W dzisiejszym świecie, gdzie różnorodność kulinarna i swoboda wyboru są na porządku dziennym, istnieją miejsca, które pielęgnują tradycje i wartości, stanowiące fundament ich istnienia. Jednym z takich miejsc jest „Perła Przemyśla”, restauracja prowadzona przez Caritas Archidiecezji Przemyskiej, w której z dumą kultywuje się i przestrzega zasad stawianych przez Kościół Katolicki. Wśród wielu zasad obowiązujących w restauracji jest praktyka nie serwowania w piątki i dni postu potraw mięsnych oraz brak w ofercie lokalu sprzedaży alkoholu.
Nie wszystkim się jednak podoba
W ostatnim czasie w restauracji pojawił się wyjątkowo roszczeniowy klient, który wysuwał pretensje o to, że właśnie w piątek nie może zamówić w „Perle Przemyśla” dania mięsnego. Pracownik obsługi tłumaczył, że jest to restauracja kierująca się wartościami katolickimi i w związku z tym w piątki nie serwuje dań mięsnych, o czym wyraźnie informuje wpis w menu. To jednak klienta oburzyło do tego stopnia, że postanowił o tym incydencie powiadomić media w nurcie liberalnym i lewicowym, uznając, że restauracja narusza jego wolność wyboru.
W tej sprawie do Dyrektora Caritas Archidiecezji Przemyskiej – ks. Artura Jańca, zadzwoniła pani redaktor z prośbą o wyjaśnienie, dlaczego restauracja dyskryminuje ludzi o innych poglądach? Ks. Artur Janiec: A dlaczego Państwo dyskryminujecie mnie? Kiedy kupuję Waszą gazetę w piątek, nie mogę w niej przeczytać litanii do Serca Pana Jezusa, a chciałbym. W odpowiedzi pani redaktor stwierdziła, że skoro to antykościelna gazeta, to próżno szukać w niej jakiejkolwiek litanii. Tymczasem, na dokładnie takich samych zasadach, „Perła Przemyśla” jest prywatną restauracją prokatolicką i dlatego w piątek nie serwuje się w niej dań mięsnych. Właściciel ma pełne prawo do tego, aby o tym decydować. To tak jakby mieć pretensje o to, że w restauracji z kuchnią chińską, w menu, nie ma dań kuchni polskiej czy też włoskiej. Jeżeli ktoś np. nie lubi sushi, to po prostu nie jada w restauracjach, w których się je serwuje.
Wierność Tradycji
„Perła Przemyśla” to nie tylko miejsce, gdzie można zjeść smaczny posiłek. To przestrzeń absolutnie dla każdego, bez względu na wyznawaną religię, kolor skóry, pochodzenie etniczne – w której duchowość i tradycja przeplatają się z codziennym życiem. W piątki, zgodnie z tzw. przykazaniami kościelnymi, wstrzymuje się od podawania mięsa, co jest wyrazem szacunku dla katolickiej tradycji postu i wstrzemięźliwości. Tego rodzaju praktyki przypominają nam o głębszym znaczeniu wiary i duchowej dyscypliny:
PIĘĆ PRZYKAZAŃ KOŚCIELNYCH
- W niedziele i święta nakazane uczestniczyć we Mszy świętej i powstrzymać się od prac niekoniecznych.
- Przynajmniej raz w roku przystąpić do Sakramentu Pokuty.
- Przynajmniej raz w roku, w okresie wielkanocnym, przyjąć Komunię świętą.
- Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w czasie Wielkiego Postu powstrzymywać się od udziału w zabawach.
Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje w Środę Popielcową oraz piątki całego roku z wyjątkiem uroczystości. Dotyczy wszystkich, którzy ukończyli czternasty rok życia. Zachęca się do zachowania wstrzemięźliwości także w Wigilię Narodzenia Pańskiego.
- Troszczyć się o potrzeby wspólnoty Kościoła
Czy nie jest to piękne, że w świecie pełnym pośpiechu i konsumpcjonizmu, istnieją miejsca,
w których wciąż dba się również o wartości duchowe? Dlaczego wegetarianom nie narzuca się jedzenia mięsa, a katolikom już się dyktuje, co wolno a czego nie, zarzucając im przy tym skrajną nietolerancję? To pytanie skłania do refleksji nie tylko nad wolnością wyboru
i szacunkiem dla przekonań religijnych, ale nad szacunkiem do człowieka, jako istoty wolnej, w ogóle.
W obronie Wartości
Decyzja o niepodawaniu alkoholu w prokatolickiej restauracji wynika z chęci stworzenia miejsca, które sprzyja refleksji i spokojowi. Alkohol, choć powszechnie akceptowany w wielu kulturach, także polskiej, zbiera jednak przerażające żniwo. Restauracja, która rezygnuje z jego serwowania, stawia na pierwszym miejscu dobro swoich gości i ich zdrowie, oferując przestrzeń wolną od pokus i niebezpieczeństw związanych z nadmiernym spożyciem alkoholu. Czy nie jest to wyrazem troski o dobro wspólne? Czy nie powinniśmy doceniać miejsc, które dbają o nasze zdrowie i duchowy spokój? Dlaczego w innych kontekstach akceptujemy ograniczenia, a w przypadku religijnych zasad budzi to kontrowersje?
Wspólnota i Duchowość
„Perła Przemyśla” to miejsce spotkań dla osób, które pragną dzielić się swoją wiarą i wartościami. Wspólne posiłki, przygotowane zgodnie z zasadami kościelnymi, stają się okazją do budowania wspólnoty i wzajemnego wsparcia. To tutaj można znaleźć chwilę wytchnienia od codziennego zgiełku, zanurzyć się w atmosferze spokoju i duchowej refleksji, a przy tym smacznie i zdrowo zjeść. Czy nie powinniśmy wspierać miejsc, które promują wartości duchowe i społeczne?
Uszanowanie prokatolickiej restauracji, która przestrzega zasad kościelnych, to tak naprawdę obrona wartości, które są bardzo ważne dla wielu milionów Polaków. To miejsce, które przypomina o znaczeniu tradycji, szacunku dla wartości i wspólnoty. W świecie pełnym pośpiechu i chaosu, takie miejsca są oazą spokoju i duchowej głębi, której tak bardzo wciąż potrzebujemy.
Wszystkich chętnych zapraszamy do skorzystania z oferty restauracji oraz wspierania dzieł Caritas Archidiecezji Przemyskiej. BANK PEKAO S. A. I O. Przemyśl 33 1240 2568 1111 0000 3629 7045.
ks. Artur Janiec – Dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej