M

Makaron z cukinią

Składniki:

1 paczka makaronu (lepiej grubszego – świderki, muszelki, kokardki itp.)
2-3 młode cukinie
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
odrobiną masła i oleju
ewentualnie dowolne zioła lub natka z pietruszki

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić.

W głębszej patelni lub brytfance rozpuścić masło z olejem i na nim podsmażyć pokrojony drobniutko czosnek.

Cukinię umyć, wydrążyć i pokroić w cieniutkie plasterki (jeśli jest młoda, to nie trzeba jej obierać). Cukinię wrzucić na tłuszcz z czosnkiem, wymieszać, podsmażyć i przyprawić solą i pieprzem.

Dodać makaron i drewniana łyżką wymieszać. Można dodać dowolne zioła lub natkę pietruszki.

Przekazała Maria z Brzozowa


Makaron z sosem warzywnym z pieczarkami –> Zobacz: Sos do makaronu (warzywny z pieczarkami)


Makaron ze szpinakiem i z rybą

Składniki:

(Ilość według uznania)

Szpinak
czosnek
masło
ryba wędzona
makaron

Wykonanie:

Ugotować makaron.

Szpinak odparować z czosnkiem na maśle i dodać obraną z ości rybę wędzoną. Dodać to do ugotowanego wcześniej makaronu i wymieszać.


Makaron ze szpinakiem i z serem blue

Składniki:

150 g makaronu
1 dymka
2 ząbki czosnku
200 g szpinaku
2 łyżki masła
150 ml śmietanki 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
70 g sera typu blue

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, najlepiej al dente, żeby nie rozgotował się podczas późniejszego podgrzewania z sosem. Do szklanki odlać 3-4 łyżki wody z gotowania. Makaron odcedzić i zostawić na durszlaku.

W czasie gotowania makaronu dymkę i czosnek pokroić w kosteczkę. Szpinak umyć, po czym osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i udusić na nim cebulę i czosnek – około 3 minuty (trzeba pilnować, aby warzywa się nie przypaliły). Dorzucić szpinak i dusić przez 3 minuty. Następnie wlać śmietankę i redukować sos. Jeśli okaże się zbyt gęsty, wlać wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Doprawić solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać pokruszony ser blue.

Do sosu włożyć ugotowany makaron, szybko zamieszać i przełożyć na talerze.

Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Makaron możemy podać z posiekanymi orzechami włoskimi oraz dodatkowym serem blue.


Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą (szpiankiem)

Składniki:

250 g makaronu grubszego  (np. świderki)
200 g rukoli (lub szpinaku czy roszponki)
15 pomidorów suszonych ze słoika
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
5 łyżek żółtego sera startego na grubych oczkach

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Pomidory pokroić w paski. Podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i pomidory. Można smażyć na oleju ze słoiczka z pomidorów. Dodać rukolę lub szpinak i razem podsmażyć. Dodać makaron, wymieszać i doprawić. Posypać startym serem i jeszcze trochę podgrzać.

Można to jeść jako danie obiadowe na ciepło, albo też jako sałatkę.

Maria z Jodłówki


Makowiec

Składniki:

Ciasto:

20 dag mąki
10 dag margaryny lub masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie –  łyżka śmietany (gdyby ciasto było za suche)

smażone wiśnie lub marmolada np. z jabłek, śliwek itp.

Masa makowa:

30-35 dag maku
30 dag cukru
20-25 dag masła
4 żółtka
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kawy prawdziwej zmielonej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
opcjonalnie – kilka kropelek olejku cytrynowego
opcjonalnie – bakalie

Masa orzechowa:
(opcjonalnie, ciasto może być podawane także bez masy orzechowej)

25 dag orzechów zmielonych
8-9 łyżek cukru
0,5 szklanki mleka

Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, można pozakłuwać.

Mak sparzyć i zmielić na drobnych oczkach 2-3 razy.

Cukier, masło i żółtka utrzeć na jednolitą masę, np. w malakserze. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Na końcu zmielony mak. Ubić pianę z 6 białek i połączyć z masą makową. Można dodać bakalie.

Na ciasto można dać smażone owoce, np. wiśnie lub marmoladę z jabłek, śliwek itp. Na to wyłożyć masę makową. Piec ok. 1 godz. w temp 180 °C. Sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone.

Jeśli chcemy wzbogacić ciasto, można na upieczony i wystudzony placek wyłożyć także masę orzechową:

Mleko zagotować z cukrem i dodać orzechy (sparzyć je). Po wystudzeniu dodać do tego niecałą kostkę masła i utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na placek.

Ciasto można pokropić dowolną polewą.

Przekazała Zofia


Marcepan (placek makowo-serowy)

Na formę standardową lub dużą tortownicę.

Masa serowa:

Składniki:

15 dag margaryny
80 dag tłustego twarogu (najlepiej swojskiego)
¾ szkl. cukru
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Twaróg zemleć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać do nich po łyżce sera (wymieszanego z mąką). Na koniec dodać stopioną i lekko przestudzoną margarynę. Utrzeć wszystko na puszystą masę.

Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać ją do masy serowej. Wymieszać i odstawić.

Masa makowa:

Składniki:

4 jajka
25 dag maku suchego
4 łyżki mąki (lub 3 łyżki mąki i garść zmielonych orzechów)
15 dag cukru
6,5 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Olejek migdałowy
Skórka pomarańczowa (można dać ją także do sera)

Wykonanie:

Mak sparzyć, odsączyć i zmielić dwa razy. Odłożyć dwie łyżki cukru (do piany). Żółtka ubić z pozostałym cukrem i dodawać je stopniowo do maku, cały czas ucierając. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną margarynę, olejek migdałowy, orzechy i skórkę pomarańczową.

Z białek ubić pianę ze szczyptą soli i odłożonym cukrem. Wymieszać mak z pianą.

Wylewać do formy na przemian po 3 łyżki masy makowej i 3 łyżki masy serowej, aż do wykorzystania całości. Piec przez 50-60 min. w temperaturze 190 C°.

Dekoracja:

Polewa czekoladowa i wiórki kokosowe.

Przekazała Emilia z Jarosławia


Marchewka na ciepło do obiadu

Składniki:

Marchewka – ilość według potrzeby
ok. 1-2 łyżeczki masła
szczypta soli
odrobina cukru

Wykonanie:

Marchewkę pokroić w kostkę, zalać taką ilością wody, żeby tylko przykryć marchewkę. Dodać masło, odrobinę cukru i soli i ugotować do miękkości.

Jak marchew będzie ugotowana, to przygotować zasmażkę – mąkę zarumienić na maśle na patelni. Dodać zasmażkę do marchewki i chwilkę podgotować.

Przekazała Barbaro ze Stubna


Masa budyniowa –> Zobacz: Piernik drożdżowy z masą budyniową


Mazurek jabłkowo-pomarańczowy

Na niedużą kwadratową formę.

Składniki:

Kruche ciasto:

30 dag mąki
20 dag masła (1 kostka)
10 dag cukru pudru
3 żółtka (ewentualnie mogą być gotowane i przetarte przez tarkę)
1 cukier waniliowy

Bez proszku do pieczenia

Masa:

1 kg jabłek (najlepiej reneta)
2 pomarańcze
1 cytryna
0,5 kg cukru
0,5 szkl. wody
Do posypania płatki migdałowe

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić przez pół godziny, a następnie rozwałkować. Wyłożyć na blachę pokrytą paiperem do pieczenia i nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Piec 20-25 min. w temp. 180 °C.

Pomarańcze i cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach – pomarańcze i cytryny zetrzeć ze skórką, a jabłka bez skórki.

Do wody wsypać cukier i ugotować syrop, gotować przez kilka minut, aż „do nitki” (żeby się ciągnął). Dodać owoce i chwilę dusić na małym ogniu. Wystudzić i ciepłą masę rozsmarować na cieście. Przyozdobić wg uznania, np. płatki migdałowe lub tarta czekolada.

Przekazała Maria z Jodłówki


Mazurek słodki – Zobacz: Słodki mazurek


Mech leśny – Zobacz: Tort mech leśny


Mufinki

(Przepis na 12 sztuk)

Składniki:

4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1 jajko
3 łyżki oleju
4 łyżki mleka

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać. Wbić jajko, dodać olej i mleko i wymieszać.

Masę wlewać do połowy foremek. Można dać do środka dżem, owoc lub startą czekoladę. Piec 15 min. w temp. 180 °C.

Przekazała Maria z Jodłówki


Mufiny z serem i jagodami

Składniki:

Ciasto:

120 g masła
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat cytrynowy
1 szkl. kefiru lub maślanki
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jagód lub borówki amerykańskiej + 50 g do posypania
ewentualnie trochę cukru granulowanego

Nadzienie serowe:

200 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (w temp. pokojowej)
1 żółtko
3 łyżki cukru
8 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Wykonanie:

Ciasto:

Masło roztopić i lekko przestudzić. W naczyniu umieścić roztopione masło, jajka, cukier, aromat i kefir (maślankę). Wymieszać rózgą kuchenną (trzepaczką) tylko do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą kuchenną, ale tylko do połączenia się składników (nie dłużej) . Dodać jagody i wymieszać. Foremki metalowe wyłożyć papilotkami (papierowymi foremkami) do mufinek i ciasto wykładać na nie, wypełniając do połowy wysokości. Do każdej foremki włożyć półtorej łyżeczki nadzienia serowego i przykryć pozostałym ciastem prawie do wysokości foremki i posypać jagodami. Dodatkowo można posypać cukrem granulowanym dla chrupkości.

Nadzienie serowe:

Wszystkie składniki rozetrzeć do otrzymania gładkiej masy serowej.

Mufiny z serem i jagodami piec w temp. 175 stopni ok. 25 min. lub krócej do suchego patyczka.

Przekazała s. Wiktoria

Wróć do LISTY PRZEPISÓW