R

Racuchy

Składniki:

0,5 kg mąki tortowej
ok. 0,5 l mleka
Cukier (ok. 3 łyżki)
5 dag drożdży
4 jajka
1,5 łyżki spirytusu lub czystej wódki

Wykonanie:

Do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru i 5 dag drożdży. Delikatnie podgrzać mleko do letniego. Drożdże z mlekiem i cukrem wlać do mąki.

Odstawić, aż drożdże utworzą grzybek (kilka minut). Wbić jajka, posolić żółtka. Dodać 1-2 łyżki cukru i zamieszać zwykłą łyżką. Dodać 1-1,5 łyżki spirytusu lub czystej wódki.

Ciasto nie może być rzadkie jak naleśniki, ani zbyt twarde. Powinno się lekko nabierać łyżką.

Ciasto przykryć i odstawić, aż 5-krotnie zwiększy objętość. Smażyć na głębokim tłuszczu, nabierając pełną łyżką za każdym razem w zimnej wodzie. Wychodzą z tego różne kształty. Dobrze, żeby racuchy przylegały do siebie, bo wtedy będą rosły w pionie.

Wyciągamy jak pączki na papierowe ręczniki.

Racuchy można szprycą napełnić dżemem lub jeść same.

Przekazała Maria z Brzozowa


Rogale słone z makiem – Zobacz  Obwarzanki słone z makiem


Rogaliki – grzebyki (bez jajek)

Składniki:

3 szkl. mąki
1 margaryna
3 dag drożdży
4 łyżki śmietany

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w śmietanie, margarynę posiekać z mąką i połączyć. Wyrobić ciasto i rozwałkować.

Pokroić radełkiem w szersze paski i położyć marmoladę na całej długości wzdłuż jednego brzegu. Zawinąć, przykrywając drugą połową ciasta. Nożem wykroić z jednej strony jakby ząbki, żeby wyszły grzebienie.

Do piekarnika nagrzanego do ok. 200 C° na ok. 15 min.

Po upieczeniu można polać lukrem lub posypać cukrem.

Przekazała Zofia z Rymanowa


Rogaliki kruche

Składniki:

50 dag mąki
20 dag margaryny
2 żółtka surowe
1 całe jajko
5 dag drożdży
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru kryształu
troszkę soli

Jako nadzienie:
marmolada lub ugotowany budyń

Wykonanie:

Podane składniki połączyć i wyrobić ciasto, najlepiej w plastikowej misce. Odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty, nadziewać gotowanym budyniem lub marmoladą i formować rogaliki.

Piec na złoty kolor przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Rogaliki z ciasta drożdżowo-francuskiego

Ciasto można wykorzystać zarówno do dań słodkich (np. rogaliki), jak i do dań solonych (np. przystawki z grzybami).

Składniki:

1/2 kg mąki
1 margaryna (25 dag)
1 żółtko
1 jajko całe
5 dag drożdży
1 mała śmietana 18 %
1 cukier waniliowy (lub szczypta soli, zależnie od przeznaczenia ciasta)

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w śmietanie i od razu wymieszać z pozostałymi składnikami. Ugniatać, aż ciasto będzie jednolite i odchodzi od ręki. Nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia.

Piec ok. 10-15 min. w temperaturze 180 stopni.

Przekazała s. Teresa


Rolada biszkoptowa z jabłkami

(Na blachę 25×32,5; lub szeroką blachę z piekarnika)

Składniki:

Biszkopt:

6 dużych jaj
1 szkl. cukru pudru – przesiać przez sitko
¼ szkl. mąki krupczatki
¾ szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny

Jabłka:

5-6 dużych jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka bułki tartej
opcjonalnie: 1-2 łyżki cukru, jeśli jabłka są kwaśne

Wykonanie:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier masłem i posypać bułką tartą.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sypką galaretką i bułką tartą, ewentualnie dodać cukier. Wyłożyć na blachę i posypać po wierzchu bułką tartą.

Oddzielić białka od żółtek. Proszek i sok z cytryny dać do żółtek w większym pojemniku i wymieszać.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać. Dodać żółtka z sokiem i proszkiem i dalej ubijać chwilę, żeby żółtka zbielały. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

Na jabłka wylać ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec w temp. 180 °C przez ok. 30 min.

Ciasto wyjąć z piekarnika, nakryć ścierką, odwrócić blachę i wyjąć je na ścierkę. Zwinąć roladę tak, żeby brzeg ciasta został na spodzie. Zostawić ciasto w ściereczce, aż wystygnie. Posypać cukrem pudrem.

Przekazała Maria z Jarosławia


Rolada z sera żółtego

Składniki:

1 kg sera żółtego salami
2 serki topione zwykłe
8 dag masła
1 jajko na twardo
1 duży ogórek kiszony
10 dag szynki konserwowej (w kawałku)
Natka z pietruszki

Wykonanie:

Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Włożyć do mocnego worka foliowego i włożyć do gorącej (nie wrzącej) wody, żeby ser zmiękł.

W międzyczasie miękkie masło i serki topione utrzeć na jednolitą  masę. Jajko ugotowane na twardo, ogórki i wędlinę pokroić w kosteczkę, a natkę posiekać. Wymieszać z utartym masłem.

Ser żółty wyrobić w woreczku jak ciasto i zrobić z niego bryłkę. Wyjąć na folię spożywczą (nie aluminiową) i rozwałkować w prostokąt. Posmarować go przygotowaną masą. I zwinąć ciasno w roladę (podnosząc folię). Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Podawać roladę pokrojoną w plasterki.

Przekazała Ewa ze Świętoniowej


Roladki z karkówki z kiełbasą

Składniki:

6 plasterków karkówki
2 pętka kiełbasy
1 łyżka musztardy
Sól, pieprz, olej

Wykonanie:

Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem i posmarować lekko musztardą. Kiełbasę przekroić wzdłuż i położyć wzdłuż na każdym kotlecie. Zawinąć ciasno na roladki i spiąć wykałaczkami.

Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, włożyć do garnka, zalać wodą i dusić do miękkości. Można z tego wywaru zrobić sos.

Podajemy do ziemniaków z dowolną sałatką.

Danuta z Targowisk


Roladki z kurczaka ze szparagami

Składniki:

1 filet z kurczaka
6 podłużnych plastrów boczku parzonego
1 pęczek szparagów
300 ml śmietany 30%
1 jajko
15 dag sera żółtego
10 pomidorków koktajlowych
Sól, pieprz i ulubione przyprawy
Olej do smażenia

Wykonanie:

Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki i zagotować w osolonej wodzie – gotować 10 min. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i wyłożyć szparagi. Dodać pomidorki i smażyć przez 5 min. Odstawić na bok.

Mięso pokroić na podłużne mniejsze kawałki i doprawić solą i przyprawami. Każdy kawałek owinąć boczkiem i ułożyć na blaszce lub w brytfance. Przykryć (na blaszce mięso można przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Piec 25 min. w temp 180 C°.

W tym czasie do rondelka wlać śmietanę, wbić jajko i dodać starty na dużych oczkach ser żółty. Doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać. Gotować aż do rozpuszczenia sera.

Ten sos wlać na dno półmiska (lub innego naczynia, w którym podamy danie). Na sos wyłożyć szparagi z pomidorami, a na to roladki.

Przekazała Alina z Łańcuta


Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami

Składniki:

6 filetów z piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
6 plastrów żółtego sera
3 jaja
1 cebula
Sól
Pieprz
Bułka tarta

Wykonanie:

Filety rozbić i oprószyć pieprzem i solą.

Pieczarki i cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu.

Na każdym filecie położyć plaster sera żółtego, na niego usmażone pieczarki, zawinąć, obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć 30 min.

Przekazała Danuta


Ryba po rybacku

Składniki:

ok. 1 kg ryby (filety z dorsza)
5-6 marchewek
1 seler naciowy (opakowanie)
3-4 cebule
1 por
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
1 papryka
sól
pieprz
przyprawa do grilla
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
masło
cytryna do pokropienia

Wykonanie:

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por pokroić w półksiężyce. Seler i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Na folię aluminiową dać łyżeczkę masła i na to porcję ryby, np. jeden filet lub więcej. Rybę posolić i posypać pieprzem. Dać odrobinę przyprawy do grilla. Na rybie ułożyć warzywa. Warzyw może wydawać się dużo, ale po zapieczeniu ich objętość zmaleje. Nie bać się selera naciowego – to idealne warzywo do ryby. Na koniec dodać sól, pieprz i szczyptę przyprawy typu Vegeta. Na wierzch położyć odrobinę masła.

Folię zawinąć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 min.

Podawać gorące pakiety. Rozwijając pakiet na talerzu uważać bo z masła, ryby i warzyw robi się rosołek.

Przekazał Andrzej z Pruchnika

Wróć do LISTY PRZEPISÓW