N

Naleśniki budyniowe (ciasto)

Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie śmietankowego lub waniliowego budyniu bez cukru (na 0,5 l mleka)
2 łyżki cukru
2 jajka
1 szkl. wody gazowanej
1 szkl. mleka
2 łyżki oleju
Szczypta soli

Wykonanie:

Do miski dać wszystkie składniki i miksować na gładką masę. Odstawić na min. 15 min. (lub na dłużej, można nawet na kilka godzin).

Rozgrzać patelnię, smarować olejem, używając pędzelka, i smażyć.

Z tej porcji wychodzi ok. 14 dużych naleśników.

Propozycja nadzienia:

Ser zmiksować z jogurtem owocowym.

Przekazała Lucyna

Dopowiedzenie:

Dobre nadzienie powstaje również z połączenia ugotowanego budyniu lub sera z serkiem homogenizowanym waniliowym.


Naleśniki drożdżowe

(Przepis na 25 naleśników na małej patelni)

Składniki:

3 jaja (duże – L)
2,5 szkl. mleka 2%
pół szkl. wody
35 g drożdży
4 łyżki cukru
Szczypta soli
3 szkl. mąki (45 dag)
olej

Opcjonalnie: 2 średnie jabłka (ok. 15 dag po obraniu)

Wykonanie:

Mleko i wodę razem zagotować. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, pół szklanki mleka letniego (tego przegotowanego z wodą) i 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić na 10 min. do wyrośnięcia.

3 żółtka i 2 łyżki cukru zmiksować. Dodać 2 łyżki oleju i mleko i zmiksować. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli i zmiksować.

Osobno pianę z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać do ciasta pianę i wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Można dodać 2 średnie jabłka obranych i startych na grubej tarce. Zostawić do wyrośnięcia na 30 min. pod przykryciem. Smażyć na oleju rzepakowym.

Można podawać z serem lub dżemem.

Przekazała Krystyna


Naleśniki leningradzkie

Ciasto:

 Składniki:

3 szkl. mleka
1 łyżka cukru
1 jajko
Szczypta soli
ok. 3 szkl. mąki (żeby uzyskać odpowiednią do naleśników konsystencję)
olej do smażenia

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zarobić ciasto i cienkie naleśniki smażyć z jednej strony. Odkładać na talerz niesmażoną stroną do spodu. Zostawić, aby wystygły.

Farsz:

Składniki:

ok. pół główki kapusty
1 cebula
1 jajko
oleju

Wykonanie:

Kapustę poszatkować. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i układamy porcję kapusty. Dusimy tak, żeby kapusta pozostała biała (nie przysmażać jej mocno, chodzi o to, by tylko wchłonęła tłuszcz).

Podduszoną kapustę odłożyć do garnka i dusić kolejną porcję, aż do wyczerpania kapusty.

Zetrzeć lub poszatkować cebulę, podsmażyć i dołożyć do kapusty. Kapustę z cebulą w garnku dusić do miękkości. Gdy kapusta jest już uduszona, wbić jajko i wymieszać.

Farsz układać na środku naleśnika, na usmażonej stronie. Naleśniki składać w kopertę i podsmażać na tłuszczu.

Naleśniki leningradzkie można podawać np. z ketchupem lub z sosem.


Naleśniki razowe z twarożkiem

Składniki:

Ciasto:

¾ szklanki mąki pszennej razowej
¾ szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
⅓ szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
Olej lub oliwa do smażenia

Nadzienie:

250 g twarogu
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
Pęczek rzodkiewek
½ pęczka szczypiorku z dymką
1 zielony ogórek
Sól, pieprz

 Wykonanie

Do miski wsypać mąkę zwykłą i razową.  Dodać wodę, mleko, jajka, olej i sól. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Jeżeli ciasto jest za gęste, to dodać troszkę wody.

Rozgrzać patelnię do naleśników. Wlać 2-3 krople oleju lub oliwy. Wylewać porcje ciasta i smażyć naleśniki pojedynczo. Przewracać, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.

Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę lub jogurt, drobno pokrojone rzodkiewki, posiekany szczypiorek z cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Na naleśniku rozprowadzić porcję twarożku. Ułożyć kilka plasterków zielonego ogórka. Złożyć w chusteczkę lub zwinąć w rulon (w kształcie chusteczki są ładniejsze). Można udekorować szczypiorkiem lub pomidorem.

Przekazała Lucyna z Łowiec

Wróć do LISTY PRZEPISÓW