W

Wafel z biszkoptami

Składniki:

1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
20 dag masła
Powidło śliwkowe lub twarda marmolada
1 opakowanie wafli tortowych
1 opakowanie biszkoptów podłużnych

Wykonanie masy:

Mleko zagotować z wiórkami, cukrem i kakao. Ostudzić i zmiksować z masłem. Przekładać wafle na zmianę masą i powidłami. Przycisnąć i jak się połączy, to pokroić.

Kolejność warstw:

Pierwszy wafel
Powidło
Drugi wafel
Połowa masy
Biszkopty
Druga połowa masy
Trzeci wafel
Powidło
Czwarty wafel

Przekazała Danuta


Wiśnie w galaretce i sok z wiśni

Składniki:

5-6 kg wiśni
2 opakowania pektyny
80 dag do 1 kg cukru (w zależności od wiśni)
spirytus

Wykonanie:

Umyte wiśnie wydrylować, włożyć do naczynia z grubym dnem, wsypać 50-60 dag cukru, zamieszać i podgrzać. Po 5 minutach odlać sok. Do tych wiśni dodać cukier do smaku i pektynę wg przepisu na opakowaniu łącznie z cukrem. Wymieszać i podgrzać. Gorące włożyć do słoiczków, na wierzch wlewając łyżeczkę spirytusu. Zakręcać gorące lub pasteryzować.

Do odlanego soku też można dodać trochę cukru i również podgrzać go i gorący wlać do słoików lub zapasteryzować.

Przekazała Maria z Brzozowa

Wróć do LISTY PRZEPISÓW