g makaronu grubszego  (np. świderki)
200 g rukoli (lub szpinaku czy roszponki)
15 pomidorów suszonych ze słoika
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
5 łyżek żółtego sera startego na grubych oczkach

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Pomidory pokroić w paski. Podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i pomidory. Można smażyć na oleju ze słoiczka z pomidorów. Dodać rukolę lub szpinak i razem podsmażyć. Dodać makaron, wymieszać i doprawić. Posypać startym serem i jeszcze trochę podgrzać.

Można to jeść jako danie obiadowe na ciepło, albo też jako sałatkę.

Maria z Jodłówki


Marcepan (placek makowo-serowy)

Na formę standardową lub dużą tortownicę.

Masa serowa:

Składniki:

15 dag margaryny
80 dag tłustego twarogu (najlepiej swojskiego)
¾ szkl. cukru
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Twaróg zemleć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać do nich po łyżce sera (wymieszanego z mąką). Na koniec dodać stopioną i lekko przestudzoną margarynę. Utrzeć wszystko na puszystą masę.

Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać ją do masy serowej. Wymieszać i odstawić.

Masa makowa:

Składniki:

4 jajka
25 dag maku suchego
4 łyżki mąki (lub 3 łyżki mąki i garść zmielonych orzechów)
15 dag cukru
6,5 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Olejek migdałowy
Skórka pomarańczowa (można dać ją także do sera)

Wykonanie:

Mak sparzyć, odsączyć i zmielić dwa razy. Odłożyć dwie łyżki cukru (do piany). Żółtka ubić z pozostałym cukrem i dodawać je stopniowo do maku, cały czas ucierając. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną margarynę, olejek migdałowy, orzechy i skórkę pomarańczową.

Z białek ubić pianę ze szczyptą soli i odłożonym cukrem. Wymieszać mak z pianą.

Wylewać do formy na przemian po 3 łyżki masy makowej i 3 łyżki masy serowej, aż do wykorzystania całości. Piec przez 50-60 min. w temperaturze 190 C°.

Dekoracja:

Polewa czekoladowa i wiórki kokosowe.

Przekazała Emilia z Jarosławia


Masa budyniowa –> Zobacz: Piernik drożdżowy z masą budyniową


Mech leśny – Zobacz: Tort mech leśny


Mufinki

(Przepis na 12 sztuk)

Składniki:

4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1 jajko
3 łyżki oleju
4 łyżki mleka

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać. Wbić jajko, dodać olej i mleko i wymieszać.

Masę wlewać do połowy foremek. Można dać do środka dżem, owoc lub startą czekoladę. Piec 15 min. w temp. 180 °C.

Przekazała Maria z Jodłówki


Mufiny z serem i jagodami

Składniki:

Ciasto:

120 g masła
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat cytrynowy
1 szkl. kefiru lub maślanki
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jagód lub borówki amerykańskiej + 50 g do posypania
ewentualnie trochę cukru granulowanego

Nadzienie serowe:

200 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (w temp. pokojowej)
1 żółtko
3 łyżki cukru
8 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Wykonanie:

Ciasto:

Masło roztopić i lekko przestudzić. W naczyniu umieścić roztopione masło, jajka, cukier, aromat i kefir (maślankę). Wymieszać rózgą kuchenną (trzepaczką) tylko do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą kuchenną, ale tylko do połączenia się składników (nie dłużej) . Dodać jagody i wymieszać. Foremki metalowe wyłożyć papilotkami (papierowymi foremkami) do mufinek i ciasto wykładać na nie, wypełniając do połowy wysokości. Do każdej foremki włożyć półtorej łyżeczki nadzienia serowego i przykryć pozostałym ciastem prawie do wysokości foremki i posypać jagodami. Dodatkowo można posypać cukrem granulowanym dla chrupkości.

Nadzienie serowe:

Wszystkie składniki rozetrzeć do otrzymania gładkiej masy serowej.

Mufiny z serem i jagodami piec w temp. 175 stopni ok. 25 min. lub krócej do suchego patyczka.

Przekazała s. Wiktoria

Wróć do LISTY PRZEPISÓW