Audycja kulinarna – Porady różne
PORADY RÓŻNE
Chrzan w lodówce
Jeśli w lodówce będzie leżał obrany i przekrojony korzeń chrzanu, wówczas żywność się nie psuje i nie nasiąka „lodówkowym zapachem”.
Przekazała Maria z Brzozowa
Chwasty na kostce brukowej – jak je wyeliminować
Przygotować roztwór:
1 l octu
1 szkl. płynu do naczyń (ludwik)
2 szkl. wody zimnej
Nie potrząsać, tylko wlać do spryskiwacza i spryskać kostkę, szczególnie przestrzenie, gdzie wyrastają chwasty. Już na drugi dzień wszystko będzie spalone i można chwasty wyciągnąć.
Przekazała Maria z Brzozowa
Cytryna w zmywarce
Jeśli pozostały nam połówki skórki z cytryny po jej wyciśnięciu, to warto umieścić je w zmywarce. Po myciu (ze standardowym środkiem myjącym) naczynia wyjdą lśniąco czyste i o pięknym zapachu.
Jeśli nie używamy zmywarki, można spróbować wrzucić taką cytrynę do wody do płukania.
Przekazała Maria z Brzozowa
Kapusta kiszona – niwelowanie jej zapachu podczas gotowania
Aby w domu nie rozchodził się zapach kiszonej kapusty, trzeba podczas każdego gotowania na kapustę położyć kromkę chleba.
Kiszenie ogórków (kilka porad)
1) Do kiszenia ogórków dodaję 1 główkę czosnku na 1 kg ogórków wg zasady, że pokarm jest lekiem.
2) Do kiszenia ogórków powinno używać się wody niechlorowanej i soli niejodowanej
3) Jeżeli nie mamy dojrzałych baldachów kopru, można dać ziarna kopru. Warto zebrać jesienią dojrzałe baldachy, wykruszyć suche nasiona i przechować w słoiku.
4) Warto do kiszonych ogórków dodać szczyptę estragonu wtedy są bardzo twarde i chrupiące.
5) Do kiszenia ogórków można dodać liście dębowe. Wtedy ogórki kiszone zachowają twardość.
Myjki do naczyń – czyszczenie
Aby myjki były czyste, to przed każdym myciem naczyń, dobrze jest włożyć je na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej.
Placki ziemniaczane – co zrobić, żeby były chrupiące?
Aby placki ziemniaczane były chrupiące, trzeba użyć do nich mąki krupczatki oraz dodać 2-3 łyżki tartej bułki.
Przekazała Maria z Brzozowa
Słoiki do przetworów
Przygotowując przetwory, trzeba najpierw przygotować słoiki. Trzeba je dobrze umyć i wyparzyć.
Jeśli chodzi o wieczka, to najlepiej za każdym razem używać nowych. Jeśli chcemy jednak wykorzystać je po raz drugi, to należy je wygotować w wodzie z łyżeczką sody.
Przekazała Ewa ze Świętoniowej
Zielone naleśniki
Jeśli do ciasta naleśnikowego dodamy szpinak, otrzymujemy zielone naleśniki.