U

Udka w zalewie z ryżem

Składniki:

1 kg udek z kurczaka (ok. 6 sztuk)
1,5 szklanki ryżu surowego
3 cebule
1 czerwona papryka
przyprawa warzywna

Zalewa:

5 szkl wody
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki ketchupu
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy warzywnej

Wykonanie:

Udka obsypać przyprawą warzywną, Cebule i paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z suchym ryżem.

Przygotować zalewę. Do wody przecisnąć czosnek, dodać masło, cukier, ostrą paprykę, ketchup i przyprawę warzywną. Zagotować.

Do brytfanki włożyć wymieszany ryż, wlać zalewę, na wierzchu ułożyć udka. Przykryć i włożyć do piekarnika na 1 godzinę; zapiekać w temp. 180 C°.

Przekazała Krystyna z Rymanowa

Wróć do LISTY PRZEPISÓW