Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA.
Dziękujemy wszystkim, którzy aktywnie tworzą „Audycję kulinarną”!

„Audycja kulinarna”
w soboty o godz. 13.00

Tel. 16 67 67 000

***

Najnowsze przepisy:

Z audycji 13 listopada 2021 r.:

Schab wg pani Marii * Szarlotka (2) * Szarlotka dla najbliższych

Z audycji 20 listopada 2021 r.:

Piernik * Ciasteczka słone (polecane dla chorych na prostatę i cukrzyków) * Uszka z grzybami oraz pierogi z grzybami i kapustą


Przepisy według kategorii:

CIASTA I CIASTECZKA

DANIA OBIADOWE

DESERY

PIECZYWO

PRZEKĄSKI I DODATKI

PRZETWORY

SAŁATKI I SURÓWKI

ZUPY


Alfabetyczna lista przepisów

A
Amoniaczki (ciasteczka)
Andrut
Antonianki (ciasteczka)

B
Babka cytrynowa
Bananowiec
Barszcz na ogórczance
Biszkopt szybki
Biszkopt z pięciu jaj
Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą
Bulwiok futomski
Bułeczki domowe

C
Calzone o. Marka, karmelity bosego
Cebulaki
Chałka
Chleb domowy
Chleb mieszany łyżką
Chleb pszenny
Chlebek bananowy
Chłodnik jogurtowy z zielonych szparagów
Chrzan z jajkami
Ciasteczka budyniowe
Ciasteczka francuskie
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka ryżowe
Ciasteczka słone
Ciasteczka z ziarnami bez mąki (bezglutenowe)
Ciasto kruche
Ciasto na pierogi i uszka
Ciasto na pizzę (bez czekania)
Ciasto z cukinią i marchewką
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z truskawkami
Cukinia a’la ananas
Cukinia nadziewana
Cukinia po gruzińsku
Cytrynowiec

D
Deser z kaszy manny (placuszki)
Drożdżowe ciasto
Dżem z aronii
Dżem z czarnej porzeczki

F
Fale Dunaju
Firatta z ziemniakami, szpinakiem i fetą

Francusko-drożdżowe ciasto (rogaliki)
G
Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami
Gołąbki z młodej kapusty bez zawijania

J
Jajka w mięsie mielonym
Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów

K
Ketchup ze śliwek węgierek
Kocie oczka
Konfitury z cebuli
Konfitury z wiśni
Kopytka dyniowo-jaglane
Kotleciki z piersi z kurczaka
Kotlety mielone z cukinią
Kotlety schabowe w chrupiącej panierce
Kotlety z cukinii
Kotlety z soczewicy i kaszy jęczmiennej
Krem cytrynowy
Krem do ciasta z truskawkami (karpatkowy)
Krem pomidorowy z pieczoną papryką

Krem z kaszy manny (dla dorosłych)
Kulebiak (kartoflak)
M
Makaron ze szpinakiem i z rybą
Makaron ze szpinakiem i serem blue
Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą (lub szpinakiem)
Marcepan (placek serowo-makowy)
Masa budyniowa
Masa czekoladowa tradycyjna
Masa czekoladowa z Nutellą

Mufinki
Mufinki z serem i jagodami

N
Naleśniki budyniowe
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki leningradzkie
Naleśniki razowe z twarożkiem

O
Obwarzanki słone z makiem
Ogórki konserwowe
Orzeszki

P
Paluszki do barszczu
Paluszki z amoniakiem
Papryka marynowana
Papryka w słoikach
Pasta do chleba z brokułów
Pasta do chleba z soczewicy
Pasta jajeczna z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Pieczeń wieprzowa
Piernik
Piernik drożdżowy z masą budyniową

Piernik ekspresowy
Piernik staropolski
Piernik z powidłami

Pierogi z kapustą i grzybami
Pieróg z kaszy gryczanej
Pierś z indyka z jabłkami i żurawiną
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
Pigwa do słoików
Pigwa do żucia
Pigwa – sok
Pizza
Pizza (ciasto bez czekania)
Pizza o. Marka

Placek drożdżowo-kruchy z ziemniakami (kulebiak, kartoflak)
Placek orzechowy
Placek orzechowy we francuskim cieście (2 wersje)

Placek pomarańczowy
Placek serowo-makowy
Placek ze śliwkami
Placek z owocami
Placek z serem
Placki ziemniaczane z cukinią
Placuszki z kurczaka z musztardą
Podudzia na kapuście kiszonej

Polewa czekoladowa
Powidła z papryki
Przysmak z węgierek (powidła)
Ptasie mleczko
Ptasie mleczko trójkolorowe

R
Racuchy
Rogale słone z makiem
Rogaliki-grzebyki (bez jajek)
Rogaliki kruche
Rogaliki z ciasta drożdżowo-francuskiego
Rolada z jabłkami
Rolada z sera żółtego
Roladki z karkówki z kiełbasą
Roladki z kurczaka ze szparagami
Roladki z piersi z kurczaka z pieczarkami
Ryba po rybacku

S/Ś
Sałatka chrzanowa
Sałatka jugosłowiańska
Sałatka śledziowa (1)
Sałatka śledziowa (2)
Sałatka warstwowa
Sałatka z buraków do słoika
Sałatka z cukinii do słoika
Sałatka z kurczaka
Sałatka z ryżem
Sałatka z soczewicy z cukinią
Schab wg pani Marii
Serek do święcenia
Sernik czarno-biały
Sernik bez spodu
Sernik św. Kingi
Sernik wiśniowy z ananasami
Sernik z dynią
Serownik z puchem cytrynowym
Sernik z jabłkami
Sok przecierowy
Sos chrzanowy
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z marchwi
Syrop z kwiatów bzu czarnego
Szarlotka (2 wersje)
Szarlotka dla najbliższych
Szarlotka gotowana
Szyszki kukurydziane
Śledzie po myśliwsku
Śledzie z kapustą i majonezem

T
Tort makowy
Tort mech leśny
Tort orzechowy (3 wersje)
U
Udka w zalewie z ryżem
Usta Romana
Uszka z grzybami

W
Wafel z biszkoptami
Wiśnie w galaretce i sok z wiśni

Z
Zalewa do papryki marynowanej
Zakwas buraczano-warzywny (2 wersje)
Zapiekanka św. Daniela
Zapiekanka św. Józefa
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z mięsem
Zupa chlebowa
Zupa krem z brokułów (lub brukselki lub kalafiora)
Zupa krem z dyni z dodatkiem mięsa
Zupa szczawiowa

PORADY RÓŻNE
Chwasty w kostce brukowej
Kapusta kiszona – niwelowanie jej zapachu podczas gotowania
Myjki do naczyń – czyszczenie
Placki ziemniaczane – aby były chrupiące
Zielone naleśniki