O

Obwarzanki słone z makiem

Składniki:

0,5 kg mąki
1 jajko
Ok. 1,5 szkl. mleka (wielkość szkl. = 250 ml)
Sól
1 łyżka cukru
3 dag drożdży
2 łyżki stopionej margaryny albo masła
1 łyżka maku – do posypania
Tłuszcz do posmarowania blachy

 Wykonanie:

Przygotować ciasto drożdżowe. W osobnym naczyniu drożdże wymieszać z częścią mleka, cukrem i odrobiną mąki. Pozostałą mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i wlać rozrobiony rozczyn wlać, posypać mąką.  Jak rozczyn ruszy, to dodać jajko i sól i zagnieść ciasto. Jak ciasto jest wyrobione, to na końcu dodać tłuszcz. Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę i podzielić na ok. 10-12 części. Z każdej części uformować niezbyt długi gruby wałek, skręcić go jak sznurek i zlepić końcówki (w obwarzanki). Możne też uformować w kształt rogali.

Ułożyć na stolnicy lub na natłuszczonej blasze.

Jak wyrosną, to posmarować śmietaną, mlekiem lub spienionym białkiem. Posypać makiem.

Wstawić o gorącego piekarnika nagrzanego do temp. ok. 180 – 200 C°, aż się zrumienią (ok. 20 min).

Przekazała Maria z Pawłosiowa


Ogórki konserwowe

Składniki:

Ogórki gruntowe
2 łyżki curry (lub inne przyprawy)
koper duży
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
marchewka
korzeń chrzanu

Zalewa:

1 l wody
2/3 szkl octu 10 %
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka soli (2,5 dag)

Wykonanie:

Zagotować zalewę. Lekko przestudzić i dodać przyprawy (np. curry).

W każdym słoiku ułożyć ogórki, gałązki kopru, po 6 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, można dać jeszcze małą marchewkę kawałek i chrzanu.

Zalewać przestudzoną zalewą. Półlitrowe słoiczki pasteryzować 7 min. od zagotowania wody w garnku, a jeśli są większe, to ok. 10 min.

Przekazała Krystyna


Orzeszki

Ciasto

Składniki:

0,5 kg mąki
5 żółtek
13 dag cukru pudru
Na koniec noża proszku do pieczenia
1 i 1/3 Kostki masła (nie margaryna)

Wykonanie:

Masło wyjąć wcześniej, żeby było miękkie. Wszystkie składniki dobrze zagnieść.

Użyć małych foremek do orzeszków. Nakładać do nich ciasto dość cienko. Piec 10-15 min., czuwać przy pieczeniu, żeby się nie spiekły. Z takiej porcji wychodzi ok. 80-100 orzeszków.

Masa

Składniki:

0,5 szkl. mleka
1 szkl. cukru
20-25 dag orzechów zmielonych
1,5 kostki masła
ok. pół kieliszka spirytusu (ilość według uznania)

Wykonanie:

Do mleka wsypać cukier i zagotować, żeby cukier się rozpuścił. Dosypać orzechy i chwilkę gotować. Zostawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć mikserem i dodać zimną masę orzechową. Później dodać troszkę spirytusu.

Masę nakładać na połówki orzeszków i łączyć w całe orzeszki. Włożyć do lodówki, żeby masa zastygła. Do spożycia orzeszki wyjąć z lodówki wcześniej (np. poprzedniego dnia) i nakryć folią, żeby nie obeschły.

Maria z Żurawicy

Wróć do LISTY PRZEPISÓW