PORADY RÓŻNE

Chrzan w lodówce

Jeśli w lodówce będzie leżał obrany i przekrojony korzeń chrzanu, wówczas żywność się nie psuje i nie nasiąka „lodówkowym zapachem”.

Przekazała Maria z Brzozowa

Chwasty na kostce brukowej – jak je wyeliminować

Przygotować roztwór:

1 l octu
1 szkl. płynu do naczyń (ludwik)
2 szkl. wody zimnej

Nie potrząsać, tylko wlać do spryskiwacza i spryskać kostkę, szczególnie przestrzenie, gdzie wyrastają chwasty. Już na drugi dzień wszystko będzie spalone i można chwasty wyciągnąć.

Przekazała Maria z Brzozowa

Cytryna w zmywarce

Jeśli pozostały nam połówki skórki z cytryny po jej wyciśnięciu, to warto umieścić je w zmywarce. Po myciu (ze standardowym środkiem myjącym) naczynia wyjdą lśniąco czyste i o pięknym zapachu.

Jeśli nie używamy zmywarki, można spróbować wrzucić taką cytrynę do wody do płukania.

Przekazała Maria z Brzozowa

Kapusta kiszona – niwelowanie jej zapachu podczas gotowania

Aby w domu nie rozchodził się zapach kiszonej kapusty, trzeba podczas każdego gotowania na kapustę położyć kromkę chleba.

Kiszenie ogórków (kilka porad)

1) Do kiszenia ogórków dodaję 1 główkę czosnku na 1 kg ogórków wg zasady, że pokarm jest lekiem.

2) Do kiszenia ogórków powinno używać się wody niechlorowanej i soli niejodowanej

3) Jeżeli nie mamy dojrzałych baldachów kopru, można dać ziarna kopru. Warto zebrać jesienią dojrzałe baldachy, wykruszyć suche nasiona i przechować w słoiku.

4) Warto do kiszonych ogórków dodać szczyptę estragonu wtedy są bardzo twarde i chrupiące.

5) Do kiszenia ogórków można dodać liście dębowe. Wtedy ogórki kiszone zachowają twardość.

Myjki do naczyń – czyszczenie

Aby myjki były czyste, to przed każdym myciem naczyń, dobrze jest włożyć je na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej.

Placki ziemniaczane – co zrobić, żeby były chrupiące?

Aby placki ziemniaczane były chrupiące, trzeba użyć do nich mąki krupczatki oraz dodać 2-3 łyżki tartej bułki.

Przekazała Maria z Brzozowa

Słoiki do przetworów

Przygotowując przetwory, trzeba najpierw przygotować słoiki. Trzeba je dobrze umyć i wyparzyć.

Jeśli chodzi o wieczka, to najlepiej za każdym razem używać nowych. Jeśli chcemy jednak wykorzystać je po raz drugi, to należy je wygotować w wodzie z łyżeczką sody.

Przekazała Ewa ze Świętoniowej

Zielone naleśniki

Jeśli do ciasta naleśnikowego dodamy szpinak, otrzymujemy zielone naleśniki.

Wróć do LISTY PRZEPISÓW