S

Sałatka chrzanowa

Składniki:

1 słoik chrzanu (ok. 250 g)
20 dag sera żółtego
5 jajek
2 jabłka
1 puszka kukurydzy lub groszku (do wyboru)
1 mały majonez (słoik mniejszy od chrzanu)
Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ser zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo i po wystygnięciu pokroić w drobną kostkę. Jabłka też pokroić w kosteczkę. Kukurydzę (lub groszek) odcedzić.

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić pieprzem i  solą.

Przekazała Krystyna

Dopowiedzenie do sałatki chrzanowej:

Można do tej sałatki dodać słoik marynowanego selera. Wtedy dać mniej chrzanu.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Sałatka jugosłowiańska

Składniki:

½ kg ziemniaków
1 pęczek rzodkiewek
1 por (biała część)

Składniki na sos:

3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pora i rzodkiewki – w cienkie plasterki. Wrzucamy warzywa do miski i mieszamy.

W drugiej misce przygotowujemy sos. Wlać oliwę, dodać sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz do smaku i wymieszać. Tak przygotowany sos włożyć do lodówki na 20 min. Po tym czasie sos wlać do sałatki i wymieszać.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Sałatka śledziowa (1)

Składniki:

1 słoik filetów śledziowych marynowanych (z cebulą i olejem, ale tę zaprawę trzeba będzie wylać), tj. 600 g brutto, 424 g netto
1 puszka groszku konserwowego, tj. 400 g brutto, 240 g netto
1 lub 2 cebule czerwone
5 jajek ugotowanych na twardo
Seler naciowy (wystarczą same łodyżki, ale można dodać też listki; wybrać raczej jaśniejsze łodyżki, bo są bardziej miękkie)
Majonez
Śmietana
Pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Śledzie opłukać z zalewy i przekroić wzdłuż na paseczki. Seler naciowy posiekać w słupki (paseczki), nie musi być bardzo drobno. Cebulę pokroić. Jajka pokroić na większe kawałki (np. najpierw w ćwiartki, a te następnie na trzy części).

Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, śmietaną i pieprzem (ilość według uznania).

Przekazała Genowefa


Sałatka śledziowa (2)

Przepis na 10 porcji.

Składniki:

3-4 ziemniaki gotowane w mundurkach
3 cebule lub 2 pęczki szczypiorku
3-4 jabłka
1 puszka kukurydzy konserwowej
6 ogórków konserwowych
8 płatów śledziowych
3 jajka ugotowane
100 g majonezu
Przyprawy: sól, cukier, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i jajka ugotować, wystudzić i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Dodać majonez i przyprawy, wymieszać.

Przekazała Maria z Brzozowa


Sałatka warstwowa

Składniki:

1 woreczek ryżu (100 g)
sos ziołowo-koperkowy
1 cebula
przyprawa warzywna
1 ogórek
1 puszka kukurydzy
1 pomidor średniej wielkości
20/30 dag szynki
4 jajka
czosnek
majonez
sól
pieprz

Wykonanie:

Ryż gotujemy i studzimy.

Układamy warstwowo:

  • Ugotowany ryż z sosem ziołowo-koperkowym.
  • Cebula pokrojona w kostkę i posypana przyprawą warzywną.
  • Ogórek obrany, pokrojony w kostkę i przyprawiony pieprzem.
  • Kukurydza.
  • Pomidor pokrojony w kostkę.
  • Szynka pokrojona w kostkę lub starta na tarce o grubych oczkach.
  • Jaja ugotowane, pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem.
  • Majonez z czosnkiem rozgniecionym przez praskę.

Przekazała słuchaczka z Woli Zarczyckiej


Sałatka z buraków

(Przepis na ok. 12 litrowych słoików)

Składniki:

6 kg buraków ćwikłowych
6 papryk
6 cebul

Zalewa:

1 szkl. octu
4 szkl. wody
1 szkl cukru
Sól do smaku
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
kilka liści laurowych

Wykonanie:

Zalewę zagotować.

Buraki ugotować w skórkach na lekko twardo. Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę wydrążyć i pokroić w makaron (paski). Cebulę pokroić w plastry.

Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę i dusić ok. 10 min. Dodać paprykę. Jak papryka będzie prawie miękka, to dodać buraczki i gotować chwilę, żeby zmiękły. Gorącą sałatkę włożyć do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować.

Przekazała Maria z Jarosławia

 

 

 

 


Sałatka z kurczaka

Składniki:

80 dag filetu z kurczaka
250 g makaronu ryżowego
2 cebule
6 jajek
4 średnie ogórki korniszony
kukurydza
majonez
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (lub inna)

Wykonanie:

Kurczaka i cebulę pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć razem, dodać sól, pieprz i przyprawę np. do kurczaka lub inną według uznania. Makaron ugotować i ostudzić. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę, Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i sól, jeśli trzeba.

Przekazała słuchaczka z Mirocina


Sałatka z ryżem

Składniki:

1 woreczek ryżu (100 g)
0,5 l litra papryki konserwowej
1 puszka kukurydzy
20/30 dag szynki
natka zielonej pietruszki
majonez
sól i pieprz

Wykonanie:

Ryż ugotować. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić.

Przekazała Teresa


Sałatka z soczewicy z cukinią

Składniki:

1 szklanka soczewicy czerwonej (220 g suchych ziaren)
1 cukinia zielona lub żółty kabaczek
6 łyżek oliwy
2 duże pomidory np. malinowe
6 łyżek sosu sojowego (lub sól do smaku)
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
(mogą być też świeże listki bazylii i oregano)

Wykonanie:

Wypłukać soczewicę, zalać w garnku wodą, ok. 2 cm ponad poziom ziaren, i ugotować. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. tak, żeby soczewica była miękka, ale nie rozpadała się. Przelać zimną wodą i odcedzić. Po wystudzeniu przełożyć do miski.

Młodą cukinię umyć, odciąć oba końce i pokroić w półplasterki nie grubsze niż 0,5 cm. Obsypać suszonymi ziołami i pieprzem. Podsmażać na patelni ok. 10 minut. Następnie przełożyć do miski z soczewicą. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do poprzednich składników. Dodać świeże zioła, sos sojowy (lub sól) i zamieszać.

Przekazała s. Paulina


Serek do święcenia

Składniki:

0,5 kg sera twarogowego
2 jajka
szczypta soli
kminek

Wykonanie:

Z jednego jajka oddzielić żółtko od białka. Białko wbić do miski, a żółtko zostawić na później. Do tej miski  wbić też całe jajko i dać tyle białego sera, żeby masa nie była zbyt rzadka. Dodać sól i kminek i wymieszać. Położyć masę serową na gazę, zawiązać gumką i spłaszczyć tak, żeby ser otrzymał okrągły kształt. Odcisnąć przez ok. 1 godz. (położyć go na deskę i drugą przykryć, a na wierzchu położyć coś ciężkiego).

Odwiązać ser z gazy, położyć na desce tą stroną, gdzie było wiązanie, na spód (żeby na wierzchu była gładka powierzchnia). Posmarować żółtkiem i posypać kminkiem. Włożyć do mocno ciepłego, ale nie gorącego piekarnika do obsuszenia. Można to zrobić np. w ten sposób: do naczynia żaroodpornego wlać wody, na naczyniu położyć pokrywkę z tego naczynia i na niej ten serek. Suszyć, aż żółtko wyschnie i całość się połączy.

Jak wystygnie, to wyciągnąć, podważyć nożem i mamy ser gotowy do koszyka ze święconką.

Teresa z okolic Dynowa

Serek do święcenia – dopowiedzenie:

Wszystko jak wyżej, ale do twarogu można dodać też 2 łyżki białego serka smarownego do chleba i razem utrzeć, wtedy masa ser będzie bardziej miękki. Można też dodatkowo wymieszać go z kminkiem mielonym lub mieloną czarnuszką, ziołami prowansalskimi, majerankiem itp. Latem można dodać koperek lub pietruszkę.

Masę serową można wyłożyć do małych foremek na babki albo do foremki na pasztet. Dawniej, gdy były kamienne talerze, to kształtowało się ubitą kulkę z sera i zapiekało (suszyło) na tym talerzyku.

Po posmarowaniu serka żółtkiem można również posypać według uznania kminkiem, czarnuszką czy dowolnymi ziołami.

Przekazała Danuta ze Strachociny


Sernik bez spodu

(Przepis na formę 29 x 29 cm)

Składniki:

1 kg sera 3-krotnie mielonego
10 jaj
2 szkl mleka surowego
3-4 łyżki kaszy manny
1,5 szkl śmietany 18%
0,5 szkl cukru (lub więcej)
2 cukry wanilinowe (po 16 g każdy)
3 łyżki czubate budyniu waniliowego
Rodzynki

Wykonanie:

Rodzynki sparzyć i dobrze odsączyć.

Kaszę mannę ugotować na mleku na gęsto i wystudzić.

Żółtka i cukry utrzeć na puch, dodać kaszę i resztę składników. Białka ubić na sztywno i dodać pianę do sera, delikatnie mieszając.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec 50-60 min.

Z czekolady można zrobić polewę do sernika.

Przekazała Edyta z Parczewa


Sernik czarno-biały

Ciasto:

3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
25 dag masła
1 jajko
2 łyżki kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Z tych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedna mniejsza. Całość włożyć na 20 min. do zamrażarki.

Masa serowa:

1 kg zmielonego sera
20 dag masła
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: rodzynki

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem. Następnie dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać mąkę ziemniaczaną, można też dać rodzynki. Na końcu dodać pianę z białek.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na spód. Na to dać masę serową. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch.

Piec w temp. 170 °C przez ok. 1 godz.

Przekazała Maria z Jodłówki


Sernik św. Kingi

Składniki:

Masa serowa:

1 kg tłustego białego sera
9 jajek
35 dag cukru
6 dag masła
12 dag rodzynek
posiekana laska wanilii

Ciasto:

25 dag mąki
12 dag masła
6 dag cukru
2 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić na kilkanaście minut do lodówki.

Ser zmielić lub przetrzeć przez sito, dodać cukier i stale ucierając, dodawać po jednym żółtku. Wlać roztopione i przestudzone masło. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę oraz rodzynki i posiekaną wanilię. Lekko wymieszać.

Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dużą płaską blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu rozłożyć masę serową i wygładzić. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 °C na ok. godzinę.

Przekazała s. Klara


Sernik wiśniowy z ananasami

Składniki:

Biszkopt jasny z 4 jaj:

(Można upiec większy biszkopt w zależności od wielkości tortownicy; proporcje – 1 łyżka cukru na 1 żółtko)

4 jajka
4 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego
1 szkl. zmiksowanych wiśni
5-6 łyżek żelatyny
0,5 szkl. mleka
Cukier puder do smaku (nie za dużo, ok. 4 łyżki)

Dodatki

1 puszka ananasów
3 galaretki wiśniowe

Wykonanie:

Przygotować tortownicę. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i ubijając, dodać cukier. Po ubiciu na sztywną pianę dodać żółtka i jeszcze ubijać, ale już delikatnie. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać drewnianą łyżką w jedną stronę. Ciasto wylać do tortownicy.

Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Tortownicę przygotować jeszcze raz, wykładając spód i boki papierem do pieczenia.

Przygotować masę serową z wiśniami. Żelatynę rozpuścić w zimnym mleku. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmiksowane wiśnie i rozpuszczoną w mleku żelatynę.

Galaretki zrobić według przepisu na opakowaniu (ale zwłaszcza przy upale lepiej na 3 galaretki dać mniej wody o 1 szklankę).

Upieczony biszkopt położyć na spód tortownicy, rozprowadzić masę serową z wiśniami. Ułożyć krążki ananasa, a w środek każdego można wyłożyć wisienkę.

Na zastygniętą masę serową wylać tężejącą galaretkę.

Przekazała Lucyna z Łowiec


Sernik z dynią

Składniki:

Kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
15 dag margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka śmietany
szczypta soli

Masa serowa:

1 kg zmielonego sera
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
Wanilia, ewentualnie zapach cytrynowy lub pomarańczowy
dwie szklanki pulpy z dyni

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec 5 min. w piekarniku.

Wykonać pulpę z dyni, czyli: dynię położyć ze skórką na blaszkę i  włożyć do piekarnika; piec ok. pół godz. w temp. 180 °C, tak aby dynia była miękka, a następnie zblendować ją.

Zmiksować składniki na masę serową. Dodać dynię. Wylać masę serową na ciasto. Piec ok 1 godz. w temp. 160-170 °C.


Sernik z jabłkami

Przepis na mniejszą blachę.

Składniki:

2 małe paczki herbatników
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki masła
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
400 g sera białego zmielonego
4 średnie jabłka
ewentualnie polewa czekoladowa lub kajmakowa i płatki migdałowe

Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć herbatniki.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać z sokiem cytryny i 1 łyżką cukru. Rozłożyć na herbatnikach.

Ser utrzeć z 3 żółtkami i resztą cukru (4 łyżki), dodać kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko zamieszać. Ubić pianę z białek i wszystko wymieszać. Na wierzchu sera rozłożyć w kawałkach 3 łyżki masła.

Piec w temp 180 °C przez ok. 1 godz.

Po przestudzeniu można polać polewą czekoladową albo kajmakową i posypać płatkami migdałowymi. Sernik dobry jest też bez polewy.


Serownik z puchem cytrynowym

Biszkopt:
Trzeba upiec dwa biszkopty według tego przepisu.

4 jajka (duże)
3/4 szkl. cukru (lub mniej)
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki pszennej

Wykonanie biszkoptu:

Ubić białka. Najpierw na niższych obrotach, a gdy się dobrze spienią, to dodawać po łyżce cukru i zwiększyć obroty. Gdy cukier się rozpuści, to zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Krótko ubijać, żeby tylko składniki się połączyły. Przesiać do tego mąki (bez proszku do pieczenia) i delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na blaszkę (wielkość zwykłej, tradycyjnej formy).

Piec ok. 15-20 minut w temp. do 180 stopni.

Upiec dwa takie biszkopty.

Masa serowa:

1 l mleka
1/2 l kwaśnej śmietany
5 jajek
1 szkl. cukru pudru
1 cytryna

Wykonanie masy serowej:

Mleko zagotować. Śmietanę roztrzepać z całymi jajkami. Wlać to na gotujące mleko. Zmniejszyć ogień na minimalny i mieszać, aż się utworzy ser. Zostawić do wystudzenia, można na noc.

Jak ser wystygnie, to wylać go na sito, żeby odciekła serwatka. Utrzeć kostkę masła z cukrem pudrem na puch, potem dodawać po łyżce ser. Na koniec sparzyć cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do masy startą skórkę i sok z cytryny.

Tę masę wykładamy na biszkopt i przykładamy drugim. Na wierzch można położyć galaretkę, dowolną polewę lub puch cytrynowy.

Puch cytrynowy:

2 jajka
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie puchu cytrynowego:

Rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać sok z cytryny. Połączyć z żelatyną przestudzoną, ale płynną. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Puch wyłożyć na placek. Ciasto włożyć do lodówki.

Przekazała Ewa ze Świętoniowej


Sok przecierowy

Składniki:

5 kg jabłek
3 kg marchewki
2 szkl. cukru
pół dużej dyni
2 cytryny

Wykonanie:

Dynię obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Zalać małą ilością wody (żeby tylko przykryła dynię), dodać pół szklanki cukru i gotować do miękkości. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Również zalać małą ilością wody, dodać pół szklanki cukru i zagotować. Podobnie jabłka – obrać je, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w plasterki. Zalać małą ilością wody, dodać resztę cukru i zagotować.

Po ugotowaniu to wszystko połączyć i zmiksować. Wlać sok z cytryn i wymieszać. Jeżeli jest dla kogoś zbyt gęste, to można rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Sok wlać do butelek i pasteryzować ok. 5 min.

Przekazała Lucyna


Sos chrzanowy – Zobacz: Chrzan z jajkiem


Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

1/3 kapusty pekińskiej (lub 1/2 jeśli kapusta jest mała)
1 duża marchewka
1-2 kwaśnych jabłek
1/2 małej puszki kukurydzy konserwowej (lub groszku)
1 łyżka majonezu
1-1,5 łyżki jogurtu greckiego
Sok z połowy cytryny
Sól, cukier, pieprz do smaku
Natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

Kapustę pokroić drobno lub poszatkować. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka polać od razu sokiem z połowy cytryny. Połączyć te składniki. Dodać pół małej puszki odcedzonej kukurydzy lub groszku. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku, wymieszać, dodać jogurt i majonez. Na końcu dać natkę z pietruszki.

Można też  dodać pomidora, natomiast papryka może sprawić, że surówka zgorzknieje.

Można surówkę przygotować wcześniej, ale majonez z jogurtem, natkę i przyprawy dodać dopiero tuż przed podaniem, bo inaczej surówka zmięknie.

Przekazała Maria z Brzozowa


Surówka z marchwi

Składniki:

7 dużych marchwi
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
majonez

Wykonanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 3 ząbki zmiażdżonego czosnku i łyżeczkę cukru. Wymieszać z majonezem.

Przekazała Barbara


Syrop z kwiatów bzu czarnego

Składniki:

35 kwiatów dzikiego bzu
2 kg cukru
2 litry wody
2 cytryny
2 pomarańcze
2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Cukier zagotować z wodą i przestudzić. Wycisnąć do niej sok z cytryn i pomarańczy, a pozostałą skórkę i miąższ pokroić i również dodać. Dodać kwiaty bzu i kwasek cytrynowy. Pozostawić na 48 godzin.

Później zlać powstały syrop, zagotować i gorący przelać do butelek, zakręcić.

Wykorzystane owoce i kwiaty można jeszcze raz zalać wodą i ugotować z nich kompot do wypicia na bieżąco.

Zofia z Rymanowa


Szarlotka

Na blachę 24 x 28 cm

Składniki:

4 szkl. mąki (najlepiej krupczatki)
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
¾ szkl. cukru (szklanki 250 ml)
200 g masła
2 łyżeczki cynamonu
przyprawa do szarlotki (opcjonalnie)
odrobina soli
3 garści zmielonych orzechów
rodzynki

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką nożem. Żółtka zmiksować z cukrem i śmietaną i wlać do mąki. Dodać proszek do pieczenia i troszkę soli i szybko wyrobić ciasto, najpierw nożem potem rękami. Jeśli by było zbyt klejące, to podsypać mąką.

Następnie ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki (lub zetrzeć na grubej tarce). Jeśli będą zbyt soczyste, to odcisnąć nadmiar soku. Dodać do jabłek około trzy garści orzechów zmielonych i trochę rodzynek oraz cukier waniliowy i cynamon. Można też dodać trochę przyprawy do szarlotki.

Więcej niż połowę ciasta rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Wyłożyć te część ciasta na blachę. Na cieście ułożyć jabłka.

Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Zamiast ścierać ciasto można też je rozwałkować i rozłożyć na wierzchu, tylko trzeba mocno docinsnąć do jabłek i ponakłuwać widelcem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż nabierze ładnego koloru przez ok. 40-45 min.

Po wyciągnięciu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przekazała s. Krystyna z Błażowej, prezentka


Szarlotka gotowana

Składniki:

4 jajka
0,5 szkl. mleka
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 proszek do pieczenia mały (ok. 2 łyżeczki)
2 litrowe słoiki jabłek prażonych
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru kryształu

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę, cukier i mleko rozpuścić w garnku i gotować na wolnym ogniu 10 min., ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Do gorącego dodać mąkę pszenną i mieszać, a jak trochę odparuje, to dodać mąkę ziemniaczaną. Dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszając. Na koniec dodać proszek do pieczenia i wymieszać ciasto z ubitą pianą z białek.

Połowę ciasta wylać na blachę. Zapiec 10-15 min. w temp. 180 °C. Wyłożyć na to jabłka. Wylać drugą połowę ciasta. Piec w temp 180 °C na złoty kolor.

Przekazała Edyta z Parczewa


Szpinak z serem

(Podobnie można wykonać danie z sałaty kruchej masłowej lub z młodej lebiody)

Składniki:

1 ubita szklanka świeżego posiekanego szpinaku
Biały ser – pół szkl. pokruszonego białego sera
¼ szkl. żółtego sera startego na grubych oczkach
1 jajko surowe
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
masło (do smażenia)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na maśle ok. 10 min., często mieszając. Jeśli będzie za rzadkie, można oprószyć mąką. Konsystencja musi być taka, żeby sałatka dała się położyć łyżką na talerz.

Danie jest bardzo smaczne, syte i ładnie wygląda. Może być podawane do ziemniaków.

Przekazała Urszula z Krosna


Szyszki kukurydziane

Składniki:

3 łyżki miodu (najlepiej prawdziwy, ale może być tez sztuczny)
3 łyżki kakao
½ szkl. cukru pudru
10 dag masła (nie margaryny!)
3 szklanki ugniecione płatków kukurydzianych

Wykonanie:

Miód, kakao, masło i cukier rozpuścić na małym ogniu, nie gotować. Troszkę przestudzić. Lekko pokruszyć płatki kukurydziane, wsypać do tej rozpuszczonej masy i wymieszać. Dobrze jest zostawić to w naczyniu włożonym do gorącej wody, żeby masa nie zastygła całkiem.

Nabierać łyżką, ugniatać, kształtować szyszki. Układać na talerzu.
Można je udekorować wiórkami kokosowymi albo orzechami posiekanymi lub posypką. Zostawić do wystygnięcia.

Ewa ze Świętoniowej


Śledzie po myśliwsku

Przepis na 10 porcji.

Składniki:

5-6 cebul
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
50 ml oleju (1/5 szkl.)
50 g grzybów suszonych
8 płatów śledziowych marynowanych w oleju
Sól, cukier i pieprz – do smaku

Wykonanie:

Grzyby namoczyć na ok. 2 h lub nawet na całą noc, w zależność od gatunku, żeby zmiękły. W tej wodzie gotować je przez 15 min. Odcedzić i zostawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć i pokroić w paski.

Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, wrzucić ją na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, pokrojone grzyby i króciutko poddusić, ok. 3-5 min.

Na końcu dodać pokrojone w paski śledzie. Przesmażyć przez 1 min. Wymieszać delikatnie i wykładać do naczyń (miseczki lub półmiski).

Przekazała Maria z Brzozowa


Śledzie z kapustą kiszoną i z majonezem

Składniki:

0,5 kg śledzi (matiasów)
0,5 kg kiszonej kapusty
1 słoik majonezu (ok. 250 g)
1 cebula
1 jabłko
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Śledzie namoczyć na ok. 6 godz. Kiszoną kapustę odcisnąć i drobno pokroić. Cebulę i jabłko pokroić w kosteczkę. Wymieszać kapustę, cebulę i jabłko z majonezem i przyprawić.

Na każdy płat śledziowy wyłożyć trochę farszu. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką. Do naczynia (najlepiej szklanego) wykładać na zmianę (piętrowo) farsz i roladki śledziowe.

Danie najlepsze jest na drugi dzień od przygotowania.

Przekazała Lucyna z Łowiec

Wróć do LISTY PRZEPISÓW