P

Paluszki z amoniakiem

Składniki:

½ kg mąki
10 dag margaryny
2 żółtka
półtorej łyżeczki amoniaku
Cukier i sól  do smaku
Nieco kminku
¼ litra kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Zarobić ciasto i rozwałkować na średnią grubość. Nożem wykrawać wąskie paseczki. Smarować jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku.

Przekazała Maria z Jodłówki


Paluszki do barszczu

Składniki:

10 dag smalcu
10 dag masła
10 dag margaryny
1 kg mąki
2 jaja + 3 żółtka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 szkl. mleka
7-8 dag drożdży

Wykonanie:

Mleko rozpuścić z drożdżami i dodać łyżeczkę cukru. W tym czasie mąkę wysypać na stolnicę. Wszystkie rodzaje tłuszczu (zimne, z lodówki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Można też w międzyczasie zrobić kruszonkę.

Gdy drożdże się ruszą, w mące z tłuszczem zrobić dołek, wbić żółtka i jajka, posolić.  Zamieszać jajka z mąką i tłuszczami, wlewając podrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto.

Zostawić je na krótki czas do wyrośnięcia (żeby się ruszyło). Rozwałkować cienko, pokroić na paseczki, posmarować jajkiem, posypać kminkiem.

Piec na złoty kolor.

Przekazała Maria z Brzozowa


Papryka marynowana –> Zobacz: Zalewa do papryki marynowanej


Pasta do pieczywa z brokułów

Składniki:

1 brokuł
200 g sera feta
2 łyżki jogurtu greckiego
Przyprawy: bazylia, pieprz, kurkuma
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju

Wykonanie:

Podzielić brokuła na różyczki, ugotować i ostudzić. Czosnek rozdrobnić. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić i zblendować.

Przekazała Maria z Jodłówki


Pasta do pieczywa z soczewicy

Składniki

200 g soczewicy
100 g pomidorów (1 średni pomidor) bez skórki
4 kawałki suszonych pomidorów bez zalewy
2 łyżki oliwy (może być zalewa z pomidorów suszonych)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
Papryka, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewicę przepłukać i zalać wodą na 2 cm powyżej soczewicy. Posolić i gotować ok. 10 min. (lub dłużej, jeśli będzie potrzeba).

Pomidory pokroić, natkę posiekać. Soczewicę przecedzić i zblendować z resztą składników. Doprawić (uważać, żeby nie przesolić).

Przekazała Maria z Jodłówki


Pasta jajeczna z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo
5 dag suszonych pomidorów
6 dag startego żółtego sera
15 dag tuńczyka w sosie własnym
Szczypiorek
Majonez
Pieprz i sól

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Pomidory drobno posiekać, dodać starty na grubych oczkach żółty ser. Dodać odsączonego tuńczyka, majonez (nie za dużo – tak, żeby pasta była gęsta), posiekany szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.

Przekazała Maria z Brzozowa


Pieczeń wieprzowa

Składniki:

1 kg szynki lub schabu
Przyprawy: słodka papryka, majeranek, tymianek
2 kostki bulionu drobiowego
olej
3 ząbki czosnku (lub czosnek granulowany)
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
3 łyżki mąki
3 łyżki masła

Wykonanie:

Mięso wypłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem (nie za dużo soli). Wstawić do lodówki na ok. 4 godz.

Po wyjęciu obsmażyć na oleju z obu stron. Włożyć do garnka, podlać wodą tak, żeby zakryła mięso. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostki drobiowe. Dusić 60 min. na wolnym ogniu. Jeśli woda wyparuje, to można mięso odwrócić.

Można też z wywaru zrobić sos. Na patelni lekko zarumienić masło z mąką i tę zasmażkę dodać do wywaru.

Mięso można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przekazała Maria z Jodłówki


Piernik drożdżowy z masą budyniową

Składniki:

7 jaj
1,5 szkl. cukru pudru
1 słoik miodu, może być sztuczny (420 g)
1 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki pszennej
10 dag drożdży
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szkl. orzechów mielonych
2 łyżki powideł śliwkowych (lub dowolnego dżemu)
1 łyżka (lub więcej) przyprawy do piernika

Wykonanie:

Połączyć suche składniki: mąkę, orzechy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puch. Dodać pokruszone drożdże, miód i olej (dając olej, trzeba ubijać na szybkich obrotach). Dodać suche składniki i zmiksować. Na samym końcu ubić białka na pianę i dodać ją, delikatnie mieszając łyżką.

Ciasto wlać do dwóch dużych keksówek. Piec przez godzinę w temp. 180 °C.

Piernik jest bardzo smaczny sam, ale po wystygnięciu można go też przełożyć  powidłem lub masą budyniową.

Masa budyniowa:

3 żółtka
0,5 l mleka
¾ szkl cukru
1 budyń
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Większą część mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka z suchym budyniem i mąką ziemniaczaną i wlać do gorącego mleka. Zagotować. Po przestygnięciu utrzeć z kostką masła.

Przekazała Genowefa


Piernik ekspresowy

Należy przygotować dwie miski.

Do jednej miski dać sypkie produkty :

0,5 szkl. mąki krupczatki
1 ½ szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej prawdziwej (jeśli ktoś nie może, to może być też zbożowa)
Przyprawa do piernika (jeśli jest bez mąki, to wystarczy 3 łyżki lub całą, można dodać 1 łyżeczkę cynamonu)

Do drugiej miski:

3 jaja
¾ szkl. cukru kryształu
¾ szkl. oleju
3 łyżki powideł (najlepiej śliwkowe)
3 łyżki miodu sztucznego
220 ml mleka (ok. 1 szkl.)

Jaja ubić z cukrem aż zbieleją. Dodać strumykiem olej, dalej powidła, miód i mleko.

Następnie mokre składniki stopniowo dodajemy do suchych i mieszamy łyżką, aż do połączenia. Potem można przez chwilę zmiksować. Można też dodać rodzynki lub orzechy. Rodzynki wcześniej zaparzyć wodą (zalać wrzątkiem, zamieszać i zostawić na ok. minutę).

Ciasto wylewamy na foremkę-keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 60 min. w temp. 180 stopni. Po pół godz. pieczenia przykryć papierem.

Polewa czekoladowa:

3 łyżki mleka
1 czekolada mleczna lub gorzka
1 łyżeczka kakao – przesiać przez sitko

Mleko podgrzać,  czekoladę połamaną w kostki i rozpuszczać ją, mieszając. Gdy się rozpuści, to dać łyżeczkę kakao. Nie gotować.

Polać po pierniku i posypać wiórkami kokosowymi.

Przekazała Maria z Jarosławia


Piernik staropolski (sprzed 100 lat)

Przepis na dwie wysokie keksówki o długości całego piekarnika. Będzie to ciężkie, wysokie ciasto.

Składniki:

1,5 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
1,5 szkl. miodu (sztuczny lub prawdziwy)
1 szkl. cukru
6 jajek
3 płaskie łyżeczki sody
15 dag margaryny lub masła
Przyprawa do piernika
2 łyżeczki cynamonu
75 dag mąki tortowej
2 czubate łyżki kakao
2-3 łyżki gęstego powidła

Wykonanie:

Miód wyłożyć do rondelka i zagotować z przyprawą do piernika i cynamonem. Zostawić do wystudzenia. Cukier utrzeć z margaryną i ucierając dalej, dodawać po jednym żółtku. Utrzeć do białości. Wlać przestudzony miód, zamieszać. Dodać śmietanę, a następnie dodawać porcjami mąkę oraz sodę. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy piernikowej i delikatnie wymieszać. Dodać 2 czubate łyżki kakao i 2-3 łyżki gęstego powidła. Można dodać bakalie (mogą być: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, żurawina, daktyle i wszystkie możliwe). Wszystkie bakalie wcześniej obtoczyć w mące, to nie będą opadać na dno.

Piec ok. 1 godz. 10 min. (do suchego patyczka), w niezbyt gorącym piekarniku, ok. 160 stopni. Po 40 min. można zwiększyć temperaturę.

Można polać polewą czekoladową.

Ten piernik może leżeć nawet trzy tygodnie, bez lodówki.

Przekazała Maria z Brzozowa


Piernik z powidłami

Na keksówkę wielkości 12 x 13 cm

Składniki:

125 g margaryny
30 g smalcu
4 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
220 ml świeżego mleka
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
pół szklanki cukru trzcinowego
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika

Wykonanie:

Do garnka włożyć margarynę i smalec oraz połamana czekoladę. Dodać kakao, cukier, miód i powidła. Wlać mleko.

Postawić na małym ogniu i podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu oraz do połączenia się składników. Odstawić z ognia i przestudzić.

Do chłodnej masy wbić całe jajka. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawę do piernika. Wymieszać drewniana łyżką do połączenia składników lub krótko zmiksować.

Przełożyć do keksówki. Piec w temp. 180 °C przez 45 min. (do suchego patyczka).

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki

Czekoladę wkruszyć do śmietany i rozpuścić na ogniu. Gdy wystygnie, polać nią piernik.

Przekazała Edyta z Parczewa


Pierogi – Ciasto na pierogi i uszka

1 kg mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
4-5 łyżek oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
letnia woda

Mąkę wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wbić jajko i posolić (szczyptą soli). Dodać 4-5 łyżek oleju oraz ok. 4 łyżek kwaśnej śmietany. Wymieszać to wszytko. Dolewać letnią wodę w takiej ilości, ile zabierze ciasto  i zarabiać. Ciasto powinno być dość wolne, miękkie i lśniące.

Podsypać mąką, położyć ciasto w naczyniu i przykryć. Odcinać po kawałku i wałkować.

To ciasto robi się szybko i jest bardzo elastyczne.

Maria z Brzozowa


Pierś z indyka z żurawiną i jabłkami

Składniki:

800 g piersi z indyka
100 g żurawiny suszonej
2 jabłka (średnie)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Skórka i sok z połowy pomarańczy
Nieco imbiru
3 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
4 łyżki oleju
Sól i pieprz do smaku
1/3 szklanki wody

Wykonanie:

Pierś umyć, osuszyć i włożyć do naczynia żaroodpornego.

W osobnym naczyniu przygotować marynatę z wszystkich składników oprócz jabłek i żurawiny; skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wymieszać i polać tym indyka. Mięso ponakłuwać wykałaczką.

Jabłka obrać (ewentualnie można też zostawić je ze skórką), pokroić w ósemki i ułożyć wokół indyka. Posypać wszystko żurawiną. Wlać 1/3 szklanki wody.

Zapiekać przez 50 min. w temp. 180 C°. Pod koniec pieczenia odkryć (ok. 10 min przed końcem); można też w międzyczasie polewać indyka sosem, który się utworzy.

Indyka można podawać z ziemniakami lub warzywami.

Przesłała Maria z Jodłówki


Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami

Składniki:

2 małe piersi z kurczaka (pojedyncze)
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki tymianku
1 cebula
8 suszonych pomidorów
100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
garść posiekanej natki z pietruszki
olej
ok. 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawami. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Podsmażyć mięso i osobno cebulę.  Połączyć cebulę z mięsem, dodać pomidory, wlać wino i wszystko podgrzać. Następnie dodać śmietankę i natkę. Dusić pod przykryciem.

Można spożywać z chlebem, z ryżem, z ziemniakami i z surówką.

Maria z Jodłówki


Pigwa do słoików

1 kg pigwy
1 kg cukru

Po wydrążeniu pigwę zetrzeć w maszynce do buraków (na grubych oczkach). Włożyć do słoików litrowych i zasypać cukrem.

Zostawić na kredensie na kilka dni – ok. tygodnia. Słoiki najlepiej zakręcić i odwrócić dnem do góry, bo jeśli by pigwa nie była przykryta, to ta część owoców z wierzchu mogłaby się psuć. Co jakiś czas potrząsać słoikami, żeby cukier lepiej się rozpuścił. Pigwa powinna wypuścić tyle soku, żeby był równo z owocami.

Gotową pigwę z sokiem włożyć do lodówki. Nie odcedzać. Dodawać do herbaty sok razem z owocami.

Maria z Żurawicy


Pigwowy sok i pigwa do żucia

1 kg pigwy
80 dag do 1 kg cukru

Zasypać pigwę cukrem i zostawić na kilka dni w ciepłym miejscu (ok. tydzień). Codziennie przemieszać drewnianą łyżką. Po tym czasie odlać sok do słoików i  zapasteryzować przez ok. 10 min.

Natomiast owoce przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do rondelka lub na patelnię i zasmażać. Jeśli jest kwaśne, to dodać jeszcze cukru. Smażyć, aż się cukier rozpuści na karmel. Włożyć to do małych słoiczków i od razu zakręcać, żeby się zassało.

Taką pigwę można brać ze słoiczka po łyżeczce i żuć. W ten sposób skorzysta się z witamin, które pozostały w pigwie, a również smak jest bardzo dobry.

Przekazała Maria z Jarosławia


Pizza

Ciasto:

3 szkl. mąki pszennej
pół szkl. oleju
1 szkl. ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Sos:

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju
suszone oregano
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru

Dodatki:

20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
15 dag szynki w plasterkach
30 dag pieczarek
2 cebule
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
5 krążków ananasa

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać wodą i olejem. Dodać mąkę z solą i zagniatać ciasto przez kilka minut. Przykryć ściereczką i na pół godziny ciasto włożyć do lodówki.

Olej rozgrzać, dać na patelnię pokrojony czosnek i resztę składników na sos. Lekko podsmażyć.

Podsmażyć cebulkę i pieczarki. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Plastry szynki najlepiej pokroić na cztery części. Pokroić też paprykę i ananasa.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Rozłożyć na blasze na papierze do pieczenia i posmarować sosem. Na tym położyć połowę startego sera. Następnie ułożyć szynkę, cebulę z pieczarkami i resztę dodatków: paprykę, kukurydzę i ananas.

Piec ok. 20-30 min. w temp. 200 stopni.

Pod koniec pieczenia posypać resztą sera i zapiec.

Maria z Jodłówki


Pizza (ciasto bez czekania) – Zobacz: Ciasto na pizzę (bez czekania)


Pizza o. Marka, karmelity bosego – Zobacz: Calzone o. Marka, karmelity bosego


Placek drożdżowo-kruchy z ziemniakami – Zobacz: Kulebiak (kartoflak)


Placek orzechowy

Ciasto:

30 dag mąki pszennej
30 dag margaryny
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zarobić ciasto jak kruche i podzielić na 2 części.

Krem:

6 jajek
20 dag cukru
20 dag margaryny
20 dag zmielonych orzechów
1 cukier waniliowy

Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka i orzechy.  Na końcu pianę  białek i to już wymieszać łyżką.

Jeden placek rozwałkować, położyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Brzegi ciasta lekko podnieść na boki. Na to wyłożyć masę, a na wierzch drugi placek.

Pieczemy ok. 1 godziny w temp. ok. 180 stopni.

Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

Przekazała Maria z Jodłówki


 


Placek orzechowy we francuskim cieście

Składniki:

Ciasto:

30 dag mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
1 łyżka octu
2 łyżki wody

Masa orzechowa:

9 żółtek
40 dag orzechów
40 dag cukru pudru (lub 30 dag)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę posiekać z mąką i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić ciasto na dwie części.

Z białek ubić pianę. Cały czas miksując, dodawać cukier i po jednym żółtku oraz resztę składników na masę orzechową.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć połowę ciasta. Na to masę orzechową i na wierzch drugą część ciasta.

Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, bądź polać czekoladą.

Przekazała Zofia z Urzejowic


Placek pomarańczowy

Masa pomarańczowa jako składnik do ciasta:
(przygotować dzień wcześniej)

3 duże pomarańcze
1,5 szkl. zmielonych orzechów

Pomarańcze dokładnie wymyć i gotować przez 10 min. Odlać wrzątek, zalać pomarańcze zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia zmielić pomarańcze wraz ze skórką (w maszynce do mięsa). Dodać zmielone orzechy. Masę podzielić masę na 3 części.

Ciasto:
(trzeba przygotować trzy takie placki)

5 jaj
¾ szkl cukru
1 łyżka kakao
5 łyżek tartej bułki
1 płaska łyżeczka proszku do opieczenia
1 część masy pomarańczowej

Wymieszać w osobnym naczyniu bułkę tartą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubić białka jak do biszkoptu, dodać cukier i pozostałe składniki. Na koniec dodawać stopniowo masę pomarańczową na przemian z bułkę tartą (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao).

Piec ok. 35 min. w temperaturze 170-180 C°, do suchego patyczka.

W ten sposób upiec trzy placki. Nie trzeba ich ponczować. Przełożyć je dowolną masą, np. czekoladową.

Masa czekoladowa:

3 jajka
¾ szkl. cukru
1 gorzka czekolada
1 kostka masła
Ok. kieliszek lub 2 łyżki spirytusu

Jajka ubić na parze z cukrem. Wystudzić i utrzeć z masłem. Rozpuścić czekoladę z łyżką mleka i dodać do masy. Dodać odrobinę spirytusu.

Przekazała Elżbieta


Placek serowo-makowy – Zobacz: Marcepan


Placek ze śliwkami

Składniki:

1 kostka masła lub margaryny
1 szkl. cukru
4 jajka
3 szkl. mąki
6 łyżek kaszy manny
3 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mleka
2 łyżki octu

Śliwki węgierki
cynamon (dowolnie)

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i dalej ucierać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać kaszę mannę, mleko i na końcu ocet. Wymieszać.

Na sporą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką na spód. Można posypać cynamonem.

Piec 40 min. w temp 180 °C.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Przekazała Maria z Jodłówki


Placek z owocami

Składniki:

6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
2 jajka
6 łyżek oleju
Odrobinę soli
dowolne owoce

opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski, mąkę przesiać. Wymieszać łyżką. Jeśli będzie za gęste, to można dodać 1-2 łyżki śmietany.

Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce.

Piec 30 min.

 Maria z Przemyśla


Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

cukinia
ziemniaki
cebula
marchew (opcjonalnie)
cebula
jajko
mąka
olej do smażenia

Ilość składników według uznania.

Wykonanie:

Zetrzeć cukinię na dużych lub drobnych oczkach, odczekać i odcisnąć sok. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Podobnie trochę cebuli. Można też dodać marchew startą na drobnych oczkach.

Dodać sól, pieprz i 1 jajko. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać trochę mąki.

Smażyć z dwóch stron na oleju.

Przekazała Maria z Jodłówki


Placuszki z kurczaka z musztardą

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Odrobinę papryki mielonej słodkiej
1 ząbek czosnku zmiażdżony
Sól do smaku

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę (takiej wielkości jak jabłka do racuchów). Przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać majonez, musztardę i sos sojowy oraz resztę składników (mąkę przesiać). Wymieszać i zostawić na 15-20 min.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać placuszki. Wykładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu.

Przekazała Maria z Przemyśla


Podudzia na kapuście kiszonej

Porcja dla ok. 5 osób.

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
10 podudzi
1 marchew
5 łyżek oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
1,5 szkl. wody lub bulionu drobiowego

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami. Włożyć do miski, polać olejem i zostawić w lodówce przez min. 3 godz.

Kapustę odcisnąć, pokroić, a jeśli jest zbyt kwaśna, to przepłukać. Dodać posiekaną cebulę, potem marchew startą na grubych oczkach i czosnek przeciśnięty przez praskę. Można też dodać trochę kminku.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć kapustę. Na wierzch położyć mięso. Polać wodą (lub wywarem). Przykryć folią aluminiową lub pokrywką.

Zapiec w piekarniku w temp. 200 C° przez 1 h, ostatnie 10-15 minut piec bez pokrywki, żeby mięso się zarumieniło.

Do tego najlepiej pasują ziemniaki z wody.

Przekazała Maria z Jodłówki


Powidła z papryki

Składniki:

1 kg czerwonej papryki pomidorowej
2 cytryny
Ok. 1 kg cukru

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w większe kawałki, następnie zmielić ją w maszynce do mięsa. Dodać tyle cukru, ile waży zmielona papryka. Przez 10 min. smażyć na małym ogniu. Do tej masy dodać sok i skórkę startą z 2 cytryn. Nadal gotować na małym ogniu i mieszać, aż powidło odparuje i zgęstnieje.

Gorącą masę wkładać do słoików. Zakręcić i pasteryzować przez 20 min.

Lucyna z Łowiec


Przysmak z węgierek (powidła)

Składniki:

2,5 kg węgierek lub innych śliwek (takich, od których dobrze odchodzą pestki)
1 kg cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
20 dag kakao

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Surowe owoce przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w mikserze, można też zblendować.

Włożyć do garnka, dodać cukier, zamieszać i smażyć 2 godz. na małym ogniu. Pod koniec dodać kakao i cukier wanilinowy i wymieszać. Smażyć jeszcze do 20 minut.

Gorące powidło włożyć do słoików i odwrócić je do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Ptasie mleczko

Składniki:

0,5 l śmietanki kremówki 30%
5 białek
2 cukry wanilinowe
Sok z 1 cytryny
8 pełnych łyżek żelatyny
5 dag cukru pudru

Wykonanie:

Żelatynę zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Zostawić na 5 min., żeby napęczniała.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać wyciśnięty sok z cytryny. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do białek cukier puder i cukier wanilinowy. Chwilę ubijać. Połączyć obie piany, ubić, następnie dodawać żelatynę i też zmiksować.

Wyłożyć masę na blachę wyłożoną folią (forma średniej wielkości). Włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Polać wystudzoną polewą czekoladową. Podawać ptasie mleczko pokrojone na kawałki.

Masę można przed wylaniem na blachę podzielić na pół i do jednej części dodać kakao.

Polewa czekoladowa:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki wody

Do rondelka wlać 2 łyżki wody i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzać (roztopić) i wystudzić.

Danuta

Wróć do LISTY PRZEPISÓW