W

Wafel tortowy (kajmak)

Składniki:

3 wafle kwadratowe
2 puszki masy kajmakowej krówkowej lub tiramisu
1 paczka herbatników
1 słoik rzadkiego powidła śliwkowego

Wykonanie:

Wafle rozłożyć. Na pierwszy wafel wyłożyć kajmak. Przełożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć słoik powidła śliwkowego. Na powidła położyć wafel. Na niego wyłożyć cały pozostały kajmak (by zużyć obie puszki). Przykryć ostatnim waflem i zawinąć w papier od wafla.

Przycisnąć całość, można ustawić na wierzchu np. 4 kg mąki lub cukru. Zostawić najlepiej na noc. Następnego dnia pokroić dowolnie, np. w prostokąty, paski lub trójkąty.

Przekazała s. Kinga M. Wiącek, franciszkanka Rycerstwa Niepokalanej


Wafel z biszkoptami

Składniki:

1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
20 dag masła
Powidło śliwkowe lub twarda marmolada
1 opakowanie wafli tortowych
1 opakowanie biszkoptów podłużnych

Wykonanie masy:

Mleko zagotować z wiórkami, cukrem i kakao. Ostudzić i zmiksować z masłem. Przekładać wafle na zmianę masą i powidłami. Przycisnąć i jak się połączy, to pokroić.

Kolejność warstw:

Pierwszy wafel
Powidło
Drugi wafel
Połowa masy
Biszkopty
Druga połowa masy
Trzeci wafel
Powidło
Czwarty wafel

Przekazała Danuta


Wiśnie w galaretce i sok z wiśni

Składniki:

5-6 kg wiśni
2 opakowania pektyny
80 dag do 1 kg cukru (w zależności od wiśni)
spirytus

Wykonanie:

Umyte wiśnie wydrylować, włożyć do naczynia z grubym dnem, wsypać 50-60 dag cukru, zamieszać i podgrzać. Po 5 minutach odlać sok. Do tych wiśni dodać cukier do smaku i pektynę wg przepisu na opakowaniu łącznie z cukrem. Wymieszać i podgrzać. Gorące włożyć do słoiczków, na wierzch wlewając łyżeczkę spirytusu. Zakręcać gorące lub pasteryzować.

Do odlanego soku też można dodać trochę cukru i również podgrzać go i gorący wlać do słoików lub zapasteryzować.

Przekazała Maria z Brzozowa

Wróć do LISTY PRZEPISÓW